(SeaPRwire) –   Ia bermula semasa wabak COVID-19. LA telah ditutup, dan saya menerima panggilan telefon daripada ibu saya memberitahu bahawa anak saya, Damiani, telah berbuat sesuatu yang tidak sepatutnya. Ia adalah Hari Ibu, dan anak saya menghubungi saya daripada telefon pembakar mengatakan beliau akan berada dalam pelarian untuk sementara waktu. Menjelang akhir 2020, beliau ditangkap kerana serbuan rumah. Semuanya adalah maya, jadi saya tidak dapat masuk ke dalam mahkamah, dan akhirnya beliau dipindahkan ke penjara maksimum, dihukum 9 tahun dan 9 bulan.

Itulah di mana perjalanan saya bermula.

Saya percaya kepada Tuhan, saya pergi ke gereja. Tetapi ketika saya cuba mencari komuniti yang boleh berbicara mengenai pengalaman khusus saya sebagai ibu dengan anak yang ditahan, saya tidak dapat menemui apa-apa. Saya pergi ke YouTube dan melihat beberapa potongan pendek. Saya mengetik “ibu-ibu dengan anak yang ditahan” di aplikasi podcast saya hanya untuk mendapati episod umumnya mengenai penjara. Tiada apa-apa mengenai perjalanan seorang ibu.

Saya adalah jenis orang yang minum wain dengan Jesus di balkoni. Kemudian saya mendengar, ‘Mengapa anda tidak memulakan podcast?’ Jadi, beberapa bulan kemudian, saya melakukannya

Jadi saya memesan mikrofon, mencipta studio kecil di apartmen saya, dan menetapkan kedai. Beberapa bulan kemudian, saya melancarkan podcast saya dan mula hanya berbicara mengenai hari dalam kehidupan seorang ibu seperti saya-bagaimana keluarga saya tidak memahami, bagaimana orang menghakimi anda sebagai ibu, seperti “Oh, anda gagal sebagai ibu, anda harus berbuat lebih baik.” Saya mempunyai masalah kemarahan yang saya keluarkan terhadap keluarga dan kawan-kawan saya kerana saya begitu marah terhadap anak saya kerana apa yang dilakukannya. Saya fikir ia salah saya, dan saya belajar bahawa ia bukanlah salah saya. Saya berkongsi bahawa ia sukar. Bahawa tidak pernah dalam jutaan tahun saya akan berada di sini. Saya berkongsi bahawa saya fikir anak saya akan mendapat biasiswa untuk pergi ke kolej untuk bola sepak, tetapi perkara berubah. Saya berkongsi bahawa saya masih perlu bangun dan pergi bekerja, dan, dengan pasukan 10 pekerja, meninggalkan masalah saya di pintu. Saya menangis di dalam kereta, meletakkan semula riasan saya, dan masuk seolah-olah tiada apa-apa yang salah.

Selepas saya memulakan podcast itu, saya pergi ke Facebook untuk melihat sama ada terdapat kumpulan untuk ibu-ibu dengan anak yang ditahan. Terdapat beberapa kumpulan di sana, dan saya menyertai, tetapi satu-satunya perkara yang tidak disukai saya tentang kumpulan lain ialah mereka kurang mempunyai aliran tenaga yang positif dan baik. Sesetengah ibu-ibu ini mempunyai anak-anak yang melakukan 20 tahun hingga seumur hidup. Seorang ibu menceritakan kisah bagaimana anak lelakinya meninggal dunia di penjara. Saya mula menjadi cemas, jadi saya fikir, biarkan saya cipta komuniti Facebook sendiri dan menetapkan coraknya secara berbeza daripada semua orang yang lain. Saya mencipta ia pada Julai 2022. Saya menamakannya In”

Dalam kumpulan ini, anda boleh menangis, ketawa, meluahkan perasaan dan, yang paling penting, terdapat sentimen bahawa kita akan melaluinya. Kita lebih kuat bersama-sama. Kita tidak hanya di California, kita di seluruh negeri. Saya sangat telus tentang perjalanan saya, dan saya mempunyai ibu-ibu menghantar mesej kepada saya dengan berkata “Saya gembira saya menemui anda kerana tiada siapa yang memahami bagaimana saya berasa.” Kepercayaan adalah mengapa kumpulan ini apa yang ia adalah-dan mengapa ia terus berkembang setiap hari. (Pada pagi baru-baru ini, misalnya, saya menerima notifikasi lain 20 wanita menyertai). Ini adalah tempat yang selamat untuk ibu-ibu, dan kami tidak menuding jari.

Ibu-ibu berkongsi kisah mereka dalam pos dan komen, dan kadang-kadang melalui panggilan Zoom. Kami mempunyai seorang ibu yang mempunyai tiga orang anak di penjara, 22 hingga 30 tahun, dan beliau mengembara ke tiga negeri yang berbeza untuk melihat mereka. Beliau tinggal di Atlanta, dan beliau membuat perjalanan dengan suaminya ke California di mana salah seorang anak lelakinya ditahan di Long Beach. Terdapat ibu yang perlu menentukan bagaimana beliau akan mendapatkan $20,000 untuk peguam, yang meminta mengenai gereja dan pertubuhan bukan untung yang boleh membantu beliau. Terdapat ibu lain dengan kecacatan yang perlu mencari seseorang untuk memberinya tumpangan ke penjara anak lelakinya. Sering kali kami bertanya soalan: Adakah saya gunakan wang saya untuk anak saya di dalam atau saya tanggung kos buku sekolah untuk dua orang di rumah? Anak lelaki saya akan datang ke hukuman penjara; bagaimana rupa situasi pembebasan bersyarat? Bolehkah anda membantu saya mencari peguam? Dan semua ibu terlibat.

