APTOPIX Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   DEIR AL-BALAH, Gaza Strip — Tentera Israel menarik diri dari hospital terbesar Gaza, Shifa awal Isnin selepas serbuan selama dua minggu yang menyelubungi kemudahan itu dan kawasan bersebelahan dalam pertempuran. Video menunjukkan kemusnahan meluas, dengan bangunan utama hospital itu dikurangkan kepada tinggalan terbakar.

Tentera telah menggambarkan serbuan ke atas Shifa sebagai kemenangan medan tempur besar dalam perang hampir enam bulan dan mengatakan askar-askarnya telah membunuh 200 militan dalam operasi itu, walaupun dakwaan mereka semua adalah militan tidak dapat disahkan.

Tetapi serbuan itu datang pada masa frustrasi yang meningkat di Israel, dengan puluhan ribu orang menunjuk perasaan Ahad melawan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan mendesak beliau untuk berbuat lebih untuk membawa pulang puluhan tebusan yang dipegang di Gaza. Ia adalah serbuan terbesar sejak permulaan perang.

Di tempat lain, pegawai Syria dan media negara itu berkata serangan udara Israel telah membunuh penasihat tentera Iran kanan dan beberapa orang lain di Syria.

Serangan itu kelihatan menandakan peningkatan sasaran tentera Iran dan sekutu mereka di Syria oleh Israel. Penargetan telah berintensiti sejak militan Hamas — yang disokong Iran — menyerang Israel pada 7 Oktober.

Israel, yang jarang mengakui serangan sedemikian, berkata tiada komen.

Stesen televisyen berbahasa Arab Iran Al-Alam dan stesen televisyen serantau Al-Mayadeen, yang mempunyai pemberita di Syria, berkata serangan itu membunuh penasihat tentera Iran kanan Jeneral Ali Reza Zahdi, yang memimpin Pasukan Quds di Lubnan dan Syria sehingga 2016.

Dalam perkembangan lain, Netanyahu berkata beliau akan menutup stesen penyiaran satelit Al Jazeera serta-merta. Netanyahu bersumpah untuk menutup “saluran keganasan” itu selepas parlimen meluluskan undang-undang Isnin membersihkan jalan bagi negara itu untuk menghentikan saluran itu daripada menyiarkan dari Israel.

Netanyahu menuduh Al Jazeera menjejaskan keselamatan Israel, menyertai serangan Hamas pada 7 Oktober dan menggalakkan keganasan terhadap Israel.

Sementara itu, kapal-kapal bantuan tiba melalui laut dalam ujian terbaru laluan maritim baru dari negara pulau Mediterranean Cyprus. Salah satu daripada tiga bot itu dilihat di lepas pantai, dan menteri luar negara Cyprus berkata mereka telah menerima kebenaran untuk menurunkan muatan. Mekanisme penghantaran tepat belum jelas.

Pertempuran di sekeliling Shifa menunjukkan bahawa Hamas masih boleh menawarkan tentangan walaupun di salah satu kawasan yang paling teruk terkena. Israel berkata ia secara besar-besaran telah menghancurkan Hamas di utara Gaza dan menarik beribu-ribu askar pada akhir tahun lepas.

Serbuan itu juga merosakkan hospital yang pernah menjadi jantung sistem kesihatan Gaza tetapi doktor dan staf telah berjuang untuk mendapatkan kemudahan itu beroperasi semula walaupun sebahagian daripada serangan Israel yang lepas pada November.

Israel berkata ia melancarkan serbuan terbaru ke atas Shifa kerana pemimpin kanan Hamas telah berkumpul di sana dan merancang serangan. Ia mengenal pasti enam pegawai dari sayap tentera Hamas yang dibunuh di dalam hospital semasa serbuan itu. Ia juga mengatakan ia merampas senjata dan maklumat berharga.

Tentera itu berkata ia membunuh 200 militan di dalam dan luar Shifa, walaupun tiada bukti bahawa semua adalah militan.

Serbuan itu memicu hari-hari pertempuran berat untuk blok-blok di sekeliling Shifa, dengan saksi-saksi melaporkan serangan udara, bedilan rumah dan tentera pergi rumah ke rumah .

Selepas tentera menarik diri, beratus-ratus orang Palestin kembali untuk mencari sanak saudara yang hilang atau memeriksa kerosakan.

Di antara yang mati adalah Dr. Ahmed Maqadma dan ibunya — kedua-duanya doktor di Shifa — dan sepupunya, kata Dr. Ghassan Abu Sitta, seorang doktor Palestin-British yang sukarela di Shifa dan hospital lain semasa bulan-bulan permulaan perang sebelum kembali ke Britain.

Nasib ketiga-tiga mereka tidak diketahui sejak mereka bercakap melalui telefon dengan keluarga ketika mereka cuba meninggalkan Shifa hampir seminggu lalu dan talian tiba-tiba mati. Isnin, sanak saudara menemui mayat mereka dengan luka tembakan kira-kira satu blok dari hospital, kata Abu Sitta, yang berhubung dengan keluarga.

Bassel al-