US-ENTERTAINMENT-MUSIC-GRAMMYS-AWARD-SHOW

(SeaPRwire) –   Majlis Anugerah berlangsung pada malam Ahad di Crypto.com Arena di Los Angeles, dengan Trevor Noah datang kembali sebagai pengacara buat tahun keempat berturut-turut. Selepas beberapa baru-baru ini dalam bidang pengacaraan majlis anugerah, pelawak itu terikat pada nada lazimnya, dengan sopannya mempersenda sesetengah pencalonan malam itu tetapi kebanyakannya menjadi seperti seorang pengheboh. Dia melawak tentang ketika dia masuk dari karpet merah dan tidak malu-malu dengan calon-calon besar yang lain seperti Olivia Rodrigo, 21 Savage, dan Billie Eilish. 

Ia adalah hari hujan di California Selatan, tetapi itu tidak membantutkan semangat pada malam yang paling berprestij untuk muzik. Terdapat pertandingan yang sengit dalam kategori Empat Besar, dengan ramai yang menantikan sama ada Swift akan memecahkan rekod kemenangan terbanyak untuk Album Tahun Ini. (Dia melangkah masuk malam itu dengan seri bersama Stevie Wonder, Paul Simon dan Frank Sinatra, dengan tiga anugerah, dan juga , yang dijangka pada April.)

Dua Lipa membuka acara dengan persembahan yang diakui penuh bertenaga, di mana dia memperkenalkan singlenya yang baharu “Training Season” sebelum beralih ke “Houdini” yang dilancarkannya baru-baru ini. Seperti biasa, malam itu adalah lebih banyak tentang persembahan (SZA, Olivia Rodrigo, U2, Fantasia, dan persembahan Grammy pertama) daripada benar-benar mengagihkan anugerah, dan segelintir Momen Grammy ™ sudah tentu diadakan.

Saat pertama yang pertama: Miley Cyrus menangi Grammy pertamanya

“Flowers” adalah hit yang tidak dapat dinafikan dan single ini menerima anugerah yang disiarkan secara langsung buat pertama kali pada malam itu ketika Miley Cyrus membawa pulang Grammy pertamanya. Mariah Carey, yang menerima tepukan gemuruh ketika dia muncul di pentas, menyampaikan kepada Cyrus gramofon emas untuk Persembahan Solo Pop Terbaik untuk hitnya pada tahun 2023. Bintang pop berusia 31 tahun itu amat gembira menerima anugerahnya dari Carey dan, , menceritakan kisah tentang seekor rama-rama. Dia juga menyatakan bahawa dia terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan hampir terlepas peluang untuk menerima anugerahnya secara langsung, walaupun katanya dia akan lebih kecewa jika terlepas peluang untuk berdiri di sebelah Carey.

— philip lewis (@Phil_Lewis_)

Yang paling bersejarah: Album Música Urbana Terbaik bersejarah dari Karol G

US-ENTERTAINMENT-MUSIC-GRAMMYS-AWARD-SHOW

Karol G mencipta sejarah sebagai wanita pertama yang menang dalam kategori Música Urbana, pada tahun ketiga anugerah itu disampaikan. Bad Bunny membawa pulang hadiah sulung pada tahun 2022 dan 2023, ketika dia menang untuk Un Verano Sin Ti. Malam Ahad, penyanyi Colombia itu muncul di pentas dan menerima anugerahnya dari penyampai Christina Aguilera dan Maluma. “Ini kali pertama saya di [anugerah] Grammys, dan ini kali pertama saya memegang Grammy saya sendiri,” katanya. “Saya teramat gembira, saya teramat gementar, saya teramat teruja untuk berada di hadapan begitu ramai lagenda yang saya kagumi dan hormati.” Dia kemudian memberikan penghormatan kepada para peminatnya, menutup dengan kata-kata: “Saya berjanji kepada anda untuk sentiasa memberikan yang terbaik buat anda, dan saya berharap ini merupakan yang pertama daripada banyak anugerah.”.

Ucapan yang paling menyentuh hati: SZA menang untuk Lagu R&B Terbaik

Sorotan tertuju kepada SZA sejak dia menjadi artis yang paling banyak dicalonkan bagi Anugerah Grammys 2024. Lizzo menyampaikan anugerah bagi Lagu R&B Terbaik kepada rakan karibnya SZA untuk “Snooze.” SZA yang amat letih—dia baru selesai membuat persembahan dan bertukar pakaian seragam di pentas—lari naik ke pentas dan menyampaikan salah satu ucapan yang paling jujur pada malam itu. “Lizzo dan saya berkawan sejak 2013, ketika kami berdua mengikuti jelajah kecil Red Bull bersama,” kata SZA. “Membuka acara di bilik-bilik kecil untuk sekumpulan kecil seramai seratus orang, dan berada di pentas bersamanya amat menakjubkan. Saya amat bersyukur.” Dia mula menangis di pentas, “Saya bukan penangis yang menawan,” kata penyanyi itu dengan cepat sebelum berlari keluar. Dia kemudian berkata, “Saya sudah melangkah dengan sangat jauh, dan saya tidak dapat percaya perkara ini berlaku.” Dia juga meluangkan masa untuk memberikan pengiktirafan kepada Taylor Swift ketika dia nampak Swift dalam kalangan penonton: “Hi, Taylor. Saya mencintaimu.”.

In Memoriam yang tidak seperti biasa sopannya: Stevie Wonder, Jon Batiste, Annie Lennox dan Fantasia

Segmen In Memoriam tahun ini menampilkan tribute kepada lagenda-lagenda yang meninggal dunia tahun lalu. Stevie Wonder menyanyikan tribute yang menyentuh kepada salah seorang sahabat dan rakan duetnya, Tony Bennett, membuat persembahan bersama rakaman penyanyi ikon itu yang meninggal dunia pada bulan Julai. Jon Batiste mengambil tempat di pentas untuk mengenang “Godfather of Black music”, eksekutif muzik Clarence Avant, yang meninggal dunia pada bulan Ogos. Annie Lennox juga membuat persembahan lagu “Nothing Compares 2 U” dengan penuh semangat untuk menghormati Sinead O’Connor. Di penghujung lagunya, Lennox menyeru agar gencatan senjata di medan perang Israel-Hamas. “Artis-artis untuk gencatan senjata,” katanya, mengingatkan kembali kita tentang sejarah O’Connor sendiri sebagai seorang penghibur yang menggunakan pentas-pentas besar untuk memperjuangkan apa yang dipercayainya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Segmen “In Memoriam” ditutup dengan Oprah Winfrey memperkenalkan Fantasia Barrino, yang membuat persembahan lagu “Proud Mary” dengan mengasyikkan, sebagai penghormatan kepada Tina Turner. Dia membawa persembahan itu dari pentas utama dan menari bersama Dua Lipa—dan Beyoncé, yang pernah membuat persembahan lagu itu di Kennedy Center Honors pada tahun 2005. Aktres Color