Orang-orang lalu di Pasar Awam Chong Qing selepas gempa bumi 7.3 skala Richter pada 6 April 2024 di Daerah Hualien, Taiwan China.

(SeaPRwire) –   TAIPEI – Gugusan gempa bumi melanda Taiwan awal pagi Selasa, yang terkuat mengukur 6.1 magnitud, menurut Perkhidmatan Geologi Amerika Syarikat. Tiada maklumat segera tentang sebarang kerosakan atau mangsa.

Gempa bumi berlaku selepas gempa bumi magnitud 7.4 melanda pulau itu awal bulan ini, membunuh 13 orang dan mencederakan lebih 1,000 orang. Gempa bumi itu berpusat di sepanjang pantai Daerah Hualien luar bandar dan berbukit-bukit. Ia merupakan gempa bumi terkuat dalam masa 25 tahun di Taiwan dan diikuti oleh ratusan gempa susulan.

Menurut USGS, gempa bumi Selasa 6.1 magnitud mempunyai pusatnya 28 kilometer (17.5 batu) selatan bandar Hualien, pada kedalaman 10.7 kilometer. Separuh dozen gempa bumi lain berjulat dari magnitud 4.5 hingga magnitud 6, semuanya berhampiran Hualien.

Taiwan tidak asing dengan gempa bumi kuat tetapi kesan mereka ke atas penduduk pulau teknologi tinggi sebanyak 23 juta orang agak terhad, berkat kesediaan gempa bumi yang cemerlang, menurut pakar. Pulau itu juga mempunyai piawaian pembinaan ketat dan kempen pendidikan awam meluas tentang gempa bumi.

Pada tahun 1999, gempa bumi magnitud 7.7 di Taiwan membunuh 2,400 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.