US-NEWS-IDAHO-COURT-ABORTION-ID

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Amerika Syarikat pada hari Rabu akan mendengar kes mengenai sama ada Idaho boleh menguatkuasakan larangan hampir keseluruhan terhadap abort di situasi kecemasan perubatan di bawah undang-undang persekutuan yang memerlukan kebanyakan hospital untuk merawat pesakit dengan keadaan yang membahayakan nyawa.

Kes ini menandakan cabaran kedua berkaitan abort yang akan datang di hadapan Hakim-Hakim ini pada penggal ini, berikutan keputusan Mahkamah dalam kes Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization pada penghakiman 2022 yang meninggalkan dasar abort kepada negeri-negeri. Pakar undang-undang meramalkan bahawa keputusan Mahkamah dalam kes Idaho yang dipanggil Moyle v. U.S., boleh menubuhkan satu precedent penting berkenaan sama ada rawatan kecemasan perubatan boleh ditolak kepada seorang wanita hamil yang dalam kesusahan untuk menyelamatkan janin.

Di teras kes ini terletaknya pertembungan antara peraturan abort yang ketat di Idaho dengan undang-undang persekutuan, yang memerlukan hospital untuk menstabilkan pesakit yang menghadapi keadaan membahayakan nyawa tanpa mengira keupayaan mereka untuk membayar. Idaho mendakwa bahawa bahasa EMTALA memerlukan rawatan yang sama untuk kedua-dua pesakit hamil dan “janin yang belum lahir”, dengan mendakwa larangan hampir keseluruhan terhadap abort di negeri itu tidak berkonflik dengan undang-undang persekutuan.

Hakim-hakim mesti memutuskan sama ada mereka percaya undang-undang Idaho berkonflik dengan undang-undang EMTALA persekutuan. Sekiranya mereka bersetuju, maka soalan undang-undang asas yang mereka terpaksa pertimbangkan adalah sama ada undang-undang persekutuan mengatasi undang-undang negeri apabila kedua-duanya berkonflik, kata Jill Habig, penasihat undang-undang terdahulu kepada Naib Presiden Kamala Harris di pejabat Peguam Negara California yang kini mengendalikan Projek Hak Awam.

Pertempuran undang-undang di Idaho adalah sebahagian daripada gelombang cabaran berikutan keputusan Dobbs 2022 yang menyebabkan undang-undang “picu” berkuatkuasa secara automatik di Idaho untuk melarang semua abort kecuali kes di mana ia dianggap perlu untuk mencegah kematian ibu. Dalam pengemukaan guaman, Idaho telah menyatakan bahawa istilah “abortion” tidak hadir dalam statut EMTALA yang diluluskan Kongres pada 1986, dengan mendakwa bahawa rawatan abort tidak dimaksudkan sebagai salah satu rawatan penstabilan yang diperlukan di bawah undang-undang tersebut.

“Undang-undang Idaho adalah sepenuhnya konsisten dengan EMTALA, yang memberikan perlindungan jelas kepada ‘janin yang belum lahir’ di empat tempat berbeza,” kata Peguam Negara Republikan Idaho Raúl Labrador dalam kenyataan. “Gagasan bahawa EMTALA memerlukan doktor untuk melaksanakan abort adalah konyol.”

Peguam bagi Idaho mendakwa bahawa undang-undang persekutuan hanya memerlukan doktor untuk mentadbir rawatan penstabilan yang “tersedia” di hospital tertentu, dan kerana abort secara meluas dilarang di bawah undang-undang negeri, ia secara praktikal tidak tersedia.

Pentadbiran Biden menggugat Idaho atas larangan abortnya pada 2022, membawa kepada penangguhan sementara melarang pelaksanaannya dalam situasi kecemasan, tetapi kes itu telah menimbulkan persoalan mengenai perjuangan berterusan antara kuasa persekutuan dan negeri dalam membentuk dasar kesihatan pembiakan.

Beberapa pemberi perkhidmatan perubatan di Idaho menulis dalam kertas amicus bahawa undang-undang abort negeri tidak sepadan dengan penilaian perubatan biasa, memaksa doktor untuk melanggar sumpah mereka dan menangguhkan rawatan perubatan sehingga keadaan pesakit mereka merosot ke tahap di mana abort perlu dilaksanakan untuk menyelamatkan nyawa mereka. Beberapa pakar OB-GYN telah memutuskan untuk meninggalkan Idaho kerana takut didakwa kerana merawat pesakit, menurut kertas amicus tersebut.

“Tiada amalan OB-GYN di mana abort sebagai langkah menyelamatkan nyawa boleh diketepikan,” kata Dr. Caitlin Gustafson, pakar perubatan keluarga obstetrik di Idaho dan naib presiden gabungan Koalisi Selamat Perubatan Idaho.

Hasil kes kes abort berkaitan terbaru Mahkamah Agung dijangka akan menghantar isyarat kepada negeri-negeri mengenai autonomi mereka dalam membentuk dasar abort. Keputusan memihak kepada Idaho, pakar undang-undang mengatakan, boleh membolehkan negeri-negeri lain meluluskan larangan abort yang lebih ketat dengan sedikit pengecualian.

“Kami telah melihat di seluruh negara perlumbaanan dari negeri-negeri anti-abort untuk meluluskan larangan yang lebih ekstrem,” kata Habig, “dan saya fikir kita boleh mengharapkan negeri-negeri lain mengikuti jejak Idaho jika Mahkamah Agung membenarkan Idaho mengatasi undang-undang persekutuan dan kesihatan wanita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.