Solar Eclipse Over The United States

(SeaPRwire) –   Bulan akan melewati matahari pada 8 April untuk mencipta bulan, yang pertama sejak untuk mengenai 48 bawahan. Walaupun gerhana matahari seterusnya yang akan menyeberangi Kanada dan AS tidak akan berlaku sehingga 2044, TIME telah mengumpulkan gambaran menonjol gerhana dalam novel, rancangan TV, dan filem untuk membantu mengisi masa sehingga ketika itu, terima kasih kepada Lisa Yaszek, seorang Profesor Kajian Fiksyen Sains di Georgia Tech.

Gerhana kelihatan muncul dalam cerita apabila berlaku perubahan dramatik dalam plot dan pada masa “perubahan yang merbahaya dan negatif, kekacauan dan kekeliruan,” kata Yaszek. Berikut adalah lapan contoh gerhana dalam budaya pop.

A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court oleh Mark Twain

Yaszek memanggil orang pertama yang menggunakan gerhana matahari secara betul dalam karya fiksyen sains moden. Dalam cerita ini, jurutera abad ke-19 bernama Hank Morgan terkunci dan terjaga di Eropah zaman pertengahan, dan menggunakan pengetahuannya tentang gerhana matahari untuk memperoleh kuasa ke atas Merlin dan semua orang lain di mahkamah King Arthur. Satu huraian gerhana ialah, “Ia menjadi lebih gelap dan lebih gelap dan lebih hitam, sementara saya bergelut dengan pakaian abad keenam yang tidak selesa. Ia menjadi gelap berbanding hitam, akhirnya, dan beribu-ribu orang mengerang dengan ketakutan untuk merasakan angin malam sejuk yang tidak wajar melalui tempat itu dan melihat bintang-bintang muncul dan berkelip di langit. Akhirnya gerhana ialah keseluruhan.”

“Nightfall” oleh Isaac Asimov

Cerpen ini mengenai kumpulan saintis yang mempunyai tindak balas emosi yang kuat terhadap gerhana. Seperti yang dinyatakan Yaszek, “Ia adalah cerita yang sangat kuat tentang bagaimana saintis boleh silap, tetapi juga bagaimana saintis mempunyai perasaan dan bagaimana kita semua mempunyai perasaan dan betapa terkesannya kita dengan peristiwa besar di sekeliling kita.” Satu persepsi tentang apa yang akan berlaku selepas gerhana, dari seorang ahli psikologi: “‘Gerhana – yang akan bermula dalam tiga suku jam – kemudian Kegelapan semesta dan, mungkin, Bintang-bintang misteri ini – kemudian kegilaan, dan akhir kitaran.'”

The Three-Body Problem oleh Liu Cixin

Buku ini, yang baru-baru ini diadaptasikan untuk siri, secara teknikal menampilkan syzygy, yang berlaku apabila matahari, bulan dan bumi berada hampir dalam garis lurus semasa gerhana matahari atau bulan. Dalam novel 2008, gerhana dilihat sebagai merosakkan. Alien sedang mencari untuk menyerang Bumi kerana planet mereka menjadi tidak stabil dan tidak boleh didiami kerana berbilang gerhana. Seperti Yaszek menjelaskan bagaimana istilah sains ini digunakan dalam novel itu, “Ia mengingatkan kita tentang kekaguman dan ketakutan gerhana. Kita cenderung untuk menghubungkan gerhana dengan perubahan nasib, keberuntungan, dan sejarah, dan adalah dramatisasi yang hebat tentang itu.”

The Eclipse: Courtship of the Sun and Moon

Dalam filem pendek kira-kira 10 minit 1907 ini, pengarah Georges Méliés memainkan peranan seorang ahli astronomi memberi kuliah kepada kelas ahli astronomi muda tentang gerhana yang akan datang. Apabila masa telah tiba, beliau mengintip melalui teleskop besar untuk menonton gerhana dan melihat bulan dan matahari kedua-duanya mempunyai wajah manusia dan sedang mengedipkan mata dan menjulurkan lidah mereka, secara seks, sementara bulan membuat jalan ke matahari. Apabila bulan menutup matahari, implikasinya ialah mereka sedang mengalami jenis hubungan seks. Menurut , Méliés dianggap sebagai “bapa genre fiksyen sains dalam filem.”

2001: A Space Odyssey

Klasik 1968 Stanley Kubrick bermula dengan gerhana, Bumi, Bulan dan matahari dalam keselarian. Bulan bergerak perlahan-lahan ke bawah skrin, mendedahkan matahari penuh dalam cahaya jingga. Ia bukan pandangan dari Bumi, tetapi dari tempat lain dalam sistem suria. Kemudian filem itu beralih ke “fajar manusia.” Bagi Yaszek, membuka filem itu dengan gerhana mewakili bagaimana mereka “digunakan untuk menandakan jenis perubahan sejarah ini dan pada masa.”

Pitch Black

Filem 2000 arahan David Twohy berlatar belakang planet jauh di mana kapal angkasa telah terhempas, membunuh kebanyakan penumpang. Seorang banduan dimainkan oleh ternyata sangat berguna semasa gerhana matahari kerana beliau boleh melihat dengan sempurna dalam kegelapan penuh. Apabila gerhana berlaku, dan kekacauan meletus semasa momen kegelapan, banduan memimpin usaha untuk mendapatkan perkara-perkara di bawah kawalan. Dalam kegelapan, peniaga khazanah Inggeris mendapati stok wain mahalnya boleh digunakan sebagai .

The Simpsons: “Marge vs. the Monorail” dan “Gone Maggie Gone”

Dalam episod “Marge vs. the Monorail” gerhana berlaku semasa monorel tenaga suria sedang melaju keluar kawalan. Monorel berhenti seketika, dan apabila gerhana berlalu dan matahari keluar, monorel kembali melaju keluar kawalan. Dalam “Gone Maggie Gone”, keluarga Simpsons sedang melihat gerhana di Springfield melalui peranti yang dibuat daripada kotak kasut dan gulungan kertas tisu. melihat gerhana tanpa kaca mata dan kemudian perlu memakai pembalut di mata mereka selama dua minggu. Penyampai berita bercanda “gerhana keseluruhan adalah seperti ibu menyusu di restoran, ia percuma. Ia indah. Tetapi dalam tiada keadaan anda harus melihatnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.