(SeaPRwire) –   Rehat adalah penting. Orang yang membuat rehat sebenar-benarnya—bukan hanya tidur—sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka mempunyai hasil yang lebih baik di pelbagai aspek kesihatan mereka. Mood mereka adalah lebih baik, motivasi mereka adalah lebih tinggi, kesakitan kronik berkurangan, produktiviti kerja adalah lebih besar, dan

Masalahnya, rehat biasanya ditolak ke bawah senarai perlu buat. Dan jika anda mengisi malam dan akhir minggu anda dengan rancangan menarik, masa cuti anda boleh menjadi sama menuntut dan menghabiskan tenaga seperti kerja.

Di sini, pakar berkongsi tip mereka untuk memanfaatkan masa lapang anda sementara juga mendapat rehat sebenar yang memberansangkan.

Sains rehat

Walaupun manfaat fizikal rehat difahami dengan baik, kurang kajian tentang bagaimana mengoptimumkan rehat psikologi. Tiada resepi sempurna untuk rehat wujud lagi, tetapi terdapat beberapa prinsip asas yang kelihatan bekerja dengan baik.

Satu pandangan ialah bahawa otak dan badan kita kelihatan memerlukan selang masa rehat yang berbeza: rehat harian pendek dan selang masa yang lebih lama seminggu, kata David Eccles, profesor psikologi sukan di Universiti Florida yang mengkaji rehat mental dalam atlet elit. “Aktiviti yang paling berehat kelihatan menyerap, berat bebanan kognitif yang rendah, dan secara semula jadi menyeronokkan,” katanya.

Kombinasi ini memberikan otak anda rehat. Sama ada ia kelas yoga mingguan atau permainan papan ping pong di bilik rehat, rehat membenarkan otak anda beralih dari penyelesaian masalah aktif kepada keadaan bermimpi. Ia adalah dalam tempoh rehat ini, “ketika anda hanya sekadar berhayal,” Eccles berkata, bahawa otak anda memproses dan menyimpan maklumat.

Satu lagi perkara yang kita ketahui tentang rehat ialah tempoh berselang-seli berhayal dan rehat pasif adalah penting untuk ingatan dan kecerdasan cipta. Inilah mengapa penyelesaian dan idea kreatif sering datang secara tidak diduga semasa tempoh rehat atau masa lapang, kata Alex Pang, penulis Rest: Why You Get More Done When You Work Less. Dan kesan jangka panjang rehat berkala adalah produktiviti yang lebih besar.

Ambil masa cuti daripada (semua) kerja

Beristirehat dengan berkesan adalah tentang lebih daripada menjauhkan diri daripada pejabat. Banyak perkara lain dianggap sebagai kerja, terutamanya aktiviti yang ditangguhkan sehingga akhir minggu, seperti membeli-belah, kerja-kerja rumah, dan membersihkan.

“Orang mengatakan, “Tentu saja saya tahu bagaimana menggunakan masa lapang saya,” kata John Dattilo, profesor pengurusan rekreasi, taman dan pelancongan di Universiti Negeri Pennsylvania yang mengkaji rekreasi. “Pada kenyataannya, kita sedang berjuang untuk berehat.”

Untuk menjadi pemulihan, rehat tidak boleh berorientasikan tugas, kata Dattilo. Ia bukan cara untuk mencapai tujuan tertentu atau menyesuaikan diri dengan kumpulan tertentu. Walaupun rancangan yang menyeronokkan dan rejim penjagaan diri kehilangan keupayaan pemulihan mereka jika kita melakukannya untuk sebab salah, seperti untuk kelihatan luar biasa, sesuai, kelihatan hebat di media sosial, atau memenuhi piawaian kecantikan.

“Sebahagian daripada rehat ialah anda tidak merasa terikat kepada perkara luar yang seharusnya anda lakukan,” kata Eccles.

Rehat sebenar—atau apa yang Dattilo panggil rekreasi—bebas, bermakna, dan khusus untuk anda. Dan seringkali, aktiviti yang paling mudah menawarkan rehat yang paling baik, Eccles menambah. Satu kajian 18,000 orang dari 134 negara mendapati masa di alam semula jadi, mendengar muzik, dan membaca untuk rekreasi adalah antara aktiviti berehat yang paling kerap disenaraikan.

Cari kegembiraan anda

Rehat boleh disesuaikan, dan ramuan paling penting ialah ia merupakan pengalaman positif. Apa yang anda lakukan dan bila anda melakukannya kurang penting.

Versi rehat anda boleh menjadi berjalan-jalan di kawasan anda selepas hari yang panjang, bermain bola sepak dengan kawan-kawan pada hujung minggu, atau membuat kek pada hari Ahad. Kuncinya ialah aktiviti yang berehat membantu anda beralih fokus daripada kerja—keduanya dibayar dan tidak dibayar, kata Eccles.

