(SeaPRwire) –   (DETROIT) — Chevrolet Malibu, kereta sedan saiz sederhana terakhir yang dihasilkan oleh pembuat kereta Detroit, sedang menuju ke tapak pelupusan.

General Motors mengesahkan pada hari Khamis bahawa ia akan berhenti menghasilkan kereta yang diperkenalkan pada tahun 1964 kerana syarikat itu memberi tumpuan lebih kepada kenderaan elektrik.

Segmen sedan sederhana pernah menjadi segmen terlaris di AS, sebuah simbol garaj keluarga di seluruh negara. Tetapi penjualannya mula menurun pada awal 2000-an kerana SUV menjadi lebih popular dan jualan picup meningkat.

Kini pasaran kereta AS didominasi oleh SUV dan picup. Picup saiz penuh daripada Ford, Chevrolet dan Ram adalah kenderaan jualan terlaris di Amerika, dan kenderaan bukan picup terlaris adalah SUV kecil RAV4 Toyota.

Pada tahun lalu, kereta saiz sederhana hanya membentuk 8% jualan kenderaan baru di AS, tetapi ia adalah 22% pada tahun 2007, menurut Motorintelligence.com. Walaupun begitu, orang Amerika membeli 1.3 juta kereta jenis ini pada tahun lalu dalam segmen yang dikuasai oleh Toyota Camry dan Honda Accord.

GM hanya menjual lebih 130,000 Malibu pada tahun lalu, 8.5% kurang daripada tahun 2022. Penjualan meningkat kepada hampir 230,000 selepas , tetapi kebanyakan adalah pada keuntungan rendah kepada syarikat penerokaan kereta.

Tetapi segmen sedan sederhana mencatat kebangkitan kecil pada tahun lalu dengan penjualan meningkat hampir 5%.

GM menyatakan ia menjual lebih 10 juta Malibu, membuat sembilan generasi sejak pengenalannya.

Kilang GM di Kansas City, Kansas, yang kini menghasilkan Malibu dan SUV kecil Cadillac XT4, akan berhenti menghasilkan Malibu pada bulan November dan XT4 pada Januari. Kilang itu akan mendapat pengubahsuaian semula sebanyak $390 juta untuk menghasilkan versi baru kereta elektrik kecil Chevrolet Bolt.

Kilang itu akan memulakan pengeluaran Bolt dan XT4 pada jalur pengeluaran yang sama pada akhir 2025, memberi fleksibiliti kepada kilang untuk menangani permintaan pelanggan, kata syarikat itu.

The Wall Street Journal melaporkan kemusnahan Malibu pada hari Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.