President Of European Parliament Visits Ukraine On Europe Day

(SeaPRwire) –   memecatat ketua unit yang melindungi pegawai-pegawai tertinggi Ukraine berikutan penangkapan dua kolonel yang diduga terlibat dalam rancangan Rusia untuk membunuh presiden.

Serhiy Rud, yang dilucuti oleh dekrit yang ditandatangani pada hari Kamis malam oleh Zelensky, telah berada di posisinya sejak 2019 dan sebelumnya memimpin unit keselamatan pribadi presiden. Dia selamat dalam posisinya sejak permulaan invasi Rusia pada Februari 2022 meskipun beberapa upaya dilaporkan untuk membunuh pemimpin negara itu.

“Intelejensi mengatakan sudah ada 10 upaya,” kata Zelensky kepada penyiar Rai-1 Italia pada awal Maret. “Saya tidak menghitung.” Wawancara itu terjadi segera setelah Zelensky dan Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis tampaknya menjadi sasaran serangan rudal Rusia di pelabuhan Odesa.

Penahanan atas dugaan pengkhianatan tinggi dari dua kolonel pada tanggal 7 Mei—hari pelantikan Presiden Rusia Vladimir Putin—merupakan yang pertama di antara pengawal pimpinan tubuh yang bertugas sebagai pemimpin. Layanan Keamanan Negara yang dikenal sebagai SBU mengatakan telah menggagalkan rancangan untuk membunuh baik presiden maupun pejabat senior lainnya termasuk kepala Intelijen Militer Kyrylo Budanov dan kepala SBU Vasyl Malyuk.

“Serangan teroris yang seharusnya menjadi hadiah untuk Putin pada pelantikannya, telah berubah menjadi kegagalan layanan khusus Rusia,” kata Vasyl Malyuk, kepala SBU, dalam sebuah pernyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.