Severe Weather Louisiana

(SeaPRwire) –   Badai yang teruk dan sekurang-kurangnya satu taufan menjejaskan Louisiana, Mississippi, Alabama, dan Florida panhandle membawa hujan lebat dan banjir pada Rabu ini yang sehingga kini telah mengorbankan satu nyawa, memusnahkan rumah, meninggalkan ratusan ribu tanpa bekalan elektrik, dan menyebabkan evakuasi kecemasan.

Jabatan Polis Slidell di Louisiana berkata ia telah menjalankan lebih 50 misi menyelamat sehingga 1:56 petang waktu tempatan dengan pihak bomba. “Kami menerima laporan kecederaan ringan hingga sederhana, mereka yang cedera telah dihantar ke hospital tempatan. Kami masih menjalankan operasi menyelamat air dan pemeriksaan kebajikan ketika ini,” kata Sersan Jake Morris dalam satu kenyataan. “Ini proses yang panjang. Ini sesuatu yang kami tidak biasa berhadapan tetapi kami sedang menangani.”

Sekolah dan pejabat ditutup pada Rabu di Louisiana kerana lebih 30 juta orang berada dalam ancaman ribut yang teruk, dengan sekitar 13 juta penduduk di beberapa bandar Louisiana—termasuklah New Orleans, Pearl River, dan Saint Joe—menghadapi amaran banjir kilat. Setidaknya satu taufan sudah memberi kesan kepada Slidell, Louisiana.

Pusat Cuaca Kebangsaan memberi amaran kepada penduduk di seluruh kawasan New Orleans untuk tidak memandu. “Satu Kecemasan Banjir Kilat telah diisytiharkan bagi bandar ini dan lebih banyak hujan akan datang dari Barat Daya! Banyak jalan di seluruh metro banjir/tidak boleh dilalui,” kata pusat itu pada Rabu petang.

Di Louisiana, lebih 125,000 pelanggan tanpa bekalan elektrik pada 3:40 petang Waktu Timur Rabu, . Lebih 50,000 lagi di negeri jiran Mississippi juga kehilangan bekalan.

Paroki St. Tammany, berpangkalan di Mandeville, Louis., berkongsi satu video kerosakan. “Beberapa orang telah dihantar ke hospital dengan kecederaan. Sila elak kawasan ini,” kata kenyataan oleh paroki itu. Satu kenyataan video berasingan yang dikongsi oleh paroki itu menunjukkan krew pembersihan cuba membersihkan kawasan perumahan dari pokok-pokok dan serpihan yang tumbang.

Di Mississippi, tanggul di Eastbrook Subdivision di Yazoo City . Pusat Ramalan Cuaca Kebangsaan Jackson, Miss. berkata amaran banjir kilat bagi bandar-bandar Greenwood, Grenada, dan Winona akan berterusan sehingga 4 petang waktu tengah hari.

“Saya bersedih untuk mengumumkan bahawa akibat cuaca buruk, satu kematian telah dilaporkan di Scott County, serta satu kecederaan di Grenada County,” kata Gabenor Mississippi Tate Reeves pada Rabu petang. Gabenor itu meminta doa sebelum berkongsi laporan sekurang-kurangnya 72 rumah telah rosak atau musnah di Grenada, Hinds, Marshall, Scott, Warren, dan Yazoo County.

Sekolah Alabama ditutup lebih awal pada Rabu kerana ribut. Satu amaran taufan yang akan berterusan sehingga 9 malam waktu timur Rabu ini di Tallahassee, Florida dan kawasan-kawasan sekitarnya. Banjir kilat boleh membawa hujan sebanyak 2 inci setiap jam sepanjang Pantai Teluk, Pusat Ramalan Cuaca Kebangsaan memberi amaran pada Rabu petang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.