Untuk mencari apa yang berehat anda, perhatikan bagaimana aktiviti itu membuat anda berasa. Jika terdapat perasaan kerja berat atau kecemasan atau memenuhi jangkaan—itu bukanlah berehat, Datillo berkata. Tetapi jika sesuatu membuat anda berasa kegembiraan atau menyebabkan anda kehilangan jejak masa, kemungkinan besar ia memberansangkan.

Dan rehat tidak semestinya memerlukan banyak wang, kata Katie Wical, penyelidik kesihatan awam di Universiti Loma Linda di California. “Perbelanjaan wang meningkatkan tahap stres anda,” katanya. Inilah mengapa kesenangan yang ringkas, seperti bermain tangkap, bersantai di alam semula jadi, atau berkongsi perbualan bermakna dengan kawan, boleh lebih membebaskan daripada bentuk hiburan yang lebih mewah, kata Wical.

Ia bukan kebetulan bahawa banyak agama berbeza mengamalkan hari rehat. Menyepi daripada tuntutan luar membantu kita fokus kembali pada apa yang paling bermakna. Wical mengkaji manfaat tidur amalan Sabat, amalan agama Yahudi-Kristian mengambil seluruh hari untuk berehat setiap minggu. “Saya suka melihat Sabat sebagai hari cuti mingguan,” kata Wical. Dalam kajian 2023 beliau terhadap Advent Hari Ketujuh, pasukan Wical mendapati orang yang menjangkakan Sabat akan datang mengalami kualiti tidur yang lebih baik dan stres yang lebih rendah sepanjang minggu.

Anda tidak perlu bersendirian untuk mendapat rehat yang baik

Walaupun berehat mungkin membangkitkan imej seseorang yang malas, itu bukanlah apa yang sebenarnya berehat. Sebenarnya, pakar bersetuju bahawa menggulung dan menonton binge yang sering kita lakukan apabila “tidak berbuat apa-apa” sebenarnya tidak berehat sama sekali, kerana ia menyalihkan perhatian dan menyebabkan kita tidak terlibat.

Sebaliknya, tema umum untuk rehat yang baik adalah bahawa ia memerlukan seseorang untuk hadir, Eccles berkata. Ia tentang “menghadiri masa sekarang daripada merungut tentang masa lalu atau memikirkan masa depan.” Bagi sesetengah orang itu mungkin bermaksud keluar mendaki. Bagi orang lain, itu mungkin bermaksud melukis. Yang lain mungkin memerlukan aktiviti yang lebih intensif seperti mendaki batu untuk berpisah daripada kerja dan meringankan tekanan, Wical menambah.

Dalam kebanyakan kes, rehat terbaik adalah aktif, bukan pasif, kata Pang.

Begitu juga, anda tidak perlu berada di rumah seorang diri dalam keheningan untuk mengisi semula bateri anda. Walau bagaimanapun anda berehat, ia cenderung menjadi lebih berkesan dan bermakna apabila anda menambah orang lain, pakar mengatakan.

Makan sederhana mungkin lebih memuaskan jika anda berkongsi dengan kawan-kawan rapat. Pergi memancing, tetapi jemput bapa anda. Malah mendengar muzik atau membaca buku menjadi lebih bermakna apabila ia membawa kepada perbualan yang baik dengan orang di sekeliling anda, kata Dattilo.

Rehat berfungsi dengan baik apabila ia membuat kita berasa terhubung.

Mulakan dengan kecil

Ia sepatutnya tidak begitu sukar untuk menjauhkan diri daripada kerja dan melakukan perkara-perkara yang membawa kegembiraan dengan orang yang dicintai. Tetapi pakar memberi amaran bahawa apabila anda mula-mula memulakannya, rehat boleh terasa tidak selesa, canggung, dan malah membosankan.

Kerana kita hidup dalam masyarakat di mana perniagaan adalah mulia, berehat boleh pada mulanya terasa kosong atau tidak bertujuan, Eccles berkata. “Mulakan dengan kecil,” Wical mengesyorkan. Sebaliknya daripada menyenaraikan satu hari penuh untuk berehat pada hujung minggu, “ia adalah baik untuk memulakan dengan hanya tiga jam.” Ia akan membantu jika anda boleh menjemput keluarga, rakan sebilik, atau kawan-kawan untuk menyertai berehat dengan anda. Orang yang melihat kejayaan yang paling besar mengamalkan Sabat, contohnya, melakukannya bersama orang lain, Wical berkata. Aspek masyarakat membuat berehat terasa sedikit kurang berenang menentang arus.

Ia mungkin mengambil beberapa kali sebelum anda mula benar-benar berasa dipulihkan atau bahkan menentukan bagaimana anda lebih suka berehat, Pang berkata. Ini adalah normal—dan jangan berhenti pada cubaan pertama yang canggung. “Rehat adalah baik kerana kita dicipta untuk itu,” katanya, tetapi ia tidak bermakna ia akan datang secara semula jadi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.