Alex Edelman

(SeaPRwire) –   Untuk tujuan promosi, saya sering diminta untuk meringkaskan Just For Us. Kadang-kadang, saya akan menjelaskan dengan terperinci bahawa ini adalah hibrid komedi-teater, atau pertunjukan solo mengenai penyesuaian diri atau sesuatu yang mulia, tetapi biasanya apa yang berlaku ialah pewawancara akan memandang saya sehingga saya memberi mereka apa yang mereka mahukan. Yang mana ialah ini:

Just For Us, jika anda mesti tahu, ialah pertunjukan tentang seorang lelaki yang menghadiri mesyuarat di Queens. Yang membuatnya menarik, diduga, ialah fakta bahawa lelaki itu (saya, saya adalah lelaki itu) dibesarkan sebagai Yahudi Ortodoks.

Akhirnya, saya ketahuan. Kisah yang dihasilkan, sebagaimana dicipta untuk pentas dengan beberapa tangan komedi berkaitan, melangkah melalui dunia komedi bahasa Inggeris selama enam tahun, membuat beberapa halangan menyenangkan—, Montreal, Australia—sebelum ia disiarkan pada 6 April.

Dan perkara yang paling saya sukai tentang sudut saya di landskap komedi bersifat digital, kedai saya kini dijual di pasar petani penyiaran dalam talian, ialah berpuluh ribu orang yang datang untuk melihatnya secara langsung; berhenti dan melawat dan meninggalkan cap jari mereka di meja konter saya. Di ekor komet di belakang pertunjukan ini telah berlaku berbilang-bilang perbualan kemudian di lobi, bar, atau tengah jalan luar tempat persembahan. Sesiapa yang mempunyai kesabaran dan kemampuan untuk bertanya soalan, telah melakukannya.

Bukan semua perbualan itu baik atau memberi penerangan. Terdapat banyak pujian renyah, atau geografi Yahudi (dalam tempoh lima tahun saya menghadiri , rupa-rupanya saya telah bertindih dengan sepupu semua orang). Seorang lelaki yang baik di Detroit membantah bahawa saya tidak menawarkan sebarang jawapan, hanya lebih banyak soalan. Adil. Pertanyaan yang ditujukan kepada saya kebanyakannya berkisar tentang Nasionalis Putih dalam bilik itu malam itu pada tahun 2018. Adakah saya masih berhubung dengan mereka? Saya tidak. Adakah saya akan melakukannya sekali lagi? Ya. Adakah mana-mana daripada mereka pernah melihat pertunjukan itu? Tiada idea. Saya fikir saya melihat salah seorang daripada mereka di Union Square pada tahun 2022, tetapi pergi kepada orang asing untuk bertanya, “Hei, adakah saya mengenali anda dari mesyuarat Nasionalis Putih?” terasa seperti langkah yang buruk.

Kerana sifat persembahan langsung, dan cara kita menceritakan kisah, beberapa perbualan itu, selain menjadi tingkap yang lebih terperinci ke arah apa yang orang respon, telah menemui jalan mereka ke dalam pertunjukan itu sendiri—yang gila. Pertunjukan itu berbeza daripada pertunjukan enam bulan yang lalu, setahun yang lalu, enam tahun yang lalu. Saya bahkan tidak pernah menyajikan diri sebagai Yahudi dalam draf asalnya. Untuk menawarkan karya yang hidup, responsif terhadap dunia di sekelilingnya, adalah pengalaman unik. Ia agak seperti jika anda menonton filem dan DiCaprio dapat memandang terus ke kamera dan berkata, “Orang menjadi sangat sedih di sini, . “Teater langsung! Inilah yang terbaik.

Dan dalam perbualan selepas pertunjukan yang menyala saya paling, saya mencari puak saya: orang-orang yang diilhami oleh rasa ingin tahu atau pendekatan unik ke arah perbualan. Mereka berminat dengan seni menceritakan kisah, atau mereka bercakap tentang masa di mana mereka bersambung dengan seseorang yang sangat berbeza daripada mereka, atau menawarkan anekdot tentang memasuki bilik di mana mereka tidak layak.

Selepas pertunjukan di Wales, secara tiba-tiba, seorang wanita dalam usia tujuh puluhan memberitahu saya bahawa dia suka “bahawa saya cukup tahu untuk mendengar” dalam bilik itu. Apabila saya memberitahu beliau bahawa pendapat dalam mesyuarat Nasionalis Putih ini cukup menyinggung, mundur, dll., Beliau berkata kepada saya, benar-benar tercengang, “Apakah kaitannya dengan mendengar?”

Saya kini melihat keinginan wujud untuk mendengar dan didengar, untuk dilihat dan difahami, dalam begitu banyak. Saya melihat kilauannya dalam akhbar kita, dalam keterangan mahkamah, di .

Saya pernah membaca bahawa tiada yang lebih romantik daripada dilihat, dan purata rakyat Amerika, menurut pendapat saya, sedang mencari cinta. Saya tidak begitu naif untuk berfikir bahawa kita boleh menuju ke arah momen kumbaya yang melihat dikunci dalam pelukan berair mata dengan , tetapi saya diperkuatkan oleh keinginan untuk memahami—terutamanya daripada mereka yang berbeza daripada kita. Saya fikir ia mewakili jumlah besar resonansi yang Just For Us telah alami.

Beberapa minggu lalu, selepas pertunjukan di Atlanta, seseorang bertanya kepada saya, dibingkai melalui kemarahan mereka terhadap pendirian orang lain tentang masa kini, “Apakah sepatutnya had empati kita?” Saya memberitahu mereka bahawa saya tidak tahu, tetapi saya fikir semakin banyak anda boleh meluaskan, semakin besar kemungkinan anda untuk memahami perspektif yang bertentangan, peluang anda untuk mencapai sesuatu yang produktif. Ia adalah jawapan yang saya tidak tahu jika saya akan berikan enam tahun lalu. Saya tidak setuju dengan perkara “apa yang saya pelajari” daripada pelawak dan artis pertunjukan solo—ia sangat pat—tetapi saya boleh katakan apa yang berubah bagi saya. Yang mana ialah bahawa saya telah mencari lebih banyak produktiviti apabila saya dapat mengeluarkan kebenaran diri saya daripada hujah saya. Saya telah mencari selera yang mengejutkan untuk rahmat dalam purata orang. Dan, saya telah mencari banyak lebih selesa bertanya soalan daripada menawarkan jawapan. Maaf, lelaki dari Detroit.

Alex Edelman adalah seorang pelawak dan penulis berpangkalan di Bandar Raya New York. Persembahan komedi sulungnya Alex Edelman: Just for Us akan disiarkan pada Sabtu, 6 April di HBO dan mengalir di Max.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.