(SeaPRwire) –   Gerhana matahari pada Isnin, 8 April akan menyeronokkan manusia tetapi fenomena itu, dan juga keramaian yang menyertainya, boleh mengganggu dan menimbulkan kebimbangan pada haiwan peliharaan.

Semasa gerhana matahari, burung akan berhenti terbang dan senyap, dan makhluk nokturnal akan muncul.

Tetapi kebimbangan utama untuk haiwan peliharaan, pakar bedah haiwan memberitahu TIME, ialah keramaian besar yang dijangka. dan menghadiri acara melihat gerhana matahari yang mungkin akan menimbulkan emosi kuat pada manusia, yang boleh mengganggu haiwan.

Jerry Klein, ketua pegawai veterinar Kelab Anjing Amerika, memberitahu TIME bahawa pakar bedah haiwan “lebih prihatin” dengan impak tingkah laku dan aktiviti manusia terhadap haiwan peliharaan semasa acara “daripada sebenarnya apa yang gerhana matahari akan lakukan kepada haiwan.”

Penting bagi pemilik haiwan untuk merancang terlebih dahulu—fikirkan di mana anda akan berada, tempat terbaik untuk haiwan anda berada, dan kemudian bersedia untuk memastikan keselamatan dan keselesaan mereka—Rena Carlson, presiden Persatuan Perubatan Veterinar Amerika, berkata.

“Pastikan di mana saja haiwan anda berada atau haiwan anda, keperluan mereka dipenuhi,” nasihat Carlson.

Berikut adalah 10 petua daripada pakar mengenai cara terbaik anda boleh melindungi haiwan peliharaan anda semasa gerhana matahari.

Jangan bawa haiwan ke keramaian besar

Pakar bedah haiwan memberitahu TIME bahawa nasihat utama mereka ialah untuk mengelakkan membawa haiwan ke acara melihat gerhana matahari dengan keramaian besar, bunyi yang mungkin kuat, dan manusia yang gembira yang boleh mengganggu haiwan.

“Anda benar-benar perlu memikirkan semua keramaian, semua orang, semua bunyi, dan itulah kebimbangan terbesar saya terhadap haiwan. Secara jujur, mereka akan bertindak balas terhadap kegembiraan kita dan semua kekeliruan yang berlaku semasa gerhana, daripada gerhana itu sendiri,” Carlson memberi amaran.

“Kebanyakan haiwan tidak akan terkesan” oleh fenomena fizikal, pakar bedah haiwan menambah, dengan menjelaskan bahawa apa yang akan mereka tindak balas paling adalah tingkah laku manusia.

Biarkan haiwan di dalam rumah

Pakar menyarankan perkara terbaik untuk dilakukan adalah mengekalkan haiwan anda di dalam, di rumah, untuk mengelakkan tekanan tidak perlu: “Benar-benar itulah nasihat terbaik, biarkan mereka di dalam,” kata Carlson.

Klein berkata anjing “mungkin tidak akan begitu gembira dengan fenomena ini seperti kami,” tetapi mereka mengambil petunjuk daripada manusia kerana tingkah laku dan tindakan kami yang rapat.

“Saya akan katakan cuba untuk mengekalkan segala-galanya seperti biasa, dan jika mereka berada di alam sekitar mereka sendiri, mereka akan berasa lebih selamat dan selesa,” kata Klein.

Cuba untuk pastikan haiwan anda tidak memandang matahari

Memandang terus ke matahari boleh membahayakan haiwan, seperti manusia, tetapi pakar memberitahu pemilik haiwan tidak perlu risau semasa gerhana kerana haiwan secara semula jadi tidak memandang ke matahari—dan kita tidak sepatutnya menggalakkan mereka berbuat demikian.

“Kita tidak sepatutnya memaksa haiwan peliharaan kita untuk berbuat sesuatu yang berbahaya atau peribadi mereka tidak mahu berbuat,” kata Klein. “Itu cukup untuk memudaratkan penglihatan mereka, dan anda tidak mahu berbuat demikian.”

Walau bagaimanapun, pakar menyarankan ia tidak baik, dan tidak perlu, untuk meletakkan kacamata gerhana pada haiwan peliharaan.

“Jangan cuba meletakkan kacamata pada mereka, itu akan lebih mengganggu dan mereka akan bertanya-tanya apa yang sedang berlaku,” kata Carlson. “Anjing saya akan menepuk kacamatanya dari kepalanya dan menggigit separuh daripadanya.”

Pakar memberi jaminan kepada pemilik haiwan bahawa haiwan secara semula jadi tidak memandang ke matahari, jadi walaupun haiwan di luar rumah mereka mungkin akan selamat, tetapi jika anda bimbang mereka mungkin memandang ke atas dengan kemalangan, biarkan mereka di dalam untuk mengurangkan risiko.

Jika anda meninggalkan rumah, bersedialah untuk perjalanan jauh

Semasa gerhana matahari keseluruhan terakhir di AS pada tahun 2017, Carlson, yang tinggal di selatan Idaho, berkata perjalanan biasa dua jam mengambil masa sehingga 10 jam kerana lalu lintas. Pegawai pengangkutan telah memperingatkan pemandu untuk bersiap sedia untuk lalu lintas berat dan merancang masa tambahan untuk tiba dan pulang dari destinasi gerhana, dengan penonton gerhana 2017 yang lain juga melaporkan masa perjalanan yang dipanjangkan.

Pakar bedah haiwan memberi amaran pemilik haiwan, jika mereka bepergian dengan haiwan, untuk bersiap sedia untuk perjalanan jauh lebih lama daripada dijangka, bawa makanan dan air tambahan, dan rancang untuk berhenti melatih haiwan anda.

Jika anda meninggalkan haiwan di rumah, “ambil perhatian bahawa anda mungkin tidak akan pulang semudah yang anda fikir” dan “ada rancangan darurat” bahawa keperluan haiwan anda dipenuhi oleh orang lain dalam ketiadaan anda.

Jika anda berada di tempat awam, biarkan haiwan anda dengan tali

Jika anda membawa haiwan anda, seperti anjing, ke acara, biarkan mereka dengan tali yang rapat, kerana anjing mungkin panik, lari dan hilang dalam keramaian besar, menurut pakar.

“Perubahan dalam persekitaran mungkin memicu tekanan, kekeliruan atau ketakutan pada anjing anda. Pemilik yang prihatin harus memantau anjing mereka semasa gerhana, memeriksa tanda-tanda kebimbangan supaya mereka dapat memberikan anjing mereka keyakinan,” Bill Lambert, pakar kesihatan anjing di Kelab Anjing UK, memberitahu TIME dalam kenyataan yang dihantar melalui emel.

Perhatikan dan tangani tanda-tanda tekanan

Tanda-tanda tekanan untuk anjing termasuk berpantas, berjalan mondar-mandir, dan perubahan dalam ekspresi muka, seperti mata membulat untuk menunjukkan putih mata, menurut pakar. Mereka memberi amaran kepada pemilik haiwan untuk mengenal pasti tanda-tanda awal ini, dan jika anda menyedari mereka, keluarkan haiwan anda dari pencetus tekanan dan tenangkan mereka dengan cara terbaik yang anda ketahui.

Jika anda berada di acara besar, mungkin bijak untuk membawa anjing anda kembali ke kereta anda atau tempat yang lebih senyap untuk bersantai dan pastikan mereka tidak menjadi histeris, kata Ellis.

“Apabila haiwan menjadi histeris, itulah masa kemalangan berlaku dan mereka memasuki mod berlawan atau terbang dan hanya cuba lari dari apa yang mereka takutkan,” pakar bedah haiwan itu teruskan. “Perkara terbaik untuk dilakukan ialah mengelakkan situasi yang sangat meresahkan ini secara umum,” tambahnya.

Jika perlu, berikan pengalihan

Jika haiwan anda tertekan, Humane Society Toronto boleh mengalihkan haiwan anda dengan mainan atau makanan ringan. Anda boleh menyerap anjing anda dengan sesi latihan dengan makanan kegemaran, Jika haiwan anda cenderung kepada kebimbangan, bincang dengan doktor haiwan anda terlebih dahulu mengenai strategi pengurusan, yang mungkin termasuk ubat anti-kebimbangan, yang dicadangkan.

Bersedialah haiwan anda mungkin lapar atau letih

Haiwan adalah makhluk kebiasaan yang mengikuti isyarat visual, jadi sesetengah haiwan mungkin meminta makan jauh lebih awal daripada biasa kerana mereka fikir ia sudah waktu malam, kata Ashley Travis, jurucakap Humane Society Prince Edward Island.

Haiwan juga mungkin menjadi sedikit lebih lesu kerana mereka fikir ia sudah masa untuk tidur.

Kurangkan risiko haiwan luar

Tindak balas haiwan besar luar, seperti kuda atau haiwan peternakan, akan bergantung kepada keperibadian haiwan dan keadaan mereka semasa gerhana, kata Isabelle Louge, profesor klinikal bantuan makanan haiwan di Universiti Texas A&M kepada TIME. Beberapa haiwan mungkin menakut, lebih waspada, dan mungkin berkumpul bersama-sama, manakala yang lain mungkin tidak bertindak balas sama sekali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.