(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Joe Biden telah mengisytiharkan keistimewaan eksekutif terhadap rakaman temu bualnya dengan penasihat khas Robert Hur yang menjadi tumpuan usaha Republikan untuk memegang Menteri Kehakiman Merrick Garland bersalah atas Kongres, Jabatan Kehakiman memberitahu ahli politik pada Khamis.

Ia berlaku ketika Jawatankuasa Pengawasan dan Akauntabiliti Dewan dan Jawatankuasa Kehakiman dijangka mengadakan perbicaraan untuk mengesyorkan supaya Dewan Penuh merujuk Garland kepada Jabatan Kehakiman atas tuduhan bersalah kerana keengganan jabatan itu menyerahkan rakaman audio.

Garland memberitahu Biden dalam surat pada Khamis bahawa rakaman itu terletak dalam lingkup keistimewaan eksekutif. Garland memberitahu presiden Demokrat bahawa “keperluan jawatankuasa jelas tidak cukup untuk mengatasi kesan merosakkan yang akan ditimbulkan oleh pengeluaran rakaman terhadap integriti dan keberkesanan siasatan undang-undang yang serupa pada masa hadapan.”

Penolong Peguam Negara Carlos Felipe Uriarte menggesa ahli politik jangan meneruskan usaha bersalah untuk mengelakkan “konflik yang tidak perlu dan tidak wajar.”

“Ia adalah pendirian jangka panjang cabang eksekutif yang dipegang oleh pentadbiran kedua-dua parti bahawa pegawai yang mengisytiharkan tuntutan keistimewaan presiden tidak boleh dianggap bersalah oleh Kongres,” tulis Uriarte.

Penasihat Undang-undang Rumah Putih Ed Siskel menulis dalam surat berasingan yang pedas kepada Kongres pada Khamis bahawa usaha ahli politik untuk memperoleh rakaman itu tidak mempunyai apa-apa tujuan yang sah dan terdedah kemungkinan matlamat mereka – “untuk memotongnya, memutarnya, dan menggunakannya untuk tujuan politik parti.”

Surat Rumah Putih secara tersirat mengakui terdapat momen dari temu bual itu yang ditakutinya memaparkan Biden dalam cahaya negatif pada tahun pilihan raya – dan yang mungkin diburukkan oleh pelepasan, atau pelepasan pemilihan, rakaman audio.

Transkrip temu bual Hur menunjukkan Biden berjuang untuk mengingati beberapa tarikh dan sekali-sekala mengelirukan beberapa butiran – sesuatu yang pegawai lama katanya telah dilakukannya selama bertahun-tahun dalam awam dan peribadi – tetapi sebaliknya menunjukkan ingatan mendalam dalam bidang lain. Biden dan pegawainya sangat peka terhadap soalan mengenai umurnya. Pada usia 81 tahun, beliau adalah presiden tertua pernah, dan beliau sedang mencari penggal empat tahun lagi.

Hur mendapati beberapa bukti bahawa Biden secara sengaja mengekalkan maklumat sulit dan mendedahkannya kepada penulis hantu tetapi menyimpulkan ia tidak mencukupi untuk tuduhan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.