Saya berkongsi kisah saya sendiri juga. Saya meletakkan dalam kumpulan bahawa ia adalah kali pertama anak saya dalam tahanan berasingan, dan saya tidak mendengar daripada beliau selama dua bulan. Seorang wanita memberitahu saya saya boleh menghubungi penjara dan meminta pemeriksaan kesejahteraan, di mana seorang kaunselor akan berbicara dengan anak saya dan melaporkan kembali. Saya tidak tahu tentang itu, tetapi masyarakat yang sedang saya bangun tahu, jadi saya dapat mendengar asas-asas bagaimana anak saya sedang. Seorang ibu berkongsi bahawa terdapat penguncian di penjara anak lelakinya di Texas, dan begitu banyak ibu mula menanggapi dengan berkata ‘tunggu sekejap anak saya juga berada di sana!’ Kemudian ibu lain berkongsi mengapa terdapat penguncian, kerana beliau sangat peka dengan apa yang berlaku. Jadi kami dapat berkongsi berita antara satu sama lain secara langsung.

Ketika saya memulakan kumpulan itu, semakin lama saya terus membaca komen seperti, “Saya tidak mahu bangun dari katil hari ini,” atau “doktor memberitahu saya untuk mula berjalan tetapi saya tidak dapat,” saya mula memikirkan bagaimana saya boleh mengubah suasana sambil menyokong ibu-ibu ini. Jadi, saya mencadangkan cabaran senaman 21 hari dan notifikasi saya mula berbunyi dengan ibu-ibu berkata, “Ya, mari kita lakukan sesuatu.” Kemudian kami tidak menyedari wanita mula meletakkan selfi mereka ketika berjalan dan menggerakkan tubuh mereka. Kami adalah kumpulan yang lucu. Kami melakukan video, kami menangis bersama-sama, kami meletakkan gambar anjing kami untuk Hari Anjing Kebangsaan, kami akan bertanya antara satu sama lain mengenai temu janji terkini, atau siapa baru saha rambutnya diubahsuai.

Saya menghargai masa ini kerana saya rasa ia membesarkan saya sebagai ibu. Saya masih muda ketika mempunyai anak lelaki, dan tidak tahu apa yang saya lakukan. Saya akan melakukan perkara asas seperti menjemput anak lelaki saya dari sekolah, tetapi saya akan menghantarnya ke rumah ibu saya dan pergi ke parti. Kami membesarkan satu sama lain. Saya akan berkongsi perkara tentang kehidupan saya dan beliau akan memberi nasihat kepada saya. Kadang-kadang saya tidak tahu sama ada saya ibu atau adik-beradiknya.

Damiani unik. Dia sentiasa berbeza dalam kumpulan, bahkan guru-gurunya akan memberitahu saya itu. Dia mempunyai senyuman di atasnya yang hanya menerangi bilik, dan dia seperti gambaran saya. Dia boleh mengumpulkan orang bersama-sama, terutamanya apabila terdapat disfungsional berlaku, dan dia mempunyai rasa humor yang hebat. Jadi di tengah-tengah semua ini, anak lelaki saya dan saya mempunyai hubungan dinamik. Saya memberitahu beliau tentang kumpulan Facebook dan beliau berkata beliau sangat bangga kepada saya. Dia ketawa dan berkata, “Ia mengambil saya pergi ke penjara untuk anda mencari tujuan anda.”

Nama tengah anak lelaki saya ialah Nassir. Sejak dia telah dikurung, setiap kali dia menghubungi saya atau saya menulis kepadanya saya panggil dia Raja Nassir, kerana saya tidak dapat membayangkan bagaimana rasanya berada dikurung selama 23 jam, bagaimana rasanya berada di dalam penjara itu. Saya sentiasa memberitahu ibu-ibu apabila anda berbicara dengan anak anda, anda perlu memberi nyawa kepada mereka. Saya baru-baru ini memberitahu anak lelaki saya dalam surat bahawa saya bangga kepadanya. Saya tahu itu kedengaran gila untuk mengatakan bahawa anda bangga dengan anak anda berada di penjara. Ia bukan tentang bahagian penjara. Saya bangga dengan fakta bahawa mentaliti beliau berubah.

Dia sentiasa tidak mempunyai rambut. Kini, dia mempunyai rambut gim yang panjang. Apabila dia dibebaskan, saya hanya mahu merasakan rambut ini. Macam apa cerita dengan rambut gim ini? Itulah perkara pertama yang ingin saya lakukan-letakkan tangan saya melaluinya. Dia berada di Chicago, dan matlamatnya adalah mendapatkan pembebasan bersyarat di negeri California. Jadi kami perlu lihat bagaimana rupanya. Beliau layak untuk pembebasan bersyarat pada tahun 2025, dan salah seorang ibu dalam kumpulan memberitahu saya saya perlu berhubung dengan pegawai pembebasan bersyarat empat bulan sebelum masa itu untuk memindahkannya ke California. Apabila dia pulang, saya mahu memperkerjakannya, kerana mereka mengatakan orang di penjara akhirnya kembali masuk. Jadi, dia akan menyertai saya sebagai pengacara bersama podcast kami dan kami mahu melakukan saluran YouTube bersama. Kami mahu berkongsi bagaimana dia dibesarkan bersama saya, jenis ibu apa saya, dan bagaimana dia tiba di sini. Kami mahu menjadi telus dengan kisah kami.

Saya tidak mendengar suara anak lelaki saya selama lapan bulan ketika dia berada dalam tahanan berasingan, tetapi tidak sekali saya meletakkan mikrofon podcast atau berhenti berbicara dengan ibu-ibu. Ibu-ibu dalam kumpulan adalah kuasa

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.