(SeaPRwire) –   Biarkan saya teruskan satu perkara: John Mulaney tidak berniat untuk menjadi pengacara tetap rancangan waktu malam sepenuh masa. Beliau mengesahkan hal itu dalam monolog pembukaan enam malamnya sebagai ketua rancangan bincang John Mulaney Presents: Everybody’s in L.A., rancangan bincang Netflix yang disiarkan secara langsung pada pukul 10 malam ET hingga Jumaat dan kemudian boleh distrim di platform itu semasa acara tahunan Netflix Is a Joke Fest di L.A. “Tidak kira apa yang berlaku minggu ini, kita selesai pada 10 Mei,” katanya kepada penonton di studio dan penonton di seluruh dunia. “Yang mana adalah hebat. Kerana tiada apa yang saya sukai lebih daripada selesai.”

Adalah wajar. Konsep Everybody’s in L.A. – John Mulaney dan panel pelawak Netflix dan tetamu berkaitan topik membincangkan aspek berbeza kehidupan Los Angeles setiap malam – terlalu khusus (tidak kira bergantung kepada semua orang benar-benar berada di L.A.) untuk menjana siri tanpa batas. Tetapi empat episod yang disiarkan setakat ini membuktikan bahawa persembahan Mulaney sebagai tetamu jemputan SNL dan, pada Januari lalu, Anugerah Akademi yang lebih santai, bukanlah kebetulan. Seperti yang saya benci untuk akui tentang lagi seorang lelaki putih dengan nama J, beliau mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk menjadi peribadi waktu malam terbaik generasinya, ketika format itu kelihatan menanti penyelamat.

Ia membantu bahawa beliau begitu berbeza daripada rakan seangkatannya yang terkenal. Terdapat dua sekolah utama komedi waktu malam kini – gaya yang membosankan yang dilakukan oleh Jimmy Fallon dan Stephen Colbert, sebelum beliau meninggalkan CBS tahun lalu; dan model pengagitator yang dilancarkan oleh John Oliver (yang menjadi tetamu pada episod Isnin Everybody’s in L.A.) dan diambil alih oleh pengikut dari Last Week Tonight ke The Daily Show ke The Late Show. Tetamu jemputan rangkaian seperti Seth Meyers, Jimmy Kimmel dan James Corden mencampur kedua-dua gaya dengan pelbagai tahap kejayaan, walaupun Meyers terlalu tenang, Kimmel terlalu lelaki dan Colbert agak licik.

Mulaney, sebaliknya, menyenangkan tanpa kelihatan bodoh atau difokus kumpulan, dan berpandangan terbuka tanpa terlalu politik. Dalam erti itu, beliau mengingatkan kembali kepada David Letterman, ahli bualan erudit yang rancangannya yang berjalan lama kelihatan seperti menguping perbualan makan malam yang dihadiri oleh tokoh dari pelbagai bidang. Panel untuk episod “paranormal” Rabu Everybody’s in L.A. termasuk pelawak Earthquake, Nate Bargatze, Zoey Tur dan Tom Segura; Cassandra Peterson, atau Elvira; dan Kerry Gaynor, yang diperkenalkan oleh Mulaney sebagai “hipnotis yang membantu saya berhenti merokok” tetapi juga penyiasat paranormal pada tahun 1970-an. Seorang pengacara yang lincah, Mulaney mengekalkan perbualan mengalir di antara tetamu studio, menimbulkan soalan penonton memanggil rancangan langsung melalui kisah berkaitan tema malam itu, dan kelihatan tahu bila untuk menukar topik.

Dalam rasa ingin tahunya dan keupayaannya untuk menyampaikan kegembiraannya tentang sesama manusia, dalam semua keanehan mereka, Mulaney juga mengingatkan kembali kepada Johnny Carson, David Letterman dan bahkan tetamu profil tertinggi rancangannya, Jerry Seinfeld, dalam bentuk lelaki lurus terbaik. Seperti terlalu banyak orang besar hari ini gagal memahami, pengacara waktu malam terbaik tidak membuat rancangan itu semuanya tentang diri mereka. Tugas mereka adalah menjadi pengurus gelanggang untuk tetamu yang berpengalaman dan baru, menjadikan wakil bukan keuntungan seperti sebilangan yang muncul dalam rancangan Mulaney sejajar selesa dengan pelawak – dan mengarahkan seperti Seinfeld, yang separuh jalan dalam mempromosikan filem barunya, jauh daripada ego mereka.

