TURKEY-SCIENCE-ASTRONOMY-ECLIPSE

(SeaPRwire) –   Dari 8 April hingga 8 April, pegawai-pegawai negeri di seluruh negara memberi amaran mengenai kemungkinan gangguan perkhidmatan telefon bimbit semasa gerhana matahari penuh pada 8 April, apabila jutaan orang berkumpul di laluan gerhana penuh untuk menyaksikan—dan mempost—peristiwa samawi itu.

Perkhidmatan selular boleh terganggu apabila bilangan orang yang besar melimpahkan sistem dengan panggilan, mesej, dan aktiviti penghisap data lain—situasi yang mungkin timbul di kawasan sepanjang laluan.

“Situasi bebanan biasa, seperti yang dialami di perlawanan bola sepak besar, acara sukan utama atau konsert pop, kemungkinan akan berlaku di banyak tempat di mana rangkaian tidak dilengkapi untuk kerumunan luar biasa sedemikian,” kata Theodore Rappaport, pengarah NYU Wireless, pusat penyelidikan pelbagai disiplin yang memberi tumpuan kepada masa depan komunikasi nirkabel dan aplikasi, dalam e-mel.

Walaupun syarikat-syarikat nirkabel telah menghabiskan beberapa tahun terakhir meningkatkan rangkaian nirkabel mereka, kawasan luar bandar masih terdedah kepada gangguan, kata Rappaport, kerana grid mungkin tidak dilengkapi untuk menangani lonjakan pelancong. “Bayangkan sistem selular luar bandar biasa yang biasanya direka untuk 1,000 pelanggan. Sekarang, jika 10,000 pelanggan muncul di lokasi luar bandar tertentu, kemungkinan besar asas pelanggan yang jauh lebih besar akan mengalami kesukaran mengakses jalur lebar, dan disekat sementara sehingga kerumunan mereda,” katanya.

Itu bermakna “apa-apa selain teks” mungkin sukar sehingga kesesakan reda, tambahnya.

Semasa gerhana 2017, Verizon, AT&T dan T-Mobile semuanya menghantar untuk meningkatkan liputan sepanjang laluan gerhana. Tahun ini, tidak ada Verizon atau T-Mobile menjangkakan bahawa gerhana akan memberi kesan yang ketara kepada rangkaian mereka. (AT&T tidak menjawab permintaan masa untuk komen.)

“Kami tidak menjangka sebarang kesan daripada gerhana matahari 2024 terhadap operasi rangkaian kami. Di kawasan di mana orang mungkin berkumpul untuk mengalami peristiwa ini, kami yakin kapasiti tambahan yang telah kami lapisi ke dalam rangkaian selama beberapa tahun kebelakangan ini akan menampung sebarang peningkatan dalam penggunaan data,” kata kenyataan Verizon kepada TIME.

“T-Mobile telah meningkatkan pelaburan dalam penguatan rangkaian lebih 30% dalam tempoh dua tahun terakhir untuk mengurangkan gangguan perkhidmatan semasa cuaca buruk, bencana dan acara pelancongan besar (seperti gerhana matahari), dengan menambah penjana simpanan tetap di lokasi kritikal di seluruh negara,” kata rangkaian itu dalam satu .

Rappaport menyatakan gangguan cenderung “berselang-seli dan sementara,” tetapi jika anda ingin berjaga-jaga, pertimbangkan untuk memuat turun sebarang maklumat penting yang mungkin anda perlukan—seperti alamat hotel anda atau arahan, dan berada berhampiran dengan titik capaian Wi-Fi jika anda bergantung kepada liputan.

Salah satu kesan gangguan perkhidmatan selular yang paling besar kepada penonton gerhana ialah ia akan membuat mereka perlu menunggu sedikit lebih lama untuk memposting imej gerhana di media sosial. “Saya menjangka di pusat-pusat penduduk yang besar atau tempat di mana berkumpulnya kerumunan besar di kawasan pandangan puncak, akan berlaku gangguan,” kata Rappaport, “terutamanya semasa lima minit atau lebih di mana orang tenggelam dalam kegelapan dan cuba berkongsi pengalaman melalui telefon mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.