A vector image of the WindRunner airplane taxing on a airport runway

(SeaPRwire) –   Apabila berlepas, Radia WindRunner akan menjadi kapal kargo terbesar di dunia. Pengusaha di sebalik Radia menciptanya untuk satu sebab: untuk memudahkan penghantaran sayap angin raksasa ke lokasi yang mencabar.

Kapal tersebut adalah sebuah raksasa dengan isipadu sepuluh kali lebih besar daripada 747 dan ruang kargo mampu membawa sayap hampir 350 kaki. Memandangkan ladang angin biasanya dibina di lokasi terpencil, kapal tersebut juga mampu mendarat di landasan pendek yang tidak berturap.

Walaupun menarik, perkara paling menarik tentang Radia bagi saya bukanlah kapal itu sendiri. Sememangnya, pengasas dan CEO Mark Lundstrom memberitahu saya ketika minum kopi bahawa beliau mengarahkan jurutera syarikatnya untuk mengikuti falsafah “jangan buat apa-apa yang baru.” Kapal itu dibina menggunakan teknologi sedia ada untuk memudahkan proses kejuruteraan dan kelulusan seterusnya.

Namun demikian, model perniagaan adalah baru. Radia akan menjadi syarikat tenaga, kata Lundstrom. Angkatan kapal kargonya hanya akan memberikan kelebihan strategik. “Bayangkan kami sebagai syarikat tenaga, tetapi dengan cara unik untuk memperbesar turbin,” katanya.

Dan projek tenaga angin itu hanyalah batu asas dalam visi Lundstorm yang lebih besar untuk syarikat tenaga. Lundstrom berharap untuk meletakkan turbin bersama-sama dengan kemudahan yang menghasilkan bahan api hidrogen supaya tenaga angin Radia boleh menggerakkan pengeluaran hidrogen hijau berkos rendah. “Kami mengurus ekosistem yang menarik ini,” katanya. “Kami benar-benar menghubungkan syarikat penerbangan kepada pembuat molekul.”

Pada masa hadapan, kapal kargo pesaing lain mungkin akan memasuki pasaran, tetapi Radia mendapat kelebihan awal. Syarikat itu beroperasi secara senyap selama tujuh tahun, mengumpul dana modal risiko, mendapatkan kejuruteraan betul untuk kapal, dan bekerjasama dengan rakan pelancaran, sebelum mendedahkan WindRunner pada akhir Mac. Akhirnya, Lundstrom berkata, syarikat itu boleh mempunyai ratusan kapal yang menyusuri langit.

Jadi sering kali perbualan tentang teknologi tenaga dan iklim boleh terperangkap pada pasaran seperti hari ini. Dan inovasi juga sering digambarkan agak mudah. Turbin angin menjadi lebih besar. Panel suria menjadi lebih cekap.

Radia adalah contoh yang baik bagaimana inovasi boleh mengubah keseluruhan landskap pasaran sedia ada. Berkenaan tenaga angin, sayap yang lebih besar lebih baik daripada saiz yang lebih kecil. Turbin angin lebih besar boleh berfungsi dalam pelbagai keadaan, bermakna ia mempunyai masa tidak beroperasi yang lebih rendah berbanding saiz yang lebih kecil. Tetapi turbin angin terbesar adalah sepanjang padang bola sepak dan terlalu besar untuk diangkut ke ladang dan gurun di mana ia biasanya dipasang. Akibatnya: banyak pemaju telah menganggap bahawa sayap terbesar hanya akan berfungsi untuk projek tenaga angin luar pesisir.

Radia dengan cepat mengubah andaian ini dan, dengan melakukannya, boleh mengubah ekonomi projek tenaga angin darat. Walaupun tenaga angin darat sudah agak murah berbanding alternatif, turbin lebih besar akan menurunkan kos lebih lanjut membuka kawasan baru untuk pembangunan tenaga angin. “Jika anda boleh meningkatkan keuntungan projek boleh diperbaharui secara signifikan, lebih banyak wang akan mengalir ke dalam boleh diperbaharui,” kata Lundstrom.

Selepas meninggalkan perbualan saya dengan Lundstrom, saya tidak dapat mengelak daripada bertanya-tanya syarikat mana lagi yang beroperasi secara senyap mungkin menggoyangkan pasaran teknologi iklim berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.