Ini bukan bermakna Mulaney kekurangan peribadi. Satu highlight Everybody’s in L.A. adalah monolog malamnya yang realistik. Dalam episod pertama, beliau melakukan sekitar 10 minit lawak menggunakan peta kawasan Los Angeles sebagai bantuan visual, dan tidak pernah silap. (“Ramai orang sentiasa bertanya-tanya: Apa yang berlaku kepada New York pada tahun 1970-an? Ia berpindah ke Downtown L.A., di mana ia berkembang maju.”) Bukan semua sketsa rakaman pra-tayangnya berjaya, tetapi yang terbaik – seperti kumpulan fokus sarkastik orang tua punk sebenar L.A. – berjaya kerana gairah Mulaney dan penulisnya terhadap budaya pop. Jika satu segmen tertentu melarikan diri daripada anda, hanya tunggulah segmen seterusnya; siapa kecuali pemusnah parti yang paling tidak berhumor tidak akan menikmati menonton pakar kesihatan mental menganalisis pelawak, termasuk Mulaney, berdasarkan potongan khas mereka?

Unsur langsung mengekalkan rancangan itu menarik, dengan senarai tetamu, topik perbincangan dan lelucon berulang yang padat mencegah kesenyapan. Siri wawancara palsu dengan selebriti “di pinggir gelanggang” dalam penonton telah termasuk Richard Kind mempersembahkan pengurus hiburan Lou Adler dan kanak-kanak perempuan melakukan impresi terbaiknya Jerry Seinfeld. Ia merupakan idea cemerlang untuk merekrut Richard Kind, yang begitu pantas dengan tidak berkaitan yang luar biasa, sebagai pengumum. Semasa satu kesenyapan dalam tindakan, beliau mengeluarkan kad “Pembuka Party Richard Kind” dan menimbulkan soalan: “Mengapa kurang wanita pergi ke bulan – atau adakah mereka?” (Satu lawan kontemporari yang memang layak mendapat pengiktirafan untuk sifat tidak teratur yang menarik Everybody’s in L.A. ialah Chris Gethard, yang rancangan kabel akses langsung, rancangan pelbagai bakat Fusion dan truTV pada tahun 2010-an The Chris Gethard Show juga mengumpul panel orang aneh dan mengambil panggilan daripada penonton.)

Mengacara tentu saha tidak satu-satunya pekerjaan yang dikuasai Mulaney. Terlebih dahulu seorang pelawak yang menghasilkan khas khas pintar tetapi disukai orang awam sebelum dan selepas mengalami krisis identiti memusnahkan dengan kecanduan alkohol dan dadah pada 2020, beliau telah melakukan hampir segala-galanya yang boleh dikategorikan di bawah payung komedi. Beliau menulis untuk SNL; melepasi filem bukan fiksyen dalam komedi IFC yang berpandangan tinggi Oh, Hello; dan melakukan suara Andrew Glouberman yang bersemangat liar dalam siri animasi Netflix popular, Big Mouth – bersama rakan kolej dan rakan sekerja Mulaney, Nick Kroll. Beliau bahkan mempunyai sitkom NBC tersendiri, Mulaney, pada pertengahan 2010-an. Dalam temubual jangka panjang Letterman di Netflix My Next Guest Needs No Introduction, beliau menyebut khas kanak-kanak Netflix 2019, John Mulaney & the Sack Lunch Bunch, kegemarannya. (Seperti kebanyakan pelawak paling berjaya dekad lalu, Netflix memainkan peranan hampir monolitik dalam kerjaya Mulaney.)

Ia akan menjadi kesian jika beliau berhenti membuat apa-apa perkara pelik, hebat ini untuk duduk di belakang meja lima malam seminggu, tetapi format waktu malam cukup fleksibel untuk menyokong kebanyakan projek sedia ada. Segmen rakaman pra-tayang Everybody’s in L.A. terbaik mengikuti Oh, Hello Guy dalam lawatan rumah mewah Hollywood yang mereka menegaskan adalah lawatan “bunuh”. Rancangan bincang John Mulaney tidak perlu harian, juga; ia boleh mingguan atau bulanan, atau beliau boleh membuat episod apabila dia rasa seperti itu, seperti Letterman dengan My Next Guest. Paling tidak, sekarang bahawa waktu malam terancam dan Mulaney adalah personaliti paling menjanjikan sejak Carson, saya menyilangkan jari agar Netflix membuat Everybody’s in L.A. tradisi tahunan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.