Objects are seen in the sky above Jerusalem after Iran launched drones and missiles towards Israel

(SeaPRwire) –   Ini sungguh luar biasa tidak pernah terjadi sebelumnya. Pesawat tempur dan pertahanan udara Amerika, Britain, Perancis, dan sekumpulan negara Arab bekerja sama dengan Israel untuk menangkis gelombang misil dan drone besar-besaran Iran.

Kini mari kita akui bahawa Joe Biden layak mendapat pujian atas tindakan segera beliau. Presiden ini menyelamatkan dunia daripada menghadapi perang yang buruk di Timur Tengah, dengan menghubungi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan memaksa Israel agar tidak segera menyerang Iran.

Walaupun perbincangan kabinet perang Israel dirahsiakan, kami boleh mengesahkan bahawa kumpulan lima pembuat keputusan tertinggi itu sedang bergerak untuk memerintahkan serangan balas yang kuat terhadap tapak di Iran—sesetengah berkaitan dengan program nuklear negara itu—yang telah berada dalam senarai sasaran simpanan Israel selama bertahun-tahun. Ini kelihatan menjadi peluang yang sesuai: Iran, buat kali pertama dari wilayahnya sendiri, dengan berani menyerang Israel tanpa bergantung kepada pengganas bayangan atau wakil lain.

Namun Biden, dalam panggilan telefon malam Sabtu itu, memberitahu Netanyahu untuk mengambil kemenangan; untuk gembira bahawa gabungan unik negara-negara berkenaan, termasuk Arab Saudi, melindungi Israel.

Biden dengan bijak memuji Tentera Udara Israel dan pertahanan anti-misilnya, seperti Sistem Dome Besi, Sling David dan Panah yang telah menikmati sokongan kewangan bipartisan daripada Kongres dan sebahagiannya dihasilkan oleh kontraktor Amerika.

Dan kemudian datanglah tamparan: Biden berkata jika Israel menyerang wilayah Iran, maka Israel melakukan itu atas tanggungjawabnya sendiri. Tiada penyertaan Amerika. Dan perikatan segera dengan orang Arab dan Eropah mungkin lenyap seperti mimpi gurun.

Kami perlu menyedari bahawa selama bertahun-tahun, pegawai Amerika telah secara peribadi berkata mereka fikir Netanyahu cuba memanuverkan Amerika untuk menyertai serangan merosakkan terhadap program nuklear Iran, manakala Amerika Syarikat terus menasihati kesabaran.

Tekanan lisan Biden tidak boleh diambil ringan. Israel sekali lagi diingatkan tentang keperluannya terhadap sokongan Washington. Kegagalan besar serangan misil dan drone Iran, dan kejayaan perikatan segera dalam menepisnya dari langit, adalah hasil kerjasama rapat antara Israel dan Amerika Syarikat. Selama bertahun-tahun, pesawat pejuang Israel dan Amerika telah berlatih bersama-sama dan mengambil bahagian dalam operasi bersama yang tidak diumumkan terhadap ISIS. Minggu lepas, ketua Pemerintah Pusat Amerika Syarikat, Jeneral Michael Kurilla, datang dari Florida dan menghabiskan jam yang lama di ibu pejabat tentera Israel di Tel Aviv.

Banyak data penting datangnya dari kemudahan radar rahsia Amerika Syarikat di selatan Israel: kemudahan radar besar, tidak jauh dari reaktor nuklear Israel di Dimona, bertugas untuk memantau langit ke Timur Israel. Di pangkalan udara Hatzor, 25 batu selatan Tel Aviv, terdapat bilik kawalan bersama tetap di mana pegawai tentera udara Israel dan Amerika duduk bersebelahan.

Walaupun beberapa skeptik tentang ketegasan perang misil akhir minggu ini yang sangat pendek berkata ia hanyalah sebahagian teater geopolitik, seolah-olah Iran tidak pernah berniat untuk menyebabkan banyak kerosakan di Israel, kami menasihati mereka untuk mempertimbangkan apa yang mungkin berlaku jika perisai pertahanan itu tertembus.

Namun begitu, ia bukanlah pencapaian kecil untuk menangkis hampir kesemua misil dan drone itu. Israel mendakwa 99 peratus daripada kira-kira 320 ditembak jatuh, hampir kesemuanya jauh dari negara Yahudi, di atas Iraq, Syria, Yaman dan Jordan. Berdasarkan pengumuman rasmi yang sengaja kabur, kami memberi kredit kepada Amerika Syarikat dengan sekurang-kurangnya 40 peratus pembunuhan.

Secara terus terang, bagi pasukan udara dan radar darat lebih daripada setengah dozen negara, serangan Iran adalah peluang sebenar untuk ujian dunia sebenar keupayaan teknologi canggih terkini: misil udara ke udara, gangguan elektronik, dan sistem lain yang Pentadbiran tidak suka membincangkannya secara terbuka.

Pemimpin Israel mempunyai sebab-sebab yang kuat untuk bersyukur, dan pentadbiran Biden inilah yang menganjurkan perikatan anti-Iran ini. Netanyahu dan kabinetnya akan bijak jika tidak mengambil risiko memecahkan sokongan antarabangsa itu.

Benny Gantz telah menetapkan jalan tengah yang kelihatan bijaksana. Gantz kini mendahului dalam kaji selidik pendapat awam Israel, dan pandangannya dihormati, kerana beliau merupakan bekas ketua turus tentera dan berkhidmat sebagai menteri pertahanan kepada Netanyahu sebelum berpaling terhadap perdana menteri.

“Kita mempunyai peluang langka,” kata Mejar Jeneral berhenti Nimrod Sheffer, yang pernah menjadi timbalan ketua Tentera Udara Israel kepada kami. “Kita boleh mengambil kesempatan daripada simpati dan kebaikan hati yang ditumpahkan ke atas Israel. Kita boleh memberitahu Amerika Syarikat dan Eropah bahawa kita mempunyai kebenaran di seluruh dunia—sekurang-kurangnya untuk meningkatkan serangan ke atas [wakil Iran Syiah] Hezbollah di Lubnan, tetapi kini kita mahu anda meningkatkan tekanan ke atas Iran dan wakilnya untuk membawa keamanan ke kawasan ini.”

Jika perikatan anti-Iran baharu ini tidak mengambil tindakan berkesan, seperti sanksi yang lebih kuat untuk menghapuskan ekonomi Iran—dengan tuntutan jelas bahawa Hezbollah menarik diri di Lubnan, dan Houthis di Yaman berhenti menyerang kapal dagang di Laut Merah—maka Israel mengekalkan semua pilihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.