(SeaPRwire) –   Pengekangan dada, atau memakai apa-apa untuk meratakan dada supaya kelihatan lebih jantan atau tidak berjenis kelamin, adalah salah satu cara yang digunakan oleh orang-orang transmasculine dan tidak binari untuk mengesahkan identiti gender mereka dan menyelaraskan penampilan fizikal mereka dengan diri mereka sendiri. Beberapa orang mengikat untuk “melepasi” sebagai lelaki pada masa di mana menjadi transgender yang jelas boleh menjadi bahaya. Yang lain mengikat untuk manfaat kesihatan mental, , untuk dapat bergerak di dunia sambil merasa nyaman dengan identiti yang otentik. Namun, walaupun manfaat ini mengubah hidup, aktivis anti-trans memberi tumpuan kepada risiko pengikatan, seperti sesak nafas, luka kulit, atau sakit bahu, dan cuba menghadkan amalan ini.

Pengikatan menakutkan aktivis anti-trans kerana kemudahannya. Tidak seperti hormon, pengikat tidak memerlukan preskripsi; tidak seperti perubahan ID negara, ia tidak memerlukan sebarang dokumen. Pengikatan sering menjadi salah satu cara pertama bagi remaja trans dan tidak binari yang diberi jantina perempuan untuk secara fleksibel, boleh dibalikkan – kadang-kadang secara senyap di bawah pakaian mereka dan tidak diketahui oleh sesiapa – “mencuba” identiti gender baru untuk melihat bagaimana rasa. Kemudahan ini menakutkan mereka yang mahu memusnahkan orang trans dari kehidupan awam. Taktik biasa mereka tidak berdaya untuk menghentikan pengikatan: tiada guru yang boleh mereka sekat, tiada pustakawan yang boleh mereka kurangkan dana, tiada doktor yang boleh dicriminalisasikan untuk menghentikan orang dari mengikat. Kecuali zealot anti-trans bersedia untuk mengharamkan bra sukan, pembalut, pita, pakaian bentuk badan, atau bahkan baju renang dan baju ketat, tidak ada cara untuk benar-benar membuat pengikatan tidak dapat diakses.

Ia tidak mengejutkan bahawa aktivis anti-trans memberi tumpuan berlebihan kepada risiko kesihatan pengikatan, kerap menyelewengkan kajian mengenai pengikatan untuk melebih-lebihkan risiko fizikal pengikatan dan mengabaikan manfaat kesihatan mental yang kadang-kadang menyelamatkan nyawa. Kami tahu kerana salah seorang daripada kami (Sarah Peitzmeier) telah menjalankan kebanyakan kajian tersebut. Berasa letih kerana melihat statistik daripada kajian-kajian penyelidikan ini dicabut dari konteks dan dijadikan senjata terhadap masyarakat yang menyertai dan menyokong penyelidikan itu, kami mula membincangkan menukarkan dapatan daripada kajian-kajian ini ke dalam sebuah buku. Breathe: Journeys To Healthy Binding, adalah sumber untuk mereka yang mempunyai persoalan dan kebimbangan tentang pengikatan, dan untuk mereka yang sudah mengikat dan mahu berbuat demikian dengan cara yang memaksimumkan manfaat kesihatan mental dan meminimumkan risiko fizikal. Kami mahu membantu orang mengikat dengan cara yang mengesahkan, tetapi lembut pada badan.

Aktivis anti-trans yang mendakwa “melindungi” orang daripada kesan buruk pengikatan dengan cuba menghadkan pengikatan secara khusus dan orang trans secara umum sebenarnya menjadikan pengikatan jauh lebih berbahaya daripada sepatutnya bagi orang trans dan gender pelbagai. Dalam penyelidikan kami dan pengalaman hidup, ini adalah enam cara kami telah melihat transphobia menjadikan pengikatan jauh lebih berbahaya bagi orang trans dan pelbagai gender.

Serangan undang-undang terhadap rawatan perubatan yang perlu

Pengikatan adalah satu-satunya pilihan yang tinggal untuk mengurangkan disforia dada di negeri-negeri di mana rawatan perubatan terbaik telah diharamkan. Undang-undang anti-trans menghalang rawatan perubatan atau pembedahan yang mengesahkan untuk remaja trans telah diluluskan di , dengan politikus menyelit di antara pesakit, keluarga, dan doktor mereka. Remaja trans yang mengalami puberti awal tanpa akses ke penangguhan puberti mungkin perlu mengurusi disforia dada yang teruk selama satu dekad sebelum mereka dibenarkan secara sah mengejar pembedahan top, dengan anggapan mereka mempunyai sumber kewangan untuk mengaksesnya. Kami tahu menerima penangguhan puberti, berbanding mahu penangguhan puberti tetapi tidak dapat mengaksesnya, berkaitan dengan ideasi membunuh diri – jadi ini adalah rawatan yang menyelamatkan nyawa. Jadi, kelihatan sangat kejam bagi orang yang sama yang menyokong undang-undang ini yang menafikan rawatan kesihatan juga menyerang pengikatan.

