(SeaPRwire) –   Rust film armorer Hannah Gutierrez-Reed telah dihukum penjara selama 18 bulan pada hari Isnin lepas selepas kematian fatal hampir tiga tahun yang lalu. Beliau juga mungkin menghadapi denda sebanyak $5,000.

Gutierrez-Reed, 27, yang bertanggungjawab untuk senjata api di set, didapati bersalah atas tuduhan pembunuhan tidak sengaja pada 6 Mac. Beliau merupakan orang pertama untuk diadakan perbicaraan dan didapati bersalah dalam kes ini; pelakon Alec Baldwin akan diadakan perbicaraan musim panas ini.

“Seseorang telah mati,” kata ahli juri Alberto Sanchez pada awal Mac selepas hukuman. “Anda perlu mengambil tanggungjawab. Terutamanya apabila anda mengendalikan senjata api dan anda bertanggungjawab terhadap mereka. Itulah tugas anda.” Pengarah filem itu, Joel Souza, juga cedera dalam insiden tembakan itu.

Peluru hidup telah dimasukkan ke dalam pistol di set, bukannya peluru palsu yang seharusnya dimasukkan ke dalam revolver itu. “Beliau boleh menangguhkan kerja, berhenti, dan membersihkan semuanya, dan tidak pernah melakukannya,” kata Sanchez. “Itulah tugasnya untuk memeriksa peluru-peluru itu – senjata api itu. Tiada siapa yang mahu memberi perhatian atau melakukan perkara seperti itu dan menghentikan kerja.”

Gutierrez-Reed didapati tidak bersalah terhadap tuduhan berasingan mengubah bukti.

Ahli-ahli lain dari set filem itu, termasuk Baldwin, juga menghadapi tuduhan. Baldwin, yang telah , mengarahkan senjata ke arah Hutchins semasa latihan untuk filem itu. Baldwin menyatakan bahawa beliau tidak menarik picu senjata itu dan senjata itu dikatakan tidak mengandungi peluru hidup, . Beliau mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan pada 31 Januari tetapi boleh dihukum penjara sehingga 18 bulan jika didapati bersalah. Pemilihan juri untuk perbicaraan Baldwin dijadualkan bermula pada 9 Julai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.