Gambar sebelah menampilkan Sam Bankman-Fried dan Jean-Jacques Rousseau

(SeaPRwire) –   Pada 28 Mac, Hakim Persekutuan Lewis A. Kaplan akan menjatuhkan hukuman ke atas bekas pengerusi FTX Sam Bankman-Fried atas tujuh pertuduhan penipuan dan konspirasi, dengan pendakwa persekutuan menuntut hukuman penjara antara 40 hingga 50 tahun.

Dalam beberapa aspek, kisah Bankman-Fried agak familiar. Beliau bukanlah tokoh terkemuka pertama dalam dunia kewangan yang menghadapi akibat beberapa keputusan yang sangat buruk. Tetapi asal-usulnya agak unik, sejauh yang dilaporkan secara meluas bahawa beliau bertekad untuk memperoleh kekayaannya supaya dapat melaksanakan apa yang ahli falsafah sebut sebagai “altruism berkesan”, atau “A.E.” secara ringkas. Ahli falsafah dan penyokong altruism berkesan Peter Singer menyatakan bahawa ia “berasaskan idea yang sangat mudah: kita harus berbuat kebaikan sebanyak mungkin.” Dalam semangat ini, Singer menekankan potensi dermawan kaya untuk mengurangkan penderitaan dan membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik melalui sumbangan amal yang besar.

Semasa kolej, Bankman-Fried bertemu dengan salah seorang “bintang” gerakan A.E., ahli falsafah Oxford William MacAskill, pengasas Pusat Altruism Berkesan, yang mempromosikan amalan mencari kekayaan untuk memberi – iaitu mengejar kekayaan besar dalam industri, hanya untuk menyumbangkannya semula dalam cara yang menggalakkan kebaikan yang terbesar.

Bankman-Fried percaya akan hujah tersebut. Tetapi rancangan itu sudah terjejas dari awal – dan MacAskill serta Bankman-Fried pasti mengetahuinya jika mereka mengkaji tulisan ahli falsafah Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), yang menunjukkan kelemahan mendasar dalam rancangan yang kelihatan seakan rancangan Bankman-Fried lebih daripada 250 tahun lalu.

Rousseau adalah, jika tidak lebih terkenal sebagai ahli falsafah berbanding Singer dan MacAskill pada zaman di mana ahli intelek dihormati sebagai celebriti terunggul masyarakat. Pemikir Switzerland itu memperoleh kemasyhuran dengan esei dan buku mengenai falsafah moral dan politik, seperti Risalah tentang Sains dan Seni, Risalah tentang Asal-usul Ketidakadilan, Kontrak Sosial, dan Emile, di mana beliau membela kelas pekerja, memuji kebaikan moral, mengutuk ketidakadilan ekonomi, dan mengutuk para seangkatannya kerana ketidakpedulian terhadap penderitaan di sekeliling mereka.

Setelah mendapat status sebagai jenis guru moral, Rousseau mula menerima surat berterusan dari pengagumnya. Surat-surat itu sering meminta nasihat bagaimana merealisasikan idea-idenya dalam kehidupan seharian. Rousseau sangat menikmati menyatakan fikirannya dalam format surat sehingga apabila beliau mahu menangani perkara yang tidak ditanya, beliau hanya mencipta seorang pengikut imajinari untuk kejadian itu. Begitulah asal-usul risalah pendeknya Risalah tentang Kekayaan atau , kemungkinan ditulis pada tahun 1755-56, di mana Rousseau membalas kepada seorang pengikut khayalan, yang dinamakannya “sahabatku tersayang Chrysophile” (atau “pengagum emas”).

Dalam risalah itu, Rousseau mendakwa membalas kepada “seorang pemuda yang berambisi”, yang memutuskan selepas membaca esei-esei falsafahnya untuk mengabdikan hidupnya untuk membantu orang lain. Rousseau menyitir pengikut khayalannya menulis, “Saya mengharapkan kekayaan, tetapi ia adalah untuk menebus ketidakadilannya.” Chrysophile meratapi ketidakmampuannya apabila melihat seseorang yang menderita dan tidak dapat mengurangkan kesengsaraan mereka. Baginya penyelesaian jelas kerana “orang kaya yang murah hati” adalah “wakil keilahian di bawah, kemuliaan bangsa manusia.”