Marginalisasi dalam penjagaan kesihatan

Pesakit trans yang mengalami kecederaan atau masalah kesihatan daripada pengikatan sering tidak mempunyai akses kepada rawatan yang berpengetahuan dan prihatin. Walaupun penyedia yang menyokong trans secara amnya menerima dalam bagaimana untuk menasihati pesakit untuk mengurangkan risiko mereka berkaitan pengikatan, kerana sekolah perubatan dan kejururawatan biasanya melihat topik khusus trans seperti pengikatan sebagai topik “kepakaran”. Pada yang terburuk, penyedia mungkin secara aktif berat sebelah terhadap orang trans. Undang-undang menentang penyediaan rawatan yang mengesahkan gender di boleh ditafsirkan secara meluas dan menakutkan penyedia daripada menawarkan sebarang jenis rawatan kepada remaja trans atau bahkan orang dewasa. Masalah berkaitan pengikatan dengan itu dibiarkan merosot tanpa rawatan klinikal berkualiti.

Pengikatan mungkin perlu untuk menavigasi ruang transphobic

Menjadi transgender yang jelas boleh mendedahkan orang kepada diskriminasi, dan pengikatan kadang-kadang satu-satunya cara untuk bergerak dengan selamat melalui dunia yang bermusuhan. Ia masih sah untuk mendiskriminasi terhadap orang trans di atau di 30 negeri, dan orang trans dilarang menggunakan yang sepadan dengan jantina mereka di 10 negeri. Beberapa orang trans mungkin menyajikan diri sebagai jantan tetapi untuk penampilan dada mereka yang tidak terikat, yang akan “memerangkap” mereka sebagai transgender. Sampai kita hidup dalam dunia di mana orang boleh selamat mengekspresikan pelbagai penyajian gender tanpa hidup dalam takut diserang atau didiskriminasi, pengikatan secara praktikal satu-satunya pilihan bagi kebanyakan orang transmasculine yang perlu “melepasi” untuk keselamatan mereka sendiri. Orang-orang ini juga mungkin terus mengikat untuk alasan keselamatan terlepas daripada sebarang gejala yang mereka mungkin kembangkan.

Menyembunyikan pengikatan kerana stigma meningkatkan risiko

Risiko kesihatan daripada pengikatan meningkat oleh keperluan untuk menyembunyikannya. Sebagai contoh, remaja yang cuba menyembunyikan pengikat mereka daripada ibu bapa sering mengalami kesukaran mencuci pengikat mereka secara kerap tanpa ibu bapa mereka melihatnya dalam cucian. Akibatnya, kotoran dan keringat yang terkumpul pada pengikat mereka yang tidak dicuci menyebabkan mereka cenderung untuk komplikasi kulit. Tanpa sokongan ibu bapa, banyak remaja tidak dapat membeli pengikat, yang biasanya dipesan secara atas talian dengan kad kredit. Beberapa remaja ini terpaksa menggunakan ACE bandages, yang lebih mudah didapati tetapi jauh lebih berbahaya kerana mereka direka untuk menekan kegemukan. Satu oleh penyelidik dan pakar klinikal di Children’s Hospital of Los Angeles mendapati bahawa remaja dengan ibu bapa yang menentang pengikatan hampir dua kali lebih cenderung untuk menggunakan ACE bandages untuk mengikat dada mereka. Remaja dengan ibu bapa yang menyokong mempunyai akses kepada pilihan yang lebih selamat.

Akses terhad ke maklumat tentang pengikatan yang lebih selamat yang wujud

Kerana membincangkan identiti gender dilarang atau dibatasi di sekolah di 14 negeri, orang trans dan tidak binari sering berjuang untuk mendapatkan maklumat tentang isu-isu khusus trans seperti pengikatan. Kami mempunyai dan tentang bagaimana untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dengan pengikatan – termasuk mengambil cuti satu hari seminggu daripada pengikatan, mengelakkan penggunaan ACE bandages, dan meregangkan otot dan ligamen yang mungkin terkurung oleh pengikatan – tetapi dalam zaman larangan buku dan peraturan sekatan, banyak orang trans tidak mempunyai cara untuk mempelajari tips penting ini. Sebaliknya, mereka mungkin menganggap bahawa pengikatan secara semula jadi menyakitkan dan ini hanyalah harga yang perlu dibayar, yang secara tidak syak lagi tidak benar. Kini kami tahu ada begitu banyak cara untuk menjadikan pengikatan lebih selamat.

Keperluan yang tidak terpenuhi untuk pengesahan gender

Apabila terdapat jurang antara bagaimana orang secara asasnya melihat diri mereka dan bagaimana dunia melihat mereka, mereka lebih cenderung untuk terlibat dalam tingkah laku berisiko (tetapi mengesahkan identiti) untuk membantu menutup jurang itu. Apabila orang trans secara kronik salah gender di tempat kerja atau sekolah dan dilarang secara perubatan mengesahkan gender mereka, pengikatan mungkin menjadi salah satu alat yang mereka ada untuk mengesahkan gender mereka. Mereka lebih cenderung untuk mengabaikan tanda bahawa badan mereka sedang berjuang dengan kesan sampingan pengikatan, kerana mereka tidak mempunyai apa-apa lagi untuk mengesahkan mereka. Gabungkan ini dengan kekurangan maklumat tentang bagaimana untuk mengikat dengan lebih selamat dan kekurangan penjagaan kesihatan untuk menangani masalah yang timbul, dan orang boleh berakhir dengan gejala berkaitan pengikatan yang serius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.