Doraemon plushie

(SeaPRwire) –   Masa-masa sukar memanggil tindakan yang sukar, dan di seluruh Asia, masyarakat memberi respons terhadap keadaan yang telah menghantui rantau ini sejak bulan lepas dan meninggalkan sedikit pilihan bagi penduduk dan kerajaan untuk menangani dengan cara kreatif dan bahkan berunsur kepercayaan.

Sebuah bandar di Filipina telah melancarkan perkhidmatan percuma, manakala di Vietnam, pihak berkuasa tempatan dilaporkan melihat kemungkinan mengerah bantuan seorang lelaki yang mendakwa boleh. Di Thailand, sebuah kampung di wilayah tengah Nakhon Sawan beralih pada hari Isnin lalu ke upacara memanggil hujan yang melibatkan perarakan kucing kartun Jepun.

Menurut berita Thai, kira-kira 200 penduduk daerah Phayuha Khiri wilayah itu telah menjalankan upacara tradisional hae nang maew, atau “perarakan kucing betina”. Adat ini berakar umbi beratus-ratus tahun lalu di mana petani akan mengadakan prosesyen dengan nang maew (kucing betina), dibawa sama ada dalam bakul atau sangkar, merentasi kampung ketika musim menanam hampir tiba. Disebabkan ketidaksukaan kucing terhadap air, biasanya kucing tawanan itu disiram air dengan kepercayaan bahawa tangisannya akan menjadi petanda hujan.

Walaupun dahulu, kucing sebenar telah digunakan, mengikut kebimbangan meningkat tentang penyalahgunaan haiwan, boneka dan alternatif tidak bernyawa telah digunakan sebaliknya dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Penduduk kampung Thailand ini minggu ini menggunakan boneka Doraemon – kucing biru robotik Jepun asal yang popular menerusi manga dan animenya yang berjudul sama. Kini Doraemon telah memainkan peranan utama dalam upacara memanggil hujan itu. Doraemon, yang mula muncul pada tahun 1969, telah menjadi ikon kesayangan di negara Asia Tenggara ini dan kerap kali dilihat selama bertahun-tahun dalam majlis dan acara.

Tetapi kuasa Doraemon dalam hal ini mungkin terhad, memandangkan keadaan cuaca kering Thailand dijangka berterusan sehingga pertengahan Mei, memandangkan permulaan musim hujan dijangka bermula pada masa itu. Sementara itu, apabila perubahan iklim terus menaikkan suhu global, pakar cuaca meramalkan bahawa panas terik negara ini yang sekali dahulu akan reda sekitar Jun kini dan pada masa hadapan mungkin berterusan sehingga Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.