(SeaPRwire) –   VENTURA, California – Seorang hakim memutuskan Rabu bahawa seorang profesor kolej di California Selatan akan diadakan perbicaraan atas tuduhan pembunuhan tidak sengaja dan serangan terhadap penentang Yahudi semasa demonstrasi mengenai peperangan Israel-Hamas tahun lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi Ryan Wright mengisytiharkan selepas perbicaraan awal selama dua hari bahawa terdapat bukti cukup untuk membawa Loay Abdelfattah Alnaji ke muka pengadilan, menurut Pejabat Peguam Daerah Ventura.

Alnaji, 51 tahun, dituduh memukul Paul Kessler dengan megaphone pada November semasa pertembungan di acara yang bermula sebagai demonstrasi pro-Palestin di Thousand Oaks, pinggir bandar barat laut Los Angeles.

Kessler, 69 tahun, jatuh ke belakang dan menumbuk kepalanya ke atas jalan raya. Beliau meninggal dunia esok harinya di hospital.

Alnaji didakwa dengan dua kesalahan jenayah: pembunuhan tidak sengaja dan serangan menyebabkan kecederaan badan serius, dengan tuduhan khas menyebabkan kecederaan badan teruk pada setiap kes, pejabat Peguam Daerah berkata. Jika didapati bersalah atas semua tuduhan, beliau boleh dihukum selama lebih empat tahun penjara.

Alnaji membayar ikat jamin sebanyak USD50,000. Satu emel dan mesej telefon untuk peguam Alnaji, Ron Bamieh, tidak dibalas segera Rabu.

Alnaji, seorang profesor sains komputer di Kolej Moorpark, telah menyatakan pandangan pro-Palestin di laman Facebook dan akaun media sosial lain, kebanyakan daripadanya telah dipadamkan beberapa hari selepas kematian Kessler, menurut akhbar Los Angeles Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.