Transgender Youth Suicide

(SeaPRwire) –   Hampir 40% remaja telah serius mempertimbangkan untuk mencuba membunuh diri dalam tahun lepas, , sebuah pertubuhan kebangsaan pencegahan bunuh diri yang mengendalikan talian bantuan dan mengumpul data mengenai kesihatan mental orang queer muda.

Lebih daripada 18,500 orang LGBTQ+ yang tinggal di Amerika Syarikat berusia antara 13 hingga 24 tahun mengambil bahagian dalam kaji selidik ini, yang dijalankan antara September hingga Disember 2023.

Penemuan ini merupakan sebahagian daripada keputusan kaji selidik tahunan keenam pertubuhan itu, dan telah dikeluarkan pada tahun di mana lebih daripada telah diperkenalkan di seluruh negara. Tahun lepas, usaha untuk membatalkan balik hak LGBTQ+ adalah lebih besar lagi, dengan Persatuan Kebebasan Awam Amerika Syarikat menjejak .

Dasar-dasar ini memberi kesan yang serius ke atas remaja: 90% responden kaji selidik berkata kesejahteraan mereka terjejas secara negatif oleh politik terkini. Dan 45% remaja transgender dan bukan binari bahkan melaporkan bahawa mereka atau keluarga mereka telah mempertimbangkan untuk berpindah ke negeri yang berbeza kerana dasar dan undang-undang LGBTQ+ tempatan, mengikut kaji selidik Trevor Project 2024.

Dr. Ronita Nath, naib presiden penyelidikan di Trevor Project, menyatakan data membantu mencipta gambaran masa kini landskap kesihatan mental orang LGBTQ+ muda. Kaji selidik ini bertujuan untuk melengkapkan Kajian Tingkah Laku Risiko Remaja Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) untuk pelajar sekolah tinggi di Amerika Syarikat, yang pada bulan Februari 2023. Data itu, yang mengkaji sampel nasional yang mewakili pelajar sekolah tinggi Amerika Syarikat, mendapati bahawa remaja LGBTQ+ melaporkan perasaan sedih atau putus asa pada kadar 69%, berbanding pelajar heteroseksual pada 35%.

Kaji selidik Trevor Project 2024 menunjukkan keperluan untuk masyarakat yang lebih mesra. Remaja queer yang melaporkan terancam secara fizikal, diganggu, dibuli, didiskriminasi terhadap, atau tertakluk kepada mempunyai kadar cubaan bunuh diri yang dua kali ganda daripada mereka yang tidak berkongsi pengalaman tersebut. Kebanyakan remaja melaporkan insiden-insiden itu berlaku ke atas mereka di sekolah, dengan 32% mengatakan mereka dihina secara lisan kerana orang lain fikir mereka adalah sebahagian daripada komuniti LGBTQ+. Satu lagi 21% mengatakan bahawa mereka tidak dibenarkan memakai pakaian yang sesuai dengan identiti atau ekspresi jantina mereka.

“Orang LGBTQ+ tidak semestinya cenderung kepada risiko bunuh diri yang lebih tinggi kerana orientasi seksual, identiti jantina mereka, tetapi mereka tidak diletakkan pada risiko yang lebih tinggi kerana stigma dan diskriminasi yang mereka alami dan dalam masyarakat,” kata Nath kepada TIME. “Kami mendesak ahli politik, ahli media, sesiapa yang membahaskan isu orang LGBTQ+ muda secara awam untuk benar-benar memahami bahawa… melindungi dan menyokong kesihatan mental dan kesejahteraan remaja muda, anda tahu, tidak seharusnya menjadi isu perbahasan politik.”

Berita Terkini DARI TIME

Akses ke rawatan

Kaji selidik Trevor Project 2024 datang tidak lama selepas Institut Williams di Sekolah Undang-Undang UCLA sendiri menjalankan kaji selidik mendapati berusia 13 hingga 17 tahun di Amerika Syarikat tinggal di negeri-negeri yang telah meluluskan atau sedang mempertimbangkan rang undang-undang yang akan menghadkan akses mereka ke , tandas, penggunaan imbuhan yang betul, atau penyertaan dalam sukan yang sepadan dengan identiti jantina mereka.

Walaupun banyak perbahasan politik memberi tumpuan kepada rawatan perubatan yang boleh mengubah penampilan fizikal seseorang, majoriti besar remaja LGBTQ+, hampir 85%, melaporkan mahukan rawatan kesihatan mental. Tetapi hanya 1 daripada 2 remaja LGBTQ+ benar-benar dapat menerima rawatan itu.

“Penyelidikan kami benar-benar menggambarkan bagaimana halangan tidak ketara seperti stigma dan ketakutan memainkan peranan utama dalam menghalang orang daripada mendapatkan akses ke rawatan kesihatan mental,” kata Nath. Remaja menyenaraikan kebimbangan seperti takut berbincang tentang kesihatan mental mereka dengan orang lain, ketidakmampuan membiayai, dan tidak mahu perlu mendapatkan kebenaran penjaga mereka sebagai halangan terbesar untuk menerima rawatan kesihatan mental.

“Walaupun 24 negeri telah meluluskan undang-undang yang melarang dan mengkriminalisasikan amalan terbaik dan rawatan perubatan yang penting untuk remaja transgender bukan binari, kaji selidik kami mendapati bahawa sangat sedikit orang menerima rawatan ini sebelum ini. Hanya 13% melaporkan mengambil hormon pengubahan jantina, dan 2% melaporkan mengambil penghalang puberti,” kata Nath. Walaupun daripada mereka yang mengambil hormon, 61% agak atau sangat bimbang akan kehilangan akses ke rawatan itu.

Bagaimana Membantu Remaja LGBTQ+

Responden kaji selidik diminta menyenaraikan cara-cara terbaik bagaimana orang boleh memberi sokongan kepada remaja LGBTQ+. 88% responden mahukan orang mempercayai bahawa mereka tahu siapa mereka. Empat daripada lima orang berkata mereka mahukan orang hadir untuk mereka. 77% meminta agar orang lain tidak menyokong ahli politik yang bekerja untuk maju undang-undang anti-LGBTQ+.

“Kita boleh menggalakkan sekolah dalam masyarakat kita untuk melaksanakan dasar pencegahan bunuh diri untuk pelajar,” kata Nath. “Kita boleh mendesak pendekatan kesihatan mental yang inklusif untuk pelajar. Kita perlu mempunyai dasar sifar toleransi terhadap buli dan gangguan anti-LGBTQ+.”

Jika anda perlu berbincang tentang kesihatan mental atau fikiran bunuh diri anda, sila hubungi The Trevor Project di 1-866-488-7386 atau Talian Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan di 1-800-273-8255 atau 988.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.