(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Tentera Israel berkata pada Jumaat bahawa ia telah memecat dua pegawai dan mencela tiga lagi kerana peranan mereka dalam serangan udara di Gaza yang mengorbankan tujuh pekerja bantuan dalam misi penghantaran makanan, dengan mengatakan mereka telah salah gunakan maklumat penting dan melanggar peraturan penglibatan tentera.

Penemuan penyiasatan oleh jeneral bersara ke dalam pembunuhan Isnin itu merupakan pengakuan memalukan oleh Israel, yang menghadapi tuduhan yang semakin meningkat daripada sekutu utama, termasuk AS, tidak berbuat cukup untuk melindungi orang awam Gaza daripada perangnya dengan Hamas.

Penemuan itu juga berkemungkinan akan memperbaharui keraguan terhadap keputusan membuat tentera Israel. Palestin, kumpulan bantuan dan pertubuhan hak asasi manusia telah berulang kali menuduh pasukan Israel menembak secara ceroboh ke arah orang awam sepanjang konflik – tuduhan yang dinafikan oleh Israel.

“Ini adalah tragedi,” kata jurucakap tentera, Laksamana Muda Daniel Hagari kepada wartawan. “Ini adalah peristiwa serius yang kami bertanggungjawab dan ia tidak sepatutnya berlaku dan kami akan memastikan ia tidak akan berulang lagi.”

Dengan tekanan yang semakin meningkat ke atas Israel untuk mempertanggungjawabkan diri, Hagari dan pegawai lain pada petang Khamis berkongsi hasil siasatan itu dengan wartawan.

Ketepatan siasatan dan hukuman cepat lima pegawai kanan sangat luar biasa. Siasatan ke atas dugaan salah laku oleh askar dan pegawai sering lambat dan dalam kebanyakan kes berakhir tanpa tuduhan dikenakan. Aktivis hak asasi manusia telah lama membantah bahawa pasukan Israel beroperasi dalam iklim kekebalan, dakwaan yang ditolak tentera.

Namun, masih tidak jelas sama ada hukuman dan permintaan maaf itu akan menenangkan kecaman antarabangsa terhadap kematian pekerja World Central Kitchen atau menenangkan kumpulan bantuan antarabangsa bahawa ia selamat untuk menyambung operasi di Gaza, di mana hampir sepertiga penduduknya berada di ambang kelaparan.

Amaran makanan itu menyifatkan siasatan dan tindakan disiplin sebagai “langkah maju penting” – tetapi mencatat siasatan itu sendiri mendapati bahawa tentera tidak mengikuti protokol sendiri.

“Tanpa perubahan sistemik, akan ada kegagalan tentera yang lebih, lebih permintaan maaf dan lebih banyak keluarga yang berkabung,” kenyataan itu membaca, mengulangi panggilan untuk siasatan bebas.

Menurut jurucakap, peraturan tentera menyatakan bahawa sasaran mesti dikenal pasti secara visual sebagai ancaman untuk beberapa sebab sebelum boleh dihentam. Tetapi siasatan itu mendapati bahawa seorang kolonel telah memberi kuasa serang siri serangan udara maut ke atas konvoi berdasarkan satu pemerhatian Mejar – dari rakaman kamera udara kabur – bahawa seseorang dalam konvoi itu bersenjata. Pemerhatian itu ternyata salah, kata pegawai tentera.

Tentera berkata kolonel dan mejar itu dibuang, manakala tiga pegawai lain dicela, yang paling kanan daripada mereka ialah ketua Pemerintah Selatan. Ia berkata hasil siasatannya diserahkan kepada peguam tentera, yang akan memutuskan sama ada pegawai atau mana-mana pihak yang terlibat dalam pembunuhan itu harus menerima hukuman lanjut atau didakwa.

“Serangan ke atas kenderaan bantuan adalah kesilapan yang serius yang timbul daripada kegagalan yang serius disebabkan oleh pengenalpastian yang silap, kesilapan dalam membuat keputusan, dan serangan bertentangan dengan Prosedur Operasi Piawai,” kata tentera dalam kenyataan apabila mengeluarkan penemuan.

Pembunuhan itu dikecam oleh sekutu terdekat Israel dan meningkatkan kritikan terhadap tindakan Israel dalam dengan Hamas.

Mereka yang terbunuh ialah tiga warganegara British, warganegara Poland, warganegara Australia, warganegara Kanada-Amerika Syarikat dan seorang warga Palestin, semuanya bekerja untuk World Central Kitchen, amal antarabangsa yang diasaskan oleh chef terkenal José Andrés.

Siasatan itu mendapati dua bidang salah laku utama.

Ia menyalahkan pegawai kerana gagal membaca mesej yang memberi amaran kepada tentera bahawa kereta, bukan lori bantuan, akan membawa pekerja dari gudang di mana bantuan itu diedarkan. Akibatnya, kereta yang menjadi sasaran dikenal pasti sebagai mengangkut militan.

Tentera juga menyalahkan mejar yang mengenal pasti sasaran serangan dan kolonel yang meluluskan serangan kerana bertindak dengan maklumat yang tidak mencukupi.

Tentera berkata perintah itu diberikan selepas salah seorang penumpang dalam kereta dikenal pasti sebagai pemberontak. Ia berkata tentera menjadi curiga kerana pemberontak pernah dilihat di atas salah satu lori penghantaran ke gudang.

Tentera menunjukkan rakaman kepada wartawan pemberontak menembak senjatanya ketika menunggang di atas salah satu lori – video yang Agensi Berita Antarabangsa tidak dapat mengesahkan secara bebas.

Selepas bantuan itu dibawa ke gudang, seorang pegawai percaya dia telah melihat pemberontak dalam salah satu kereta. Penumpang itu, ternyata, tidak membawa senjata – tentera berkata mungkin dia hanya membawa beg.

Tentera berkata awalnya ia menyerang satu kereta. Apabila orang bergegas ke kereta kedua, ia menyerang kenderaan itu juga. Ia melakukan perkara yang sama apabila mangsa bergegas ke kereta ketiga. Pegawai tentera mendakwa operator drone tidak dapat melihat kereta itu bertanda dengan kata-kata “World Central Kitchen” kerana ia malam.

Tentera tidak dapat menyatakan dengan tepat di mana komunikasi tentang rancangan konvoi telah terputus.

Tentera enggan menjawab soalan sama ada pelanggaran peraturan penglibatan serupa pernah berlaku semasa perang – di mana Palestin, pekerja bantuan dan pertubuhan hak asasi antarabangsa berulang kali menuduh tentera Israel menembak orang awam dengan ceroboh.

Siasatan itu diketuai oleh Yoav Har-Even, jeneral bersara.

Tujuh orang yang terbunuh sedang mengedarkan makanan yang dibawa masuk ke Gaza melalui laluan laut baru yang ditubuhkan. World Central Kitchen berkata ia telah menyelaraskan pergerakannya dengan tentera, dan kenderaan itu ditandakan dengan logo organisasi.

“Ini adalah serangan terus ke atas kenderaan yang jelas ditandakan yang pergerakannya diketahui oleh” tentera Israel, Andrés berkata pada Rabu.

Lebih daripada 220 pekerja bantuan telah terbunuh dalam konflik itu, menurut PBB.

“Marilah kita sangat jelas. Ini tragis, tetapi ia bukanlah anomali,” kata Scott Paul, dari kumpulan bantuan Oxfam, pada Khamis dalam brifing dengan pertubuhan bantuan lain sebelum hasil siasatan Israel dikeluarkan. “Pembunuhan pekerja bantuan di Gaza telah sistemik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.