Polis menghalang kawasan bersebelahan dengan Clara Muhammed Square berikutan penembakan semasa sambutan Eid al-Fitr di Philadelphia, Pennsylvania, Amerika Syarikat pada 10 April 2024.

(SeaPRwire) –   PHILADELPHIA – Sambutan gembira berakhirnya Ramadan berubah menjadi kekeliruan pada Rabu apabila kumpulan yang bermusuhan bertukar tembakan, menyebabkan sekurang-kurangnya tiga orang cedera dan beratus-ratus ibu bapa dan kanak-kanak terpaksa melarikan diri mencari keselamatan.

Acara tahunan Eid al-Fitr, yang diadakan di luar sebuah masjid besar di kawasan Parkside bandar ini, tiba-tiba berakhir apabila kira-kira 30 das tembakan berbunyi pada kira-kira pukul 2.30 petang, menurut pihak polis Philadelphia.

Lima orang kemudian ditahan, termasuk seorang budak lelaki berusia 15 tahun yang mengalami kecederaan pada kaki dan bahu apabila ditembak oleh polis dan dibawa ke hospital oleh seorang anggota, menurut pihak berkuasa.

Selain itu, seorang lelaki ditembak di perut dan mangsa muda lain mengalami kecederaan pada tangan, menurut pihak polis.

Ketua Polis Philadelphia, Kevin Bethel mengesahkan dalam sidang media bahawa kenderaan polis yang menyahut panggilan 911 untuk bantuan telah mengenai seorang gadis berusia 15 tahun yang melarikan diri dari taman. Beliau berkata kanak-kanak itu mengalami kecederaan pada kaki.

Saksi menerangkan mereka berlari ke tenda yang disediakan berhampiran taman, bersembunyi di sebalik pokok dan rebah di atas jalan raya untuk mengelakkan tembakan, cuba melindungi kanak-kanak. Pengunjung lain pula berlari masuk ke sekolah dan masjid berhampiran dan mula mencari anak-anak dan ahli keluarga dengan panik.

Pihak berkuasa berkata hampir 1,000 orang menghadiri acara tersebut. Beberapa saksi berkata mereka kembali ke taman beberapa jam selepas penembakan untuk mencari kasut atau telefon bimbit selepas berlari beberapa jalan untuk selamat.

“Sembilan puluh sembilan peratus orang yang menghadiri acara ini adalah orang baik yang mahu bersenang-senang,” kata Bethel, menambah pihak berkuasa tempatan menawarkan sokongan kepada masyarakat Islam.

Polis menyiasat kejadian sehingga lewat petang di Clara Muhammad Square, yang berselerak dengan barang buangan termasuk selimut, kerusi bayi, kotak sejuk dan banyak kasut yang ditinggalkan oleh peserta sambutan. Boneka dengan bungkusan plastik berhampiran terbiar di rumput berhampiran taman permainan yang dikelilingi oleh jalur polis dan dijaga oleh anggota polis. Beberapa meja dengan bekas aluminium makanan untuk berbuka puasa bulan Ramadan berada di tengah-tengah taman, dikelilingi oleh jalur kawasan jenayah. Dua bakul air ais merah terang telah tumpah ke atas laluan pejalan kaki.

Kira-kira pukul 4 petang, ahli-ahli Masjid mula menyapu debu yang ditinggalkan di jalan raya dan laluan pejalan kaki. Beberapa wanita muda berpakaian cerah mengutip barang berharga – beg, telefon bimbit, kasut – dan meletakkannya di tepi untuk orang lain menuntut. Yang lain pula menunggu polis membenarkan mereka mengutip dompet atau kerusi lipat dari taman.

Zania Weatherford baru sahaja pergi ke keretanya seketika apabila mendengar bunyi tembakan dan melihat orang berlari merentasi jalan. Beliau menghubungi sanak saudara yang menghadiri acara untuk memastikan keselamatan mereka.

“Tahun lepas, seseorang menyalakan mercun dan menakutkan semua orang,” kata Weatherford. “Ini hanyalah sambutan kehidupan untuk Allah memaafkan dosa-dosa kita. Ada satu bulan Allah mengikat syaitan, jadi siapa yang melakukan ini tidak boleh menyalahkan syaitan.”

Thomas Allen, yang berada di Masjid Philadelphia berhampiran taman, berkata keadaan semasa penembakan adalah “kekeliruan”.

“Dan kita dengar mereka kanak-kanak, anda tahu, mereka kanak-kanak. Dan ini perkara yang menyedihkan,” kata Allen, merujuk kepada suspek.

“Semua tahun saya tinggal di Philadelphia, saya tidak pernah melihat apa-apa seperti ini, terutamanya di masjid,” katanya. “Walaupun jenayah di Philadelphia, ia sentiasa berasingan dari masjid.”

Motif penembakan masih belum jelas. Suspek terdiri daripada empat lelaki dan seorang wanita, menurut Bethel.

Eid al-Fitr ialah cuti Islam yang menandakan berakhirnya Ramadan, bulan di mana umat Islam berpuasa setiap hari dari fajar hingga terbenam. Ramadan ialah masa peningkatan ibadah, derma dan perbuatan baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.