(SeaPRwire) –   Utah menjadi negeri terkini untuk mengawal regulasi akses tandas untuk orang transgender selepas Gabenor Republikan Spencer Cox menandatangani undang-undang Selasa yang memerlukan orang menggunakan tandas dan bilik ganti pakaian di sekolah awam dan bangunan milik kerajaan yang sepadan dengan jantina yang ditetapkan pada kelahiran mereka.

Di bawah undang-undang itu, orang transgender boleh membela diri terhadap aduan dengan membuktikan mereka menjalani pembedahan pembetulan jantina dan menukar jantina pada sijil kelahiran mereka. Lawan menyatakan bukan semua negeri membenarkan orang menukar sijil kelahiran mereka dan banyak orang trans tidak mahu menjalani pembedahan.

Undang-undang itu juga memerlukan sekolah untuk mencipta “pelan privasi” untuk pelajar trans dan orang lain yang mungkin tidak selesa menggunakan tandas kumpulan, misalnya dengan membenarkan mereka menggunakan tandas staf – sesuatu lawan kata boleh “memperdayakan” kanak-kanak transgender.

“Kami mahu kemudahan awam yang selamat dan mengambil kira semua orang dan undang-undang ini meningkatkan perlindungan privasi untuk semua,” kata Cox dalam kenyataan Selasa malam.

Sekurang-kurangnya 10 negeri lain – , , , , , , , , dan – telah meluluskan undang-undang yang cuba mengawal tandas mana orang trans boleh guna, dan sembilan negeri mengawal tandas yang boleh digunakan pelajar trans di sekolah. sedang mempertimbangkan undang-undang tandas transgender untuk pelajar tahun ini.

Undang-undang Utah memerlukan sebarang bangunan kerajaan baharu termasuk tandas berbilang tunggal dan meminta negara mempertimbangkan menambah lebih tandas sedemikian untuk meningkatkan perlindungan privasi di bangunan kerajaan sedia ada. Ia tidak memberi apa-apa pembiayaan untuk penambahbaikan sedemikian.

Penaja, Ahli Parlimen Republikan Kera Birkeland, kata beliau cuba membuatnya haram bagi lelaki telanjang berada di tandas bersama kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun. Beliau berkata situasi itu berlaku di kemudahan awam di Daerah Salt Lake dan pegawai berkata mereka tidak boleh buat apa-apa kerana lelaki itu kata dia transgender.

Lawan mengatakan undang-undang itu sepatutnya menargetkan tingkah laku dan bukan penduduk dan pelawat transgender.

“Undang-undang ini menggalakkan diskriminasi, tidak perlu mengenakan halangan kepada keperluan seharian orang di Utah, dan berisiko penguatkuasaan yang merosakkan dan diskriminasi terhadap orang transgender, bukan binari, dan tidak konform gender,” kata Persatuan Liberti Awam Amerika Syarikat Utah Selasa dalam surat mendesak gabenor untuk meluluskan undang-undang itu.

“Semuanya hanya menjemput penyiasatan terhadap orang yang transgender atau difikirkan transgender apabila mereka secara sah melakukan kehidupan mereka,” kata surat itu.

Sebarang orang yang menggunakan bilik ganti atau bilik ganti yang tidak sepadan dengan jantina yang ditetapkan pada kelahiran mereka boleh didakwa dengan pencerobohan jika “individu memasuki atau kekal di bilik ganti di bawah keadaan yang mana seseorang munasabah dijangka cemas atau mengejutkan, di, atau dalam kehadiran individu lain,” di bawah undang-undang itu.

Mereka yang melanggar undang-undang itu juga boleh didakwa dengan berkeliaran, kemesuman atau pemerhatian bergantung kepada tingkah laku mereka.

Lawan menyatakan undang-undang itu masih secara sah memerlukan lelaki trans yang mengambil testosteron dan mungkin tumbuh janggut untuk menggunakan tandas wanita dan bilik ganti.

“Tiada seorang pun yang saya kenal peduli jika wanita transgender memasuki tandas mereka, menggunakannya untuk tujuan yang ditetapkan dan keluar,” kata Birkeland. “Ini bukanlah apa yang dijangka oleh undang-undang ini.”

Rang undang-undang itu diluluskan dengan mudah di Dewan Rakyat dan Senat yang dikuasai Republikan pada Januari 26 selepas jawatankuasa persidangan mengubahsuai untuk menjelaskan bahawa pelajar sekolah awam tidak boleh didakwa secara jenayah untuk menggunakan tandas yang sepadan dengan identiti gender mereka. Equality Utah, sebuah pertubuhan bukan untung yang menyokong hak LGBTQ+, menyokong pindaan tetapi masih menentang rang undang-undang itu.

Tiada ahli undangan atau ahli awam berucap terhadap bahagian rang undang-undang yang membenarkan negeri menguatkuasakan beberapa peruntukan Tajuk IX Persekutuan yang memerlukan peluang sama untuk atlet lelaki dan wanita di sekolah, bersama-sama dengan kemudahan sama dan akses kepada masa bermain dan latihan yang diutamakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.