LGBTQ+ couples take part in a symbolic mass wedding ceremony on Valentine's Day at Siam Center on Feb. 14, 2024 in Bangkok, Thailand.

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Thailand meluluskan undang-undang untuk mengiktiraf perkahwinan sesama jantina, menjadikan negara itu sebagai negara Asia Tenggara pertama yang menjamin hak perkahwinan bagi pasangan gay dan lesbian.

Dewan Rakyat yang mempunyai 500 ahli telah mengundi untuk meluluskan rang undang-undang yang dikenali sebagai “kesamarataan perkahwinan”, secara teknikal pindaan kepada Kod Sivil dan Komersial, dalam pembacaan akhir pada hari Rabu. Sekitar 400 ahli parlimen menyokong rang undang-undang itu, manakala 10 membantah dan lima ahli tidak mengundi atau menahan diri selepas perbahasan selama hampir empat jam.

Rang undang-undang itu kini perlu diluluskan oleh Dewan Negara dan disahkan oleh Raja. Ia akan diterbitkan dalam Warta Kerajaan dan berkuat kuasa 120 hari kemudian. Proses itu dijangka selesai sebelum akhir tahun ini.

Apabila perubahan itu berkuat kuasa, Thailand akan mengiktiraf pendaftaran perkahwinan pasangan sesama jantina berusia 18 tahun ke atas, termasuk hak warisan, potongan cukai dan pengambilan anak angkat, antara lain. Perdana Menteri Srettha Thavisin menjadikan isu ini sebagai agenda utama kerajaannya, dan penyokong menyatakan ia juga akan memperbaiki reputasi Thailand sebagai destinasi pelancongan ramah LGBTQ.

Rang undang-undang bersejarah itu cuba untuk secara rasmi menukar komposisi perkahwinan daripada “lelaki dan wanita” kepada “dua individu”, dan menukar status undang-undang rasmi daripada “suami isteri” kepada “pasangan berkahwin”.

Thailand akan menjadi tempat ketiga di Asia untuk mengiktiraf perkahwinan sesama jantina, selepas Taiwan dan Nepal, dan berada di kalangan kira-kira 40 negara di seluruh dunia yang menjamin hak perkahwinan yang sama.

Usaha terkini di wilayah itu mencapai hasil campuran. Hong Kong masih belum mematuhi perintah mahkamah 2023 untuk menubuhkan undang-undang yang mengiktiraf pasangan sesama jantina, dan Mahkamah Agung India enggan mengiktiraf perkahwinan sesama jantina, dengan menyatakan ia adalah isu untuk parlimen mempertimbangkan.

Undang-undang Thailand telah melindungi masyarakat LGBTQ daripada kebanyakan jenis diskriminasi sejak 2015, tetapi usaha untuk merasmikan hak perkahwinan telah tergendala. Pada tahun 2021, Mahkamah Perlembagaan mengesahkan undang-undang yang mengiktiraf perkahwinan secara eksklusif antara lelaki dan wanita. Tahun lalu, rang undang-undang untuk mengiktiraf pasangan sivil sesama jantina gagal melalui parlimen sebelum pilihan raya.

Kerajaan Srettha juga berjanji untuk bekerja pada rang undang-undang untuk mengiktiraf identiti jantina, dan kementerian kesihatan juga mencadangkan untuk menghalalkan surrogasi komersial untuk membolehkan pasangan LGBTQ mengambil anak. Thailand sedang berusaha untuk menganjurkan acara WorldPride di Bangkok pada tahun 2028.

Menggalakkan perkahwinan sesama jantina boleh memberi kesan positif kepada pelancongan, yang menyumbang kira-kira 12% kepada ekonomi negara sebanyak $500 bilion. Pada tahun 2019, sebelum wabak menghentikan pelancongan antarabangsa, pelancongan dan pelancongan LGBTQ ke Thailand bernilai kira-kira $6.5 bilion, atau 1.2% keluaran dalam negara kasar, mengikut konsultan industri LGBT Capital.

Pengiktirafan rasmi boleh meningkatkan reputasi tempat yang sudah dianggap sebagai salah satu destinasi Asia yang paling ramah kepada pelawat LGBTQ, kata Wittaya Luangsasipong, pengarah urusan Siam Pride, agensi pelancongan ramah LGBTQ di Bangkok.

“Ia akan menjadi tarikan utama bagi Thailand dan meningkatkan kekuatan kami di pentas global,” kata Wittaya. “Ia akan mencipta atmosfera santai dan selamat untuk pelancongan dan membantu menarik lebih ramai pelawat LGBTQ. Kita juga boleh melihat lebih banyak perkahwinan oleh pasangan LGBTQ, yang boleh menjana pendapatan merentas industri dan masyarakat tempatan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.