(SeaPRwire) –   Apakah yang menyebabkan hubungan antara lelaki gay dan wanita glamor begitu rapat – dan begitu meruncing? Pertimbangkan watak tragis yang berkelana bersama kumpulan pemburu kekayaan yang dia gambarkan dengan berdebar-debar sebagai “gay kelas atas.” Atau memainkan peranan sebagai penunggang yang mengawal alam semesta yang penuh dengan .

Setengah abad yang lalu, Andy Cohen di Upper East Side ialah , dan wanita-wanita yang dunia mereka dia masuki ialah sosialit kelas A. Selama dua dekad, penulis dan mendengar pengakuan dan mengeringkan air mata mereka. Kemudian, pada tahun 1975, dia menerbitkan sebuah karya yang mendedahkan kemaluan terdalam mereka. FX’s Feud: Capote vs. the Swans, musim kedua yang dinanti-nantikan dari siri antologi yang bermula dengan 2017’s , menjejaki persahabatan dan akhirnya perpecahan. Ia merupakan pembikinan yang berantakan yang, pada masa tertentu, kembali ke klise. Tetapi di bawah kekacauan yang mengelirukan itu adalah potret psikologi yang kaya, beraksi dengan hebat yang memaparkan seorang seniman yang terbelah antara karyanya dan kehidupan yang memberi ilham padanya.

Tom Hollander (watak jahat utama dalam Lotus) dipilih dengan baik sebagai Truman yang pendek, dalam kisah yang merangkumi dari pertengahan 50-an hingga kematian awalnya pada 1984, melompat antara zaman dengan ketidakpastian yang mengelirukan. Di La Cote Basque, tempat makan tengah hari wanita kaya, dia memikat C.Z. Guest () yang berani, bersilat lidah dengan Slim Keith (Diane Lane, cemerlang), dan mengejek Ann Woodward () yang gila, yang dia menegaskan membunuh suaminya. Satu episod yang menonjol, dirangka sebagai rakaman untuk dokumentari, mengingati Pesta Hitam Putih Truman 1966 yang luar biasa eksklusif, yang menandakan puncak pengaruhnya.

Di hati siri ini ialah hubungan penulis itu dengan Babe Paley (Naomi Watts yang menawan dan rapuh), yang penulis dan eksekutif pengeluar Jon Robin Baitz, mengadaptasi buku bergosip Laurence Leamer Capote’s Women, mentafsirkannya sebagai cinta tragis. Kilat platonik berapi-api apabila mereka bertemu di atas jet persendirian pada tahun 1955. Truman menyembah kecantikan dan keanggunan Babe; dia berasa selamat, dicintai, tetapi hidup dengan terang-terang apabila bersama-sama. Bertahun-tahun kemudian, dia melatih Babe untuk menggunakan pemergian berulang suaminya Bill (almarhum Treat Williams) kepada kelebihannya. “Cari tahu apa yang anda mahu,” dia berkata selepas satu insiden memalukan. Kemudian dia memberinya Valium untuk ditelan bersama Scotch dan membiarkannya berselimut di sebelahnya. “Satu-satunya orang yang boleh menyakitiku ialah anda,” kata Babe kepada Truman.

Dan dia melakukannya. Kisah Esquire yang terkenal memperoleh kemarahan wanita-wanita imej yang dia panggil swan-swannya. Diketuai oleh Slim, mereka meninggalkannya semalaman. Babe, yang masalah perkahwinannya dengan Truman didedahkan dengan terang dan samar, mengikuti arus tetapi merindui dia dengan amat. Selepas perpecahan, setiap satu menjadi orang yang lain yang terlepas.

Pengkhianatan Truman, dan kekaguman siri ini terhadap pilihan itu, menempatkan Capote vs. the Swans dalam kanon siri Murphy tentang lelaki gay sebenar yang julang dari sukar ke jahat. Dalam dan , pembunuh berantai (dan ramai mangsa mereka) ialah lelaki yang tidur dengan lelaki. Watak antihero pereka fesyen meninggalkan seni dan cinta demi wang dan kemasyhuran, menakut-nakutkan orang yang peduli padanya paling ramai.

Capote mudah sahaja datang sebagai sama ganas. Seperti Halston, kisah asalnya melibatkan ibu yang kasihan; adalah camp tulen sebagai ibu Truman yang menahan diri, seorang pemburu sosial yang gagal menembusi lingkungan Manhattan yang sama yang akan menerima anaknya. Adegan di mana dia muncul, sering dalam bentuk spektral, adalah formula boilerplate Murphyverse.

Tetapi, untuk kredinnya, Baitz juga menyandarkan kepada wataknya motif lebih rumit daripada membalas dendam terhadap jenis wanita yang menolak ibu berusahanya. Selain menjadi penggosip sosial, Truman adalah penulis yang berambisi. Dia menjual Answered Prayers, novel tidak selesai yang cerita Esquire mengambil petikan, sebagai pandangan tajam ke dalam dunia rahsia kelas atas. Tetapi semakin rapat dengan subjeknya, dia mengalami kesukaran menulisnya, melepasi tarikh akhir selepas tarikh akhir. Kejatuhan ke alkoholisme, digambarkan oleh Hollander dan pengarah Gus Van Sant dengan ketegasan yang mengingatkan filem Kurt Cobain Van Sant Last Days, memainkan peranan penting. Juga masalah romantiknya; Truman mengasingkan rakan yang mencintainya (Joe Mantello) dengan memberi perhatian kepada kekasih yang menindas (Russell Tovey).

Dia mungkin menjadi pengakuan kepada swan-swan, tetapi mereka tidak kepadanya. Seperti yang dikatakan oleh seorang (Chris Chalk, berusaha sedaya upaya dengan peranan mustahil), dalam episod yang membina pemahaman, jika berat, di mana penulis terkenal memberi nasihat kepada Truman, lelaki gay pada masa itu tidak mempunyai komuniti sokongan yang sama untuk jatuh kembali seperti minoriti yang lain. bisikan fitnah mengesahkan bahawa swan-swan tidak pernah sepenuhnya menerimanya; selepas Esquire, Babe memanggilnya “badut homoseksual yang bernyanyi untuk makanannya.”

Capote mengambil tajuk Answered Prayers daripada baris yang dikaitkan dengan Santa Teresa dari Avila: “Ada lebih banyak air mata tumpah atas doa yang terjawab daripada doa yang tidak terjawab.” Dia pastinya merujuk kepada impian kekayaan dan keistimewaan yang swan-swan gunakan kecantikan dan daya tarikan mereka untuk capai. Tetapi Feud mencadangkan bahawa Babe dan yang lain sentiasa berbahaya kepada kawan gay terbaik mereka seperti dia, satu kali, kepada mereka. Hasil doa terjawab Capote? Kerjaya musnah. Hidup terpotong pendek. Dan sumber air mata yang tiada dasar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.