Britain Politics

(SeaPRwire) –   LONDON – Parti Konservatif yang memerintah Britain dijangka mengalami kekalahan besar apabila keputusan pelbagai pilihan raya tempatan diumumkan pada hari Jumaat, menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Rishi Sunak menjelang pilihan raya umum UK di mana Parti Pembangkang Buruh kelihatan semakin mungkin kembali berkuasa selepas 14 tahun.

Buruh menguasai majlis-majlis di England yang tidak pernah mereka kuasai selama dekad dan berjaya dalam pilihan raya khas Parlimen yang jika berulang dalam pilihan raya umum dalam bulan-bulan akan datang, akan menyebabkan salah satu kekalahan terbesar Parti Konservatif.

Satu-satunya kekalahan untuk Buruh sehingga kini adalah di beberapa kawasan yang mempunyai penduduk Muslim yang besar, seperti Oldham di barat laut England, di mana calon parti itu kelihatan mengalami kesan akibat sikap Ketua Keir Starmer yang sangat pro-Israel dalam konflik di Gaza.

Mungkin paling penting dalam konteks pilihan raya umum yang akan datang, yang perlu diadakan menjelang Januari tetapi mungkin berlaku awal bulan depan, Buruh dengan mudah menguasai semula Blackpool Selatan di barat laut England yang dimenangi Konservatif dalam pilihan raya umum terakhir pada 2019 di bawah Perdana Menteri Boris Johnson yang memenangi kemenangan besar. Dalam pertandingan itu, dipicu oleh peletakan jawatan seorang ahli parlimen Konservatif berikutan skandal lobi, calon Buruh Chris Webb memperoleh 10,825 undi berbanding lawannya Konservatif yang hanya mendapat 3,218 undi.

Ketua Buruh Starmer pergi ke Blackpool untuk mengucapkan tahniah kepada Webb atas kejayaannya dan mendesak Sunak untuk memanggil pilihan raya umum.

“Ini adalah langsung kepada Rishi Sunak untuk mengatakan kami sudah bosan dengan kemerosotan, kekacauan dan perpecahan anda dan kami mahu perubahan,” katanya.

Pilihan raya tempatan pada hari Khamis di bahagian besar England adalah penting dalam dirinya sendiri, dengan pengundi memutuskan siapa akan menguruskan pelbagai aspek kehidupan seharian mereka seperti pengutipan sampah, penyelenggaraan jalan raya dan pencegahan jenayah tempatan dalam tahun-tahun akan datang. Tetapi dengan pilihan raya umum yang bakal datang, ia akan diteliti melalui skop kebangsaan.

John Curtice, profesor sains politik di Universiti Strathclyde, berkata keputusan sehingga kini menunjukkan Konservatif kehilangan kira-kira separuh kerusi yang cuba mereka pertahankan.

“Kita mungkin menghadapi salah satu prestasi terburuk, jika tidak prestasi terburuk Konservatif dalam pilihan raya kerajaan tempatan selama 40 tahun terakhir,” katanya kepada stesen radio BBC.

Keputusan sehingga kini menyediakan bukti lanjut bahawa Buruh lebih mungkin membentuk kerajaan berikutnya – dan dengan margin yang agak besar – dan Starmer akan menjadi perdana menteri.

Setakat pagi Jumaat, dengan hanya suku daripada 2,661 kerusi yang dipertandingkan dihitung, Konservatif kehilangan 122 manakala Buruh meningkat 52. Parti lain seperti Liberal Demokrat berhaluan tengah dan Parti Hijau juga membuat kemajuan. Reform UK, yang cuba merebut Konservatif dari kanan, juga boleh menunjukkan kejayaan pilihan raya walaupun mereka bertanding untuk minoriti kerusi majlis. Ancaman parti itu kepada Konservatif jelas di Blackpool Selatan, di mana mereka kurang 200 undi dari tempat kedua.

Buruh telah menang di kawasan yang mengundi dengan kuat untuk keluaran Britain dari Kesatuan Eropah dan di mana mereka sebelum ini ditewaskan oleh Johnson, seperti Hartlepool di timur laut England, dan Thurrock di tenggara England. Ia juga menguasai Rushmoor, majlis daerah berkepadatan tinggi tentera di selatan England di mana ia belum pernah menang.

Keputusan akan diteruskan sehingga hari Sabtu. Sunak berharap beliau boleh menunjukkan kejayaan, terutamanya dalam beberapa pilihan raya datuk bandar utama, untuk memadamkan percakapan bahawa Parti Konservatif akan menukar pemimpin sekali lagi sebelum pilihan raya utama UK.

Penting untuk kelangsungan hidupnya mungkin keputusan pilihan raya datuk bandar di Tees Valley di timur laut England dan di West Midlands. Yang pertama diumumkan pada hari Jumaat tengah hari dan yang kedua pada hari Sabtu. Sekiranya datuk bandar Konservatif Ben Houchen dan Andy Street dapat terus berkuasa, Sunak mungkin mendapat sedikit peringanan daripada ahli parlimennya yang tidak puas hati. Tetapi jika kedua-duanya kalah, beliau mungkin berhadapan masalah.

Buruh dijangka akan terus menguasai London apabila keputusan diumumkan pada hari Sabtu.

Sunak mungkin mengancam untuk memanggil pilihan raya umum yang perlu diadakan sebelum Januari 2025. Beliau berkuasa untuk memutuskan tarikh dan menunjukkan ia akan berlaku pada separuh kedua 2024.

Sunak menjadi perdana menteri pada Oktober 2022 selepas tempoh singkat pendahulunya Liz Truss yang meninggalkan jawatan selepas 49 hari berikutan belanjawan cukai yang tidak berasaskan yang mengganggu pasaran kewangan dan menaikkan kos pinjaman untuk pemilik rumah.

Kepimpinan kacau bilau beliau – dan trauma – menambah kesukaran Konservatif berikutan siri kekeliruan pendahulunya Boris Johnson yang terpaksa meletak jawatan selepas didapati berbohong kepada Parlimen mengenai pelanggaran sekatan di pejabatnya di Downing Street.

Tiada apa yang dilakukan Sunak kelihatan berjaya mengubah keadaan politik, dengan Buruh konsisten 20 peratus mendahului dalam kaji selidik pendapat, yang jika diterjemahkan kepada pilihan raya umum, akan membawa kepada kemenangan tanah runtuh seumpama yang dicapai oleh Tony Blair pada 1997.

Adakah sesiapa lagi boleh berbuat lebih baik adalah persoalan yang mungkin menghuni fikiran ahli parlimen Konservatif yang bimbang di Parlimen menjelang akhir minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.