(SeaPRwire) –   Kekam kekam sedang membuat kemunculan semula di China selepas pandemik, dengan kes meningkat lebih 20 kali ganda dalam dua bulan pertama 2024.

Negara berpenduduk kedua terbesar di dunia itu melaporkan jumlah gabungan 32,380 kes pertussis—lebih dikenali sebagai kekam kekam—pada Januari dan Februari, berbanding 1,421 kes semasa tempoh yang sama pada 2023, mengikut Pentadbiran Kawalan dan Pencegahan Penyakit Kebangsaan. Terdapat 13 kematian.

Bilangan jangkitan yang dikesan dalam 60 hari pertama tahun ini hampir sama dengan jumlah keseluruhan 2023, menggambarkan risiko penyakit pernafasan yang sangat mudah menular di China. Negara itu menghadapi wabak penyakit pernafasan besar pada 2023 selepas mengeluarkan diri daripada belenggu Covid pada akhir 2022, jauh selepas negara-negara lain membuka sempadan dan membenarkan patogen untuk memulihkan corak pengedaran tradisional mereka.

China menyediakan vaksin percuma untuk kekam kekam, biasanya dalam suntikan gabungan yang juga melindungi bayi daripada difteria dan tetanus. Pakar menyatakan daya imun yang dihasilkan vaksin cenderung merosot apabila kanak-kanak mencapai remaja. Pihak berkuasa kesihatan China tidak mewajibkan atau menyediakan suntikan penggalak untuk menguatkan daya imun.

Perbincangan diperlukan untuk menentukan sama ada negara itu perlu mengemaskini vaksin yang digunakan untuk penyakit itu atau menyesuaikan program imunisasi, kata Shen Hongbing, pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, pada persidangan Mac.

“Ia memerlukan perhatian rapi untuk mencegah dan mengawal penularan kekam kekam di China,” kata Shen mengikut media tempatan.

Masalah pemvaksinan

Jangkitan kekam kekam telah meningkat di China sejak 2014, dengan lebih 30,000 pada 2019, mengikut Pusat Kawalan Penyakit China. Selepas rehat semasa zaman pemisahan Covid, ia melompat kembali ke hampir 40,000 setahun pada 2022 dan 2023, mengikut agensi itu melaporkan.

Nuans yang berkaitan pemvaksinan menyumbang kepada peningkatan. Gangguan Covid, perlindungan yang merosot dan perubahan genetik mungkin semuanya memainkan peranan.

Pesakit lebih tua boleh mengalami gejala tidak biasa, membawa kepada diagnosis salah dan membenarkan mereka menjadi pembawa dan penular jangkitan secara tersembunyi. Sementara itu, perubahan genetik mungkin membantu bakteria meloloskan diri daripada sistem imun yang disediakan untuk mengesan ia, membenarkan patogen terus menjangkiti walaupun mereka divaksinasi, mengikut laporan.

Kadar pemvaksinan di seluruh dunia mengalami kesan semasa pandemik. Peratusan kanak-kanak menerima ketiga-tiga dos vaksin difteria, tetanus dan pertussis menurun kepada 81% pada 2021, tahap terendah sejak 2008, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Tabung Kanak-Kanak Bangsa-Bangsa Bersatu.

Isu global

Penyakit disebabkan bakteria Bordetella pertussis ditular melalui titisan pernafasan. Ia menjadi punca kematian bayi yang penting di seluruh dunia dan terus menjadi masalah walaupun kadar pemvaksinan tinggi, mengikut WHO.

China bukan satu-satunya negara mengalami kemunculan semula. Kekam kekam endemik dan kitaran epidemi berlaku setiap dua hingga lima tahun, walaupun program pemvaksinan, mengikut WHO.

Sesetengah negara Eropah melaporkan kes meningkat sejak pertengahan 2023, mengikut . Republik Czech mengalami wabak terbesar sejak 1963, dan kedua-dua negara itu dan Belanda melaporkan kematian berkaitan kekam kekam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.