(SeaPRwire) –   (ROCHESTER, N.Y.) — World Video Game Hall of Fame mengiktiraf kelas kesepuluh penerima anugerahnya pada hari Khamis, mengiktiraf Asteroids, Myst, Resident Evil, SimCity dan Ultima kerana kesan mereka terhadap industri permainan video dan budaya popular.

Para penerima anugerah ini muncul pada dekad yang berbeza, mengembangkan teknologi sepanjang jalan dan meluaskan bukan sahaja bilangan pemain, tetapi juga umur dan minat mereka yang berada di kawalan, pihak berkuasa Dewan Kemasyhuran menyatakan dalam mendedahkan pemenang. Dewan Kemasyhuran mengiktiraf permainan elektronik semua jenis – arkade, konsol, komputer, genggam, dan mudah alih.

Kelas 2024 dipilih oleh pakar daripada kalangan yang juga termasuk Elite, Guitar Hero, Metroid, Neopets, Tokimeki Memorial, Tony Hawk’s Pro Skater dan You Don’t Know Jack.

Penghormatan untuk Asteroids Atari datang 45 tahun selepas pengenalannya pada tahun 1979 di arkade, di mana ia menjadi permainan koin yang paling laris Atari. Grafik dan kesan bunyi bertema angkasa yang bercahaya permainan itu membuat jalan mereka dari lebih daripada 70,000 unit arkade ke jutaan rumah apabila versi rumah Asteroids dibuat tersedia pada Atari 2600.

“Melalui varian tak terhingga dan ulang cetak di seluruh pelantar arkade, rumah, genggam, dan mudah alih, Asteroids menjadikan permainan mudah tetapi mencabar tentang menembak batu ke satu daripada permainan video yang paling banyak dimainkan dan berpengaruh sepanjang masa,” kata Jeremy Saucier, timbalan naib presiden untuk tafsiran dan permainan elektronik di Muzium The Strong, di mana World Video Game Hall of Fame berada.

Penerima anugerah seterusnya yang diperkenalkan ialah Ultima, mungkin bukan nama rumah tangga tetapi sebuah kuasa dalam pembangunan genre peranan komputer, pengarah pemuliharaan digital Andrew Borman berkata dalam kenyataan akhbar. Direka oleh Richard Garriott dan dikeluarkan pada tahun 1981, Ultima: The First Age of Darkness memberi inspirasi kepada lapan sambungan dan dikreditkan dengan memberi inspirasi kepada permainan peranan seterusnya seperti Dragon Quest dan Final Fantasy.

SimCity yang berinspirasi reka bentuk bandaraya dikeluarkan oleh Maxis pada tahun 1989 dan menemui penonton di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa yang dicabar untuk membina bandaraya mereka sendiri dan menangani masalah. Antara sambungan dan cabang yang memberi inspirasi ialah penerima anugerah Dewan Kemasyhuran Permainan Video Sedunia 2016 The Sims.

“Pada masa banyak orang memikirkan permainan video dalam hal penembak arkade atau platform konsol, SimCity menarik pemain yang mahu hiburan berstimulasi intelek pada komputer peribadi baru dibeli mereka,” kata Aryol Prater, pakar khas untuk permainan hitam dan budaya.

Permainan pengembaraan Myst menjual lebih enam juta salinan, menjadikannya permainan komputer terlaris pada tahun 1990-an. Penerbitan 1993 Broderbund menggunakan teknologi CD-ROM awal dan membenarkan tahap penyerapan pemain yang sehingga kini tidak tersedia dalam permainan komputer, kata Dewan Kemasyhuran.

“Sedikit permainan lain boleh bersaing dengan kemampuan Myst untuk membuka dunia imajinasi,” kata pengurus koleksi Kristy Hisert. “Ia adalah karya kesenian jenius yang menawan imaginasi seluruh generasi pemain permainan komputer, dan pengaruhnya boleh dilihat dalam banyak permainan dunia terbuka hari ini.”

Penerima anugerah akhir, Resident Evil dengan “dialog B-movie yang keju, permainan yang menyerap dan ketegangan yang menakutkan” membantu mempopularkan genre “keganasan untuk hidup” berikutan pelancarannya oleh Capcom pada tahun 1996 dan menawarkan hiburan dewasa untuk remaja dan orang dewasa, kurator permainan video Lindsey Kurano berkata. Dicipta oleh pengarah permainan Shinji Mikami, ia juga memberi inspirasi siri filem tindakan seram yang sehingga tahun 2022 telah mengutip lebih daripada $1.2 bilion, menurut Dewan Kemasyhuran.

Seseorang boleh mencadangkan ke Dewan Kemasyhuran Permainan Video Sedunia. Ahli jawatankuasa pemilihan antarabangsa menyumbang tiga pilihan teratas mereka daripada senarai calon. Peminat juga dijemput untuk memberi pandangan secara dalam talian. Awam secara keseluruhannya dianggap sebagai satu ahli jawatankuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.