(SeaPRwire) –   Anda mungkin sudah melihat kerja Bùi Tường Phong. Seorang ahli sains komputer Vietnam yang bekerja di Amerika Syarikat pada tahun 1973, Bùi membangunkan algoritma Phong dan algoritma shading, yang telah menjadi sebahagian daripada filem komputer dan permainan video 3D selama 50 tahun terakhir. Algoritma Bùi cemerlang dalam mewakili plastik, dan salah satu sebab filem Toy Story (1995), filem cetera komputer pertama sepenuhnya, berkisar tentang mainan.

Bulan Warisan Asia Amerika dan Pasifik menawarkan peluang untuk merenungi sumbangan cemerlang oleh individu seperti Bùi Tường Phong. Tetapi pemeriksaan yang lebih dekat terhadap kisah hidupnya – dan inovasi algoritmanya yang terus muncul dalam pengalaman digital kami setiap hari – mempunyai banyak lagi untuk memberitahu kita tentang 50 tahun terakhir sejarah antara AS dan Asia.

Menelusuri hayat Bùi Tường Phong mendedahkan bagaimana peperangan AS di Asia telah mengubah bukan sahaja biografinya, laluan migrasi, dan kematian – tetapi juga teknologi yang membantu membangunkan kini mengelilingi kita. Bahawa kisah hayat Bùi kekal begitu tidak diketahui, kepada orang lain dalam bidangnya serta kepada masyarakat umum, nampaknya menjelaskan stereotaip perkauman tentang orang Asia yang cekap secara teknikal tetapi wajah yang tidak kelihatan, dan mencerminkan ketidakmahuan untuk mengambil kira sejarah orang Asia Amerika.

, Bùi Tường Phong berpindah dengan keluarganya ke Saigon pada tahun 1954. Mereka menyertai jutaan pelarian melarikan diri dari Utara ke Selatan Vietnam selepas Persidangan Geneva membahagikan negara itu pada garis selari ke-17. Secara rasmi menandakan berakhirnya pemerintahan kolonial Perancis di rantau ini, pembahagian itu bertujuan untuk menjadi sementara sehingga pilihan raya penyatuan boleh diadakan pada tahun berikutnya.

Column:

Walau bagaimanapun, permusuhan meningkat antara Utara yang disokong komunis dan Selatan yang disokong Perancis dan AS sepanjang dasawarsa berikutnya. Selepas insiden Teluk Tonkin pada tahun 1964, AS memulakan kempen pengeboman di Vietnam Utara, di seluruh Asia Tenggara, dan mengukuhkan strateginya . Pada tahun yang sama, Bùi berpindah ke Perancis untuk meneruskan pengajiannya di Institut Teknologi Grenoble.

Selepas tujuh tahun di Perancis, Bùi berhijrah ke AS pada tahun 1971. Beliau tiba hanya enam tahun selepas Akta Imigresen 1965 Hart-Celler, satu pembaharuan penting imigresen menamatkan pelbagai larangan terhadap imigresen Asia yang menjadi teras dasar AS sejak Akta Pengecualian Cina 1882. Ia memberi keutamaan kepada imigren dari kelas profesional atau mereka yang mempunyai kemahiran khusus, membolehkan Bùi berhijrah kerana kemahiran teknikalnya dalam kejuruteraan.

Beliau juga dapat berhijrah kerana AS menuang sumber ke dalam sains dan teknologi – terutamanya bidang sains komputer yang baru – dalam perlumbaan Perang Dingin untuk menubuhkan keunggulan dalam penerokaan angkasa dan senjata tentera. Bertindak balas kepada pelancaran Sputnik oleh Kesatuan Soviet dan ujian bom hidrogen, Jabatan Pertahanan AS mengasaskan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan (kini DARPA) pada tahun 1958 untuk penyelidikan dan pembangunan ke dalam teknologi baru “untuk keselamatan negara.”

Agensi yang sama yang telah membiayai pengajian kedoktoran Bùi, DARPA, telah mengenalkan ke Asia Tenggara semasa Perang Vietnam.

Jabatan Veteran AS menyenaraikan leukemia sebagai untuk sebarang veteran yang berkhidmat di Vietnam semasa pelaksanaan Operasi Ranch Hand (1962-1971), di mana tentera AS menyembur jutaan gelen defoliant beracun di seluruh Vietnam, Kemboja, dan Laos. Bahan kimia ini dikenali sebagai “defoliant”, termasuk yang terkenal Agent Orange, yang mengandungi dioxin diketahui menyebabkan leukemia.

kajian menunjukkan bahawa pangkalan udara Bien Hoa, gudang peluru Than Tuy Ha, dan pangkalan udara Tan Son Nhut semuanya merupakan tapak penyemburan atau kawasan persiapan untuk Operasi Ranch Hand pada tahun 1962. Tapak-tapak ini membentuk segitiga di sekitar Lycée Jean Jacques Rousseau, sekolah di Saigon yang Bùi Tường Phong hadiri pada tahun yang sama. Ia mustahil untuk mengabaikan kemungkinan bahawa bahan kimia ini telah menyumbang kepada kematiannya yang awal.

Walaupun algoritma Bùi bertujuan untuk meningkatkan kejujuran representasi komputer generasi, namanya sendiri dan imejnya telah secara ironisnya salah wakil secara konsisten.

Sebagai salah seorang penyelidik grafik komputer Asia sedikit di AS pada masa itu, salah wakil ini mencerminkan bagaimana perkauman anti-Asia telah berselari dengan dasar luar dan dalam negara AS. Di luar negara, AS mengambil nyawa orang awam Asia tanpa nama untuk mengandung Komunisme, menyebabkan kematian dan pemindahan jutaan di , , dan semasa Perang Vietnam sahaja. Di dalam negara, AS menghabiskan sumbangan saintis Asia ke dalam masyarakat AS, termasuk projek campur tangan luar negara, seraya melayan mereka sebagai tenaga buruh tanpa ciri yang tidak berwajah.

Petikan untuk kerja Bùi, termasuk yang mencadangkan algoritma permukaan logam yang digunakan dalam Terminator 2 (1991), secara konsisten telah mengelirukan nama pertamanya, dan nama keluarganya. Dalam bahasa Vietnam, nama keluarga, Bùi, datang dulu. Walau bagaimanapun, nama keluarganya telah dicadangkan dalam dasawarsa selepas kematiannya sebagai “”, “”, dan “.”

Walaupun Bùi Tường Phong tidak hidup untuk melihat jangkauan global kerjanya, atau untuk menguruskan wakilnya sendiri, kita boleh memperingatinya dengan mengingati sepenuhnya jangkauan hayat dan warisannya: dengan semua kekeliruannya dan kontradiksinya di bawah empayar AS. Pencahayaan Phong tidak sahaja menggambarkan pakaian angkasa Buzz Lightyear, tetapi peluru berpandu Sidewinder pada simulator F-16 yang disimulasikan. Dengan memeriksa hayatnya dalam konteks global yang lebih luas, kita boleh melihat bagaimana ras dan teknologi bekerjasama dalam imperatif sejarah perang: di masa lalu, sekarang, dan di masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.