Beliau akan dengan kata lain, mencari kekayaan besar untuk melayani orang miskin.

Dalam balasannya, Rousseau memberi amaran terhadap rancangan ini, menyatakan bahawa kekayaan luar biasa biasanya diperoleh dengan cara yang meragukan moral. Seringkali, memperoleh kekayaan sedemikian bergantung kepada sistem ekonomi yang tidak adil yang secara kesannya mengekalkan orang dalam kemiskinan dan keadaan kebergantungan yang kejam supaya golongan kaya dan berkuasa dapat berbesar hati memberi derma kepada mereka. Perubahan sistemik yang perlu digantikan dengan derma.

Tetapi wawasan Rousseau yang paling meyakinkan adalah psikologi. Beliau memahami bahawa paradoks terletak di hati falsafah yang dicadangkan oleh pengikut khayalannya. Mencipta kekayaan memerlukan keserakahan dan tamak. Derma pula memerlukan kemurahan hati. Dekad yang diluangkan mengejar keuntungan dengan tamak akan menjadikan hampir mustahil untuk mengekalkan impuls amalnya.

Oleh itu Rousseau menasihati Chrysophile, “Saya sukar melihat bagaimana anda akan dapat mengumpulkan keuntungan ini tanpa menyimpang dari prinsip anda,” selanjutnya menambah bahawa “idea dan maksim anda akan berubah bersama-sama perubahan keadaan anda.” Beliau meramalkan bahawa selepas memperoleh kekayaan besar, Chrysophile akan melakukan apa sahaja untuk melindungi dan meningkatkan kekayaannya sendiri, terlepas daripada niat asal yang baik.

Beliau juga memberi amaran bahawa kekayaan besar memisahkan orang daripada penerima derma yang ditujukan. Rousseau mengamati bahawa mereka yang mengumpulkan kekayaan sering datang untuk membenci orang miskin dan secara aktif mengelak berinteraksi dengan mereka. Paling tidak, mereka sukar bersimpati dengan mereka, kerana “apabila seseorang percaya diri di atas keburukan kemanusiaan, mereka tidak akan berbelas kasihan lagi terhadap orang lain.” Seperti yang akan dikatakannya, jalan ke kekayaan besar sering dilapisi dengan anggapan bahawa seseorang berada di atas undang-undang.

Rousseau menyimpulkan dengan penilaian watak Chrysophile: “sama ada anda cuba menipu orang lain,” dengan harapan untuk meyakinkan mereka bahawa dirinya lebih baik daripada yang sebenarnya, “atau hati anda menipu diri anda dengan menyamar ketamakan anda sebagai kemanusiaan.”

Semua kritikan Rousseau terhadap rancangan Chrysophile boleh digunakan untuk falsafah A.E. moden, dan mencadangkan bahawa kisah Bankman-Fried sentiasa berkemungkinan berakhir begini. Ketika ahli falsafah mempertimbangkan implikasi raja kripto yang jatuh untuk A.E., mereka bijak mengingati idea-idea Rousseau.

Jenis rancangan yang ditawarkan MacAskill kepada Bankman-Fried kedengaran baik dalam teori. Tetapi Rousseau mendakwa bahawa mustahil mengumpul jenis kekayaan yang dirancangkan MacAskill tanpa kehilangan kemampuan bersimpati dengan orang miskin dan akhirnya mengutamakan kekayaan dan status sendiri di atas semua. Sekiranya MacAskill dan Bankman-Fried membaca risalah terkenal ahli falsafah Risalah tentang Kekayaan, mereka mungkin akan berfikir dua kali sebelum mengambil jalan yang dipercayai akan mendaratkan Bankman-Fried di penjara selama dekad.

ialah profesor sains politik di Universiti DePaul. Beliau ialah penyunting bersama (bersama Matthew W. Maguire) dan penulis yang akan datang (Princeton, 2024).

ialah profesor sains politik di California State University, Los Angeles dan penulis (UPenn, 2018).

Made by History membawa pembaca di luar berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . Pendapat yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan editor TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.