PELAKON Sobri Anuar berdebar dan berdoa setiap hari supaya pintu rumahnya di Malayan Mansion, Jalan Masjid India, Kuala Lumpur tidak diketuk pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk membawanya ke hospital.

Sobri, 43, yang kini ‘terkurung’ di situ akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) berkata, setiap hari beberapa penghuni di situ yang positif Covid-19 dibawa keluar selepas menjalani saringan jangkitan virus berkenaan minggu lalu dan kebimbangannya semakin memuncak.

“Boleh dikatakan setiap hari ada saja penghuni dibawa KKM dari bangunan ini membuatkan saya sangat takut. Disebabkan itu, setiap masa saya berdoa supaya pintu rumah tidak diketuk.

“Hari ini, kami semua diminta untuk menjalani saringan fasa kedua dan saya berharap tiada apa-apa yang membimbangkan berlaku. Alhamdulillah, kesihatan saya sudah beransur baik dan tidak demam lagi.

“Begitu juga kebajikan di sini, syukur semuanya terkawal dan kami diberi makan yang cukup selama tiga kali sehari. Saya cuba sedaya-upaya untuk berkurung di bilik saja jika tiada apa-apa untuk keselamatan,” katanya.

Pelakon drama bersiri Keluarga Iskandar ini turut berkongsi situasi dalam bangunan berkenaan di mana ada masanya agak tegang selepas semua penghuni diarah untuk tidak keluar langsung atau berjumpa sesiapa berikutan PKPD.

“Saya dapat melihat penghuni di sini semakin tertekan dari segi emosi hingga ada yang menjerit-jerit. Luluh hati saya tengok disebabkan mereka mungkin tidak kuat berhadapan dengan situasi ini.

“Saya berusaha cuba positifkan diri setiap masa dan buat kerja dalam bilik saja. Ada juga kawan-kawan datang melawat, namun saya cuma dapat melambai mereka dari jauh saja,” katanya.

Sobri turut bersyukur apabila ramai rakan turut memberikan sokongan daripada segi emosi selain keluarganya sendiri.

“Boleh dikatakan, setiap hari saya akan dihubungi beberapa rakan artis dan pengarah filem yang bertanya khabar. Ia ibarat sudah menjadi tanggungjawab buat mereka untuk berbuat demikian dan saya amat berterimakasih dengan sokongan itu.

“Begitu juga dengan ibu saya, setiap hari kami akan bersembang menerusi panggilan video selama 30 minit. Saya akui sokongan sebegitu sangat penting demi kestabilan emosi sepanjang menempuh tempoh sukar ini,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan Sobri ‘terperangkap’ di situ apabila PKPD dilaksanakan di kawasan itu sejak 7 April lalu dalam keadaan dirinya mengalami demam.

Perlaksanaan PKPD ke atas kediaman itu dilaksanakan kerajaan berikutan terdapat banyak kes positif  Covid-19 di sekitar kawasan berkenaan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan