(SeaPRwire) –   Selama bertahun-tahun, penyelidik telah mengkaji produk yang bertujuan untuk mencegah jangkitan virus dengan memperkukuh pertahanan imun di pintu masuk virus ke badan: hidung.

Satu kajian yang baru diterbitkan dalam PNAS menyajikan idea serupa, walaupun lebih mudah, Penapisan dalaman hidung dengan ubat salap tanpa resepi Neosporin kelihatan dapat merangsang penerima di hidung yang “terpedaya untuk percaya terdapat jangkitan virus” dan seterusnya mencipta “halangan yang diletakkan terhadap sebarang virus,” menurut kajian itu.

Penyelidikan ini menimbulkan idea bahawa Neosporin boleh berfungsi sebagai “lapisan tambahan” perlindungan terhadap penyakit pernafasan, selain alat sedia ada seperti vaksin dan topeng, menurut rakan penyelidik kajian itu Akiko Iwasaki, seorang ahli immunobiologi di Sekolah Perubatan Yale dan salah seorang pakar berpengalaman di Amerika Syarikat.

Kajian ini mengembangkan beberapa daripada penyelidikan Iwasaki —yang menunjukkan antibiotik serupa boleh merangsang perubahan imun yang mungkin memberi perlindungan di dalam badan—tetapi ia masih awal, beliau memperingatkan. Untuk kajian baru ini, pasukannya menggunakan Neosporin di dalam lubang hidung 12 orang dua kali sehari selama seminggu, manakala tujuh orang lagi menggunakan Vaseline untuk perbandingan. Pada beberapa ketika semasa kajian, penyelidik mengambil swab hidung peserta dan menjalankan ujian PCR untuk melihat apa yang berlaku di dalam.

Mereka mendapati Neosporin—dan khususnya salah satu bahan aktifnya, antibiotik neomycin sulfate—kelihatan merangsang penerima di hidung “yang tertipu untuk percaya terdapat jangkitan virus” dan seterusnya mencipta “halangan yang diletakkan terhadap sebarang virus,” menjelaskan Iwasaki. Secara teori, katanya, ia bermakna ia boleh memberi perlindungan terhadap pelbagai jenis jangkitan.

Namun demikian, itu hanyalah sebuah teori pada masa ini. Untuk kajian ini, pasukan Iwasaki tidak mengambil langkah selanjutnya untuk menguji sama ada tindak balas imun itu benar-benar mencegah orang daripada dijangkiti apabila mereka terdedah kepada virus—sebahagian besarnya kerana ia tidak beretika untuk sengaja memerangkap orang kepada patogen untuk penyelidikan. (Mereka bagaimanapun menunjukkan bahawa tikus yang hidungnya dilapisi neomycin dilindungi daripada virus yang menyebabkan COVID-19.)

Pada laman webnya, Johnson & Johnson menyatakan produk itu tidak “diuji atau dirumuskan untuk mencegah COVID-19 atau sebarang virus lain,” dan juga memberi nasihat agar jangan meletakkan produk itu di dalam mata, hidung atau mulut.

Dr. James Crowe, yang mengetuai Pusat Vaksin Vanderbilt dan tidak terlibat dalam penyelidikan itu, berkata kajian itu “menarik,” tetapi beliau perlu melihat lebih banyak data manusia sebelum bersemangat. “Saya meragui ia akan sangat berkesan pada manusia,” kata Crowe. “Jika anda mempunyai kesan sederhana pada virus, adakah itu cukup untuk benar-benar memberi manfaat klinikal?”

Ia agak bertentangan untuk berfikir bahawa antibiotik, yang membunuh bakteria, boleh berbuat apa-apa untuk melindungi orang daripada virus. Bukan antibiotik itu mempunyai kesan langsung terhadap virus, menjelaskan Iwasaki. Sebaliknya, ia kelihatan bahawa neomycin, apabila diaplikasikan secara topikal, boleh merangsang perubahan dalam badan yang membantu melawan virus—secara praktikalnya, memerangsang kesan antivirus semula jadi.

Jadi adakah anda harus mengoleskan Neosporin di hidung anda? Jangan tergesa-gesa, kata Dr. Benjamin Bleier, yang pakar dalam gangguan hidung di Massachusetts Eye and Ear dan pernah mengkaji .

Bleier, yang tidak terlibat dalam kajian baru itu, memanggil penyelidikan itu “sangat baik dilakukan,” tetapi menyatakan terdapat persoalan yang perlu dijawab sebelum ia mencapai “masa klinikal utama.” Pertama, adakah badan boleh membangunkan toleransi atau kekebalan terhadap neomycin jika antibiotik itu digunakan secara kerap dengan cara ini? (Kekerapan antibiotik adalah isu yang semakin menjadi-jadi, dan adalah penyumbang masalah itu.) Kedua, adakah pengguna biasa boleh mengoleskan neomycin dengan mendalam dan menyeluruh cukup untuk perlindungan bermakna? Dan akhirnya, adakah pendekatan ini boleh merosakkan hidung dalaman yang halus atau mempunyai kesan sampingan lain dalam jangka masa panjang? (Walaupun dalam kajian kecil, salah seorang yang menggunakan Neosporin melalui hidung menarik diri disebabkan kesan sampingan ringan, kelihatannya berkaitan dengan alahan ubat.)

“Ia sains yang hebat, tetapi masih jauh untuk kita letakkan di hidung kita,” bersetuju Dr. Sean Liu, pakar penyakit berjangkit di sistem kesihatan Mount Sinai New York yang juga tidak terlibat dalam kajian itu.

Iwasaki bersetuju bahawa lebih penyelidikan diperlukan. Beliau menyatakan langkah seterusnya adalah menguji dos neomycin yang lebih tinggi, kerana Neosporin mengandungi jumlah yang agak kecil yang mungkin tidak mencukupi untuk memberi perlindungan kukuh bagi manusia. Untuk mengumpul lebih banyak data, beliau menyatakan penyelidik boleh menjejak orang yang menjalani kehidupan biasa—kecuali sesetengah mengoleskan neomycin ke hidung mereka dan sesetengah mengoleskan Vaseline—dan melihat sama ada satu kumpulan sakit kurang kerap daripada yang lain, walaupun ia memerlukan banyak masa dan orang.

Walaupun kesukaran, Liu menyatakan terdapat sebab yang baik untuk kajian lanjut. Menemui penggunaan baharu untuk ubat-ubatan mampu milik dan mudah didapati adalah baik untuk kesihatan awam, dan sebarang kemajuan untuk menetralkan virus adalah diharapkan. Jika pendekatan itu terbukti berfungsi, ia juga berguna untuk mempunyai alat yang berkesan terhadap pelbagai jenis virus dan boleh digabungkan dengan ubat-ubatan lain untuk menguatkan keberkesanannya, Crowe menambah.

Tambahan pula, Iwasaki menyatakan, alat pencegahan penyakit tambahan boleh membantu orang yang sangat rentan terhadap penyakit pernafasan—seperti —dan memerlukan perlindungan tambahan untuk berasa selamat. Jika penyelidikan lanjut membuktikan menggalakkan, Iwasaki menyatakan beliau boleh membayangkan neomycin berfungsi sebagai alat melawan penyakit tambahan apabila orang berada di tempat-tempat sangat berjangkit, seperti parti yang ramai orang atau lapangan terbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.