iss052e056122 (Aug. 21, 2017) --- As millions of people across the United States experienced a total eclipse as the umbra, or moon’s shadow passed over them, only six people witnessed the umbra from space. Viewing the eclipse from orbit were NASA’s Randy Bresnik, Jack Fischer and Peggy Whitson, ESA (European Space Agency’s) Paolo Nespoli, and Roscosmos’ Commander Fyodor Yurchikhin and Sergey Ryazanskiy. The space station crossed the path of the eclipse three times as it orbited above the continental United States at an altitude of 250 miles.

(SeaPRwire) –   Tidak ramai yang mendapat pandangan ke atas Bumi yang lebih elok berbanding mereka yang berada di luar Bumi—angkasawan yang dapat melihat planet kita dari atas. Mereka merupakan segelintir keberuntungan yang dapat mengalami apa yang dipanggil —rasa pelik kerana melihat dunia sebagai biosfera yang rapuh, yang terletak berlatarbelakangkan angkasa yang hitam. Namun begitu, apabila tiba masa untuk menyaksikan gerhana matahari, angkasawan tidak bernasib baik, dengan fenomena yang sangat menonjol apabila disaksikan dari permukaan dunia, kelihatan gelap, meresahkan dan agak hodoh dari angkasa.

Gerhana suria penuh berlaku apabila bulan melintasi di hadapan matahari, menghalang sebahagian besar cahayanya. Ia begitu ketara kerana sedikit kebetulan kosmik: matahari adalah kira-kira 400 kali ganda lebih besar daripada bulan, tetapi ia juga kira-kira 400 kali ganda lebih jauh, bermakna kedua-dua cakera itu kelihatan hampir sama apabila kita melihatnya di langit. Ketika gerhana, itu menjadikan ia bersesuaian, dengan bulan yang mengelapkan keseluruhan badan matahari, sementara membenarkan api matahari menyala di semua sisi.

Walaupun gandingan itu kelihatan hebat, ia sebenarnya tiada apa-apa yang lebih dramatik selain bulan menghasilkan bayang-bayang setempat di Bumi. Ketika bulan mengorbit Bumi, dan Bumi berputar pada paksinya, bayang-bayang itu bergerak merentasi permukaan planet pada kira-kira 1,600 km/j (1,000 mph). Jadi, apa yang anda akan lihat jika anda melihat ke bawah dari atas? Blotch gelap yang bergerak—sejenis lebam terapung di dunia.

“Ia tidak seperti apa-apa yang pernah saya lihat,” bekas angkasawan stesen angkasa Terry Virts baru-baru ini . “Saya bergurau saya bersyukur mereka memberitahu kami terdapat gerhana kerana ia akan menjadi meresahkan untuk melihat ke bawah ke Bumi dan melihat titik hitam ini bergerak melintasi.”

Pada 8 April, titik hitam itu akan bergerak laju ke arah timur laut, dari barat Mexico, melalui Texas dan ke arah New England serta wilayah maritim Kanada, yang kelihatan dengan keseluruhannya kepada lebih daripada 31 juta orang di A.S. sahaja. Mereka akan mempunyai tempat duduk terbaik untuk persembahan yang hebat yang akan berlangsung di langit. Sementara itu, seperti yang akan dipelajari oleh —tujuh di atas Stesen Angkasa Antarabangsa dan tiga di stesen angkasa Tiangong China—pembezaan dari balkoni sering kali tidak mencukupi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.