(SeaPRwire) –   SYDNEY — Australia berkata Isnin bahawa ia terkejut dengan hukuman penjara seumur hidup yang ditangguhkan untuk penulis dan penggerak demokrasi Cina Australia, Yang Hengjun.

Menteri Luar Australia Penny Wong berkata dalam kenyataan bahawa ini berita mengerikan bagi Dr Yang, keluarganya dan semua yang menyokongnya.

Yang telah ditahan di China sejak 19 Januari 2019, apabila beliau tiba di Guangzhou dari New York bersama isterinya dan anak tirinya yang berusia remaja.

Yang menerima perbicaraan tertutup atas tuduhan mengintip di Beijing pada Mei 2021 dan menunggu keputusan.

Mahkamah China tidak segera mengumumkan hukuman. Di China, hukuman penjara seumur hidup yang ditangguhkan biasanya ditukar kepada hukuman penjara seumur hidup selepas tempoh tertentu.

Yang dilahirkan di China dan pernah menjadi diplomat dan ejen keselamatan negara sebelum berpindah ke sektor swasta di Hong Kong dan kemudian Australia. Beliau menjadi warganegara Australia pada tahun 2002.

Pada Ogos tahun lepas, Yang memberitahu keluarganya bahawa beliau takut akan mati dalam tahanan selepas didiagnosis dengan kista buah pinggang, meminta penyokongnya mendesak pembebasannya untuk rawatan perubatan.

Wong berkata Australia “akan menyatakan respon kami dengan istilah yang paling kuat” dan akan terus menekan untuk kepentingan dan kesejahteraan Dr Yang, termasuk rawatan perubatan yang sesuai.

Pada Oktober tahun lepas, selepas lebih tiga tahun ditahan di China kerana melanggar larangan dengan siaran televisyen di saluran TV milik kerajaan.

Kisah Yang dan Cheng kerap menjadi agenda perjumpaan tingkat tinggi antara negara-negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.