Kebakaran meletus di bangunan 13 tingkat di Turki Istanbul

(SeaPRwire) –   (ISTANBUL) — Sebuah kebakaran di kelab malam Istanbul semasa kerja-kerja pemulihan pada Selasa membunuh sekurang-kurangnya 29 orang, menurut pegawai dan laporan.

Sekurang-kurangnya seorang lagi sedang menerima rawatan di hospital, kata pejabat gabenor Istanbul dalam kenyataan.

Kelab malam Masquerade, yang ditutup untuk kerja-kerja pemulihan, berada di tingkat tanah dan tingkat bawah tanah bangunan kediaman 16 tingkat di daerah Besiktas di sebelah Eropah bandar yang dibahagikan oleh Selat Bosphorus. Kebakaran itu berjaya dipadamkan.

Gabenor Davut Gul memberitahu wartawan di tapak kejadian bahawa penyebab kebakaran sedang disiasat dan mangsa-mangsa dipercayai terlibat dalam kerja-kerja pemulihan.

Pihak berkuasa menahan lima orang untuk soal siasat, termasuk pengurus-pengurus kelab dan seorang yang bertanggungjawab terhadap kerja-kerja pemulihan, Menteri Keadilan Yilmaz Tunc berkata.

Datuk Bandar Ekrem Imamoglu berkata pihak berkuasa sedang memeriksa keselamatan keseluruhan bangunan.

Beberapa pasukan bomba dan perubatan dihantar ke tapak kejadian, beliau berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.