saham terbaik

Dalam lonjakan pasaran saham 2023, Nvidia (NASDAQ:NVDA) mungkin telah menyaksikan peningkatan nilai yang mengkagumkan sebanyak tiga kali ganda, tetapi ia bukan satu-satunya. Lapan saham lain telah mengatasi prestasi menarik NVDA.

Memimpin barisan adalah Carvana (NYSE:CVNA), dengan peningkatan menakjubkan sebanyak 1,000%. Tetapi di belakangnya adalah MoonLake Immunotherapeutics (NASDAQ:MLTX), IonQ (NYSE:IONQ), AppLovin (NASDAQ:APP), Riot Platforms (NASDAQ:RIOT), ImmunoGen (NASDAQ:IMGN), Arlo Technologies (NYSE:ARLO), dan Super Micro Computer (NASDAQ:SMCI). Setiap saham ini mempamerkan nilai pasaran melebihi $1 bilion dan harga saham melebihi $10, walaupun ia kekal sebagai spekulasi bermain.

Mari kita lihat dengan lebih dekat:

Carvana (NYSE:CVNA)

Sebagai perintis dalam ruang penjual kereta dalam talian, Carvana (NYSE:CVNA) telah menunjukkan daya tahan dengan lonjakan yang mengkagumkan sebanyak 1,000% pada tahun 2023. Selepas kenaikan astronomi berikutan IPO pada tahun 2017, saham itu mengambil penurunan yang ketara tetapi sejak itu menunjukkan pemulihan yang luar biasa. Walaupun menghadapi cabaran hasil tahun demi tahun, prestasi terbarunya yang mengatasi indeks S&P 500 menunjukkan bahawa pelabur melihat potensi dan prospek pertumbuhan yang signifikan dalam model perniagaan dan pertumbuhannya.

MoonLake Immunotherapeutics (NASDAQ:MLTX)

Muncul sebagai mercu tanda dalam sektor bioteknologi, MoonLake Immunotherapeutics (NASDAQ:MLTX) telah menikmati pertumbuhan 435% tahun ini. Walaupun ia kekal sebagai syarikat pembangunan tanpa hasil semasa, komuniti perubatan gempar dengan ubat eksperimennya, sonelokimab. Keputusan positif yang kukuh baru-baru ini merawat penyakit hidradenitis suppurativa telah meningkatkan keyakinan, dan keputusan percubaan yang akan datang boleh mengarahkan trajektori saham syarikat selanjutnya.

IonQ (NYSE:IONQ)

Firma pengkomputeran kuantum IonQ (NYSE:IONQ), naik sebanyak 395%, menunjukkan janji dengan lonjakan baru-baru ini. Walaupun menghadapi sedikit kemunduran dengan pembalikan saham, ia diletakkan di barisan hadapan teknologi kuantum, menjadikannya mainan masa depan yang mungkin memegang peluang baru untuk pelabur kerana sektor ini matang.

AppLovin (NASDAQ:APP)

Dengan peningkatan kukuh 307%, AppLovin (NASDAQ:APP) menunjukkan pertumbuhan bukan sahaja dalam nilai saham tetapi juga dalam operasinya. Tidak seperti banyak permulaan teknologi, ia melaporkan keuntungan pada Q2. Selain itu, pertumbuhan jualan suku demi suku yang berterusan menunjukkan peningkatan asas pengguna dan penetrasi pasaran yang mantap, menekankan kedudukannya dalam industri aplikasi mudah alih.

Riot Platforms (NASDAQ:RIOT)

Pertumbuhan 218% tahun ini menunjukkan potensi Riot (NASDAQ:RIOT), tetapi bukan rahsia bahawa nasibnya erat berkaitan dengan harga bitcoin. Penurunan baru-baru ini menggariskan volatiliti ruang kripto. Walau bagaimanapun, apabila kripto mendapat penerimaan arus perdana, infrastruktur Riot mungkin menjadi lebih berharga, menjadikannya saham untuk diperhatikan.

ImmunoGen (NASDAQ:IMGN)

Kenaikan ImmunoGen (NASDAQ:IMGN) sebanyak 217% tahun ini sukar untuk diabaikan. Ubat eksperimen kanser ovariumnya, Elahere, menjanjikan harapan. Dengan kemungkinan kelulusan FDA penuh di ufuk, dan data klinikal positif yang berterusan, ImmunoGen memposisikan dirinya sebagai pemimpin dalam terapeutik onkologi.

Arlo Technologies (NYSE:ARLO)

Peningkatan harga saham Arlo (NYSE:ARLO) sebanyak 222% datang daripada penyelesaian keselamatan wayarles inovatifnya. Setelah melaporkan keuntungan dalam dua suku terakhir, dan dengan permintaan yang semakin meningkat untuk teknologi keselamatan, Arlo kelihatan bersedia untuk pertumbuhan berterusan, menjadikannya pertimbangan yang kukuh untuk pelabur yang celik teknologi.

Super Micro Computer (NASDAQ:SMCI)

Sebagai pemain utama dalam ruang pembuatan pelayan, kenaikan Super Micro (NASDAQ:SMCI) sebanyak 203.6% mencerminkan kedudukannya yang kukuh dalam pasaran AI. Dengan pendapatan yang telah lebih daripada berganda dalam tahun fiskal baru-baru ini, dan komitmennya terhadap pembangunan AI, ia kekal sebagai pesaing yang tangguh untuk pelabur teknologi jangka panjang.

Memandangkan landskap teknologi yang berubah dan potensi semulajadi saham-saham ini, pelabur bijak mungkin mendapati profil ini layak dipertimbangkan untuk portfolio yang pelbagai.