(SeaPRwire) –   Black Twitter tidak akan menyelamatkan kita untuk apa yang akan datang. Semakin hari menuju pilihan raya presiden 2024, dan jeritan penuh kemarahan pelajar kolej memenuhi koridor institusi pendidikan yang paling berprestij di negara, Amerika Syarikat kini berada di persimpangan jalan. Adakah negara yang paling kuat di dunia ini akan kembali ke zaman di mana Trump menang pilihan raya Putera, atau kita akan memilih Biden untuk mengekalkan kedudukannya? Inilah persoalan yang perlu dijawab setiap rakyat Amerika sebelum dan pada 5 November.

Jika rakyat Amerika biasa (khususnya rakyat Amerika hitam biasa) masih belum tentu siapa calon yang akan diundi, hanya dengan menonton Black Twitter: A People’s History, siri dokumentari tiga bahagian berdasarkan rencana wartawan Jason Parham pada tahun 2021 di WIRED bertajuk “,” cukup untuk memahami bahawa kita perlu mengundi Biden.

Siri ini cuba mengarkib, mendokumentasikan dan mencatat kuasa yang dikenali sebagai Black Twitter, dua perkataan yang telah digunakan untuk menggambarkan kehidupan digital hitam di platform media sosial. Ia adalah platform yang siri ini akan ingatkan anda bahawa ia tidak dicipta oleh orang hitam, tetapi dibawa ke hadapan oleh sikap, cara dan tingkah laku pengguna hitam di Twitter. Tetapi walaupun komen yang tidak henti-henti tentang bagaimana orang hitam bukanlah monolit, siri dokumentari ini – dalam usahanya untuk menghubungkan masyarakat Black Twitter dengan zaman yang didakwa tidak wujud lagi – akhirnya memperlakukan Black Twitter sebagai monolit.

Penciptaan berada di inti kisah siri ini. Perkataan esei “The Myth of a “Negro Literature”” karya Amiri Baraka diulang dan difraselahkan sepanjang siri tiga bahagian ini dengan cara yang serupa dengan ibu membaca cerita kegemaran anaknya sebelum menidurkannya. Esei itu dibuka dengan: “Mesin (seperti yang dikatakan Norbert Weiner) adalah lanjutan pencipta-penciptanya. Itu bukan sesuatu yang mudah setelah dipikir. Mesin, keseluruhan teknologi Barat, hanyalah itu, teknologi Barat.” Baraka terus: “Tiada yang perlu kelihatan atau berfungsi dengan cara ia berfungsi. Kebebasan lelaki Barat, yang diperoleh secara tidak saintifik pada kos rakyat dunia yang lain, telah membenarkannya untuk meluaskan minda-menyebarkan sensibilitinya ke mana saha ia boleh pergi, & jadi membentuk dunia, & enjin-enjin berkuasanya yang berkuasa.”

Baris berikutnya adalah di mana Black Twitter, atau lebih luas lagi hubungan antara orang hitam dan teknologi, datang bermain. “Kuasa politik juga kuasa untuk mencipta-bukan saha apa yang akan anda lakukan-tetapi untuk dibebaskan pergi ke mana saha anda boleh pergi-(mentali fizikal juga). Penciptaan hitam-penciptaan yang dikuasakan oleh etos hitam membawa keputusan yang sangat khas.”

Dalam kes Twitter platform dan juga syarikat Twitter-di mana orang hitam memperoleh kedudukan kepimpinan di salah satu syarikat teknologi paling pesat berkembang di dunia, menggunakan kehadiran mereka secara dalam talian untuk melaksanakan perubahan dalam bidang keadilan ras dan reformasi polis, dan meningkatkan keragaman dan perwakilan dari Hollywood hingga Silicon Valley dan di mana-mana- Black people’s very special results bring apa?

Jawapannya rumit, dan satu yang siri dokumentari cuba berjuang dengan tetapi gagal. Seperti dilihat dalam siri, #OscarsSoWhite membetulkan amalan pengecualian berdekad lamanya oleh Akademi dan mewujudkan peluang untuk pelakon berwarna menerima keahlian ke dalam badan pengundian yang memutuskan Anugerah Oscar. Dalam sembilan tahun sejak penciptaan hashtag itu, terdapat pergerakan ke arah perwakilan yang lebih besar di skrin. Namun, pengurangan berikutnya wanita berwarna dalam kedudukan kepimpinan Hollywood dan pengurangan filem yang diarahkan oleh wanita dan orang berwarna nampaknya bertentangan dengan naratif keseluruhan siri dokumentari tentang kesan hashtag tunggal.

Contoh yang paling jelas daripada ini adalah bahagian #BlackLivesMatter siri dokumentari. Siri dokumentari mencatat peranan penting Twitter memainkan dalam kenaikan jurnalisme warga, terutamanya semasa pembunuhan Trayvon Martin, Michael Brown dan Eric Garner. Ia juga melihat penciptaan #SayHerName, tindak balas media sosial kepada penghapusan wanita hitam, seperti Sandra Bland, dan wanita hitam transgender, seperti Mya Hall, yang kehilangan nyawa mereka kerana keganasan polis, tetapi sering diabaikan oleh gerakan BLM yang berpusat pada lelaki.

Ini adalah di mana Baraka dirasakan paling: Pencipta hitam telah memanfaatkan kuasa teknologi, untuk menangani kuasa politik Barat, yang meletakkan nyawa mereka dalam bahaya. Minit demi minit, rangka demi rangka, siri dokumentari meminta penonton untuk menyaksikan cara-cara di mana Black Twitter, melalui penciptaan dan penggunaan hashtag, liputan berita darat dan liputan berita 24/7, telah lama menjadi mangsa keganasan polis.

Tetapi seperti kata Baraka, mesin adalah lanjutan pencipta-penciptanya, dan pencipta, atau dalam kes ini pengeluar eksekutif siri dokumentari, mempunyai tangan dalam penciptaannya. Ia adalah penciptaan yang terasa asing kepada mereka yang melahirkan dan mengekalkan Black Twitter sebagai arkib budaya hidup dan bernafas kehidupan digital hitam. Kehidupan yang tidak mempunyai kepercayaan parti atau agenda politik tunggal. Kehidupan yang, dalam banyak cara, menggigit tangan pencipta siri dokumentari.

Jika tahun Obama Black Twitter adalah menyenangkan, siri dokumentari mencadangkan, tahun Trump Black Twitter adalah neraka. Daripada pandemik COVID-19 kepada pemberontakan global mengenai kematian George Floyd dan Breonna Taylor, tahun 2020 dalam siri dokumentari ditandai oleh perubahan budaya ke arah keganasan, termasuk misoginisme Megan Thee Stallion mengalami secara dalam talian selepas dia muncul tentang dipukul secara fizikal oleh Tory Lanez. Tahun itu juga disebarkan dengan kilauan Black Twitter masa lalu: momen komunal menonton “Verzuz” cabaran atau menonton The Last Dance sebagai keluarga. Momen komunal yang dipikir berkaitan dengan pentadbiran Obama.

Dan begitulah, siri dokumentari beralih untuk mempamerkan pengundi hitam di South Carolina, yang berterima kasih atas undian mereka untuk Biden dalam pilihan raya 2020. Biden juga digambarkan sebagai tangan kanan Obama. Ia adalah dalam momen ini bahawa siri mahu penonton mengingati keredaan tahun Obama, harapan tahun Obama, dan yang paling penting, kesan pengundi hitam dalam tahun Obama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.