china influence operations ai cyber threats

(SeaPRwire) –   Memalsukan sokongan politik di Taiwan sebelum pilihan raya penting Januari, berkongsi meme untuk memperkasakan kemarahan terhadap pelupusan sisa nuklear Jepun, dan menyebarkan teori konspirasi yang mendakwa kerajaan Amerika Syarikat berada di sebalik kebakaran liar Hawaii dan kemalangan keretapi di Kentucky tahun lalu. Ini hanyalah beberapa cara operasi pengaruh China meningkatkan penggunaan kecerdasan buatan untuk menaburkan disinformation dan menghasut ketidaksefahaman di seluruh dunia dalam tujuh bulan kebelakangan ini, mengikut laporan baru yang dikeluarkan Jumaat oleh Microsoft Threat Intelligence.

Microsoft telah menyaksikan trend ketara daripada pelaku berpihak negara, laporan itu berkata, “yang menunjukkan tidak sahaja memperkukuhkan sasaran biasa, tetapi juga cubaan menggunakan teknik pengaruh yang lebih canggih untuk mencapai matlamat mereka.” Khususnya, pelaku pengaruh China “menguji media baharu” dan “terus menyempurnakan kandungan dihasilkan atau dipertingkatkan AI.”

Antara operasi yang ditekankan dalam laporan itu adalah “peningkatan ketara kandungan yang menampilkan tokoh politik Taiwan sebelum pilihan raya presiden dan perundangan 13 Januari.” Ini termasuk rakaman audio dihasilkan AI, diterbitkan oleh kumpulan berkaitan Parti Komunis China (CCP) dikenali sebagai Storm-1376 atau “Spamouflage”, yang membuatnya kelihatan seolah-olah pemilik Foxconn Terry Gou, yang telah melancarkan kempen presiden bebas pendek, telah menyokong calon lain, padahal sebenarnya tidak. Microsoft juga merakamkan penyebaran berita palsu dan meme dihasilkan AI untuk mengelirukan penonton dan mempengaruhi pilihan raya Taiwan.

“Ini merupakan kali pertama Microsoft Threat Intelligence menyaksikan pelaku negara menggunakan kandungan AI dalam cubaan mempengaruhi pilihan raya asing,” kata laporan itu, memberi amaran bahawa “apabila penduduk India, Korea Selatan, dan Amerika Syarikat menuju ke tempat mengundi, kita mungkin akan melihat pelaku siber dan pengaruh China, dan sebahagian daripada Korea Utara, bekerja untuk menyasarkan pilihan raya ini.”

Operasi pengaruh China yang disaksikan oleh Microsoft meluas di luar Taiwan semasa beberapa bulan kebelakangan ini juga. Pada Ogos tahun lepas, Storm-1376 melancarkan kempen mesej berskala besar dan agresif dalam pelbagai bahasa, termasuk melalui meme dihasilkan AI, untuk memperkasakan propaganda China dan menghasut kemarahan awam antarabangsa – terutamanya – terhadap pelupusan sisa nuklear Jepun tahun lepas.

Microsoft juga menunjuk kepada beberapa contoh Storm-1376 menyebarkan naratif konspirasi “akhirnya menggalakkan ketidakpercayaan dan kekecewaan terhadap kerajaan Amerika Syarikat.” Selepas kebakaran liar yang merosakkan Maui Ogos lalu, Storm-1376 memaparkan kandungan di “puluh laman web dan platform” mendakwa kebakaran disebabkan oleh tentera Amerika Syarikat menguji “senjata cuaca”, disertai gambar api berleluasa sepanjang jalan raya dan bangunan dihasilkan AI “untuk membuat kandungan lebih menarik perhatian,” menurut laporan Microsoft. Dan beberapa hari selepas kemalangan keretapi November, kempen media sosial oleh Storm-1376 mendesak penonton mempertimbangkan ia diaturcara oleh kerajaan Amerika Syarikat, yang dikatakannya “dengan sengaja menyembunyikan sesuatu.” Microsoft berkata kempen disinformation itu membandingkan kemalangan dengan teori konspirasi 9/11 dan Pearl Harbor.

Tambahan pula, Microsoft menekankan operasi pengaruh tertumpu pilihan raya Amerika Syarikat melalui “sockpuppet” akaun yang berpura-pura sebagai warga Amerika dan “kadang-kadang dipertingkatkan melalui AI generatif.” Pusat Analisis Ancaman Microsoft sebelum ini melaporkan bahawa akaun media sosial sangat mungkin berkaitan CCP memperagakan pengundi Amerika Syarikat untuk mempengaruhi pilihan raya pertengahan tahun 2022. “Aktiviti ini berterusan dan akaun-akaun ini hampir sepenuhnya memaparkan isu-isu dalaman Amerika Syarikat yang kontroversial seperti pemanasan global, dasar sempadan, penyalahgunaan dadah, imigresen, dan ketegangan perkauman,” lapor pusat itu Jumaat, dengan menambah kempen itu kini memberi tumpuan lebih kepada menanyakan perspektif – yang bersamaan dengan “secara berkesan, soalan tinjauan” mengenai topik kontroversi di Amerika Syarikat – menunjukkan “usaha sengaja untuk memahami lebih baik segmen pengundi Amerika Syarikat menyokong isu atau kedudukan manakah dan topik manakah yang paling kontroversi.”

Walaupun kecekapan yang semakin meningkat dalam operasi pengaruh ini, bagaimanapun, terdapat sedikit bukti bahawa ia berjaya mengubah pendapat awam, menurut Microsoft.

“Walaupun kesan kandungan sedemikian dalam mempengaruhi penonton kekal rendah,” kata laporan Microsoft, “pengujian China terhadap meme, video, dan audio akan terus – dan mungkin membuktikan berkesan pada masa hadapan.”

Ancaman siber tambahan

Selain operasi pengaruh, pelaku siber China juga menyusup masuk rangkaian penting yang digunakan lawan-lawannya. Tahun lepas, ia menjejaskan entiti telekomunikasi di Laut China Selatan ketika latihan tentera Amerika Syarikat, termasuk di Indonesia, Malaysia, Filipina, Kemboja, dan Taiwan. China terlibat dalam pertikaian wilayah maritim di rantau ini dengan negara-negara Asia Tenggara, yang lama meminta sokongan pertahanan strategik.

Pengarah FBI Christopher Wray memberitahu jawatankuasa kongres Januari mengenai penggodam China menyasarkan infrastruktur kritikal Amerika Syarikat seperti loji rawatan air, grid elektrik, paip tenaga, dan pengangkutan. Februari lalu, Agensi Keselamatan Siber dan Infrastruktur Kritikal melaporkan beberapa infrastruktur kritikal disahkan telah dijejaskan oleh kumpulan ancaman siber berpihak negara China , yang operasinya juga diterangkan dalam laporan terbaru Microsoft.

Korea Utara juga didokumenkan dalam laporan Microsoft, dengan terus meningkatkan dan mencari alat AI untuk mempertingkatkan operasi sibernya. Ia juga didapati terus menyasarkan organisasi aerangkasa dan pertahanan di Amerika Syarikat dan Korea Selatan, serta diplomat, pegawai kerajaan, dan pakar fikiran – yang dinilai Microsoft sebagai “pengumpulan maklumat.”

Microsoft telah dikritik hebat oleh ahli kongres Amerika Syarikat atas “budaya keselamatan yang tidak mencukupi” dan kegagalan menangkis ancaman China. Minggu ini, laporan persekutuan menuduh Microsoft kerana “budaya keselamatan yang lemah”, mendakwa “rentetan kesilapan yang dapat dielakkan” oleh syarikat itu membenarkan pelaku siber China mengakses akaun emel pegawai kanan Amerika Syarikat yang dihoskan oleh Microsoft Exchange Online.

Sebagai respons, Microsoft berkata penggodam itu merupakan “pelaku ancaman negara yang berdaya tahan tinggi beroperasi secara berterusan dan tanpa sebarang pencegahan bermakna” tetapi bersumpah untuk “mengamalkan budaya kejuruteraan keselamatan baharu dalam rangkaian kami sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.