(SeaPRwire) –   Presiden Biden memberitahu Israel pada Khamis lalu bahawa beliau perlu melihat perubahan segera untuk melindungi nyawa awam di Gaza atau beliau akan mengurangkan sokongan AS.

Dalam panggilan telefon yang tegang selama 30 minit, Biden memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa Israel perlu mengambil tindakan segera untuk melindungi nyawa awam dan membenarkan bantuan makanan memasuki Gaza atau Biden akan mengubah sokongan pentadbirannya terhadap kempen tentera Israel menentang Hamas. Biden menggambarkan serangan Israel terhadap pekerja kemanusiaan dan keadaan awam umumnya di Gaza sebagai “tidak dapat diterima”.

Panggilan telefon Biden dengan Netanyahu menandakan perubahan ketara dalam pendekatan beliau terhadap Israel berikutan serangan tentera Israel yang membunuh tujuh pekerja World Central Kitchen pada Isnin lalu, mendapat kecaman di seluruh dunia.

Secara khusus, pentadbiran Biden mengharapkan untuk melihat Israel membuka lebih banyak persilangan untuk bantuan memasuki Gaza, lebih banyak trak yang membawa makanan dibenarkan memasuki – khususnya dari Jordan – dan tentera Israel mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk memastikan perjalanan selamat bagi pekerja bantuan, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby memberitahu wartawan. Kirby berkata Biden menuntut Israel mengambil langkah konkrit untuk mengurangkan penderitaan manusia di Gaza “dalam beberapa jam dan hari” akan datang.

“Jika kita tidak melihat perubahan dari pihak mereka, maka akan ada perubahan dari pihak kita,” kata Kirby.

Israel telah membunuh puluhan ribu orang awam semasa operasi untuk memusnahkan kepimpinan Hamas dan rangkaian terowong di bawah Gaza yang digunakan sebagai stor amunisi. Biden dan pegawai kanan AS telah memberitahu pemimpin Israel selama berbulan-bulan bahawa mereka bimbang dengan serangan tidak terpilih Israel di Gaza dan penafian Israel untuk membenarkan makanan cukup memasuki Gaza, meletakkan lebih daripada 1 juta orang di ambang kelaparan. Apabila ditanya sama ada Biden telah menjadi geram bahawa mesej-mesej itu tidak sampai, Kirby berkata: “Ya, ada kemarahan yang semakin meningkat.”

Rival politik Biden, Donald Trump, menyatakan kekecewaan yang serupa dalam temu bual di stesen radio Hugh Hewitt yang disiarkan Khamis, dengan berkata bahawa Israel “kehilangan perang PR” dalam usaha mereka untuk menghancurkan Hamas. “Anda perlu menyelesaikannya, dan anda perlu kembali ke normal,” kata Trump. “Dan saya tidak pasti saya suka cara mereka melakukannya, kerana anda perlu mencapai kemenangan. Anda perlu kemenangan, dan ia mengambil masa yang lama.”

Biden tidak mengurangkan sokongan tentera AS untuk Israel semasa enam bulan sejak pengganas Hamas menyerang ladang dan kampung dan membunuh keluarga di rumah mereka pada 7 Oktober. Berikutan serangan itu, Biden memberitahu Israel “Anda tidak sendirian” dan “kami akan berdiri bersama anda.”

Semasa panggilan telefonnya pada Khamis, Biden juga memberitahu Netanyahu bahawa “gencatan senjata segera” diperlukan untuk melindungi awam dan meningkatkan keadaan kemanusiaan. Presiden Amerika juga mendesak Netanyahu untuk “memberdayakan pengulasnya untuk menamatkan perjanjian tanpa kelewatan untuk membawa pulang tebusan.”

Ketegangan yang meningkat antara AS dan Israel datang ketika Iran telah mengancam akan membalas serangan Israel yang membunuh seorang komander Iran yang kanan di Syria. Walaupun Biden dan Netanyahu tidak bersetuju tentang cara Israel menjalankan perang di Gaza, huraian Pihak Putih tentang panggilan telefon mereka menyatakan bahawa Biden menyatakan dengan jelas bahawa AS “sangat menyokong Israel menghadapi ancaman” tersebut dari Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.