(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya dua belas orang di California dan Washington telah dijangkiti keracunan makanan E. coli yang berkaitan dengan kacang walnut organik yang dijual secara pukal di 19 buah negeri, pegawai kesihatan Amerika Syarikat. Kacang-kacang itu dijual di kedai makanan semula jadi dan koperatif seperti Whole Foods dan Market of Choice.

Tujuh orang telah dimasukkan ke hospital dan dua orang telah membangunkan penyakit buah pinggang yang berbahaya dikenali sebagai sindrom hemolitik uremik, pegawai dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berkata.

Gibson Farms Inc. dari Hollister, California, mungkin menjejaskan kacang walnut dengan tarikh tamat tempoh antara 21 Mei 2025 dan 7 Jun 2025, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat berkata. Beberapa kedai mungkin telah memasukkan semula kacang walnut pukal ke dalam cangkerang atau beg. FDA mempunyai senarai di mana kacang-kacang itu dijual.

Kacang-kacang itu mungkin tercemar dengan bakteria E. coli yang berbahaya yang boleh menyebabkan kekejang perut yang teruk, cirit-birit, termasuk cirit-birit berdarah dan muntah-muntah. Gejala-gejala bermula tiga hingga empat hari selepas mengambil makanan itu. Kebanyakan orang pulih dalam tempoh lima hingga tujuh hari.

Pengguna yang membeli kacang walnut organik dari bekas pukal hendaklah memeriksa sama ada ia tergolong dalam penarikan balik. Kacang-kacang yang ditarik balik tidak patut dijual atau dihidangkan, CDC berkata. Basuh barangan dan permukaan yang mungkin terkena kacang-kacang itu menggunakan air sabun panas atau mesin cuci pinggan. Hubungi penjaga kesihatan tentang sebarang gejala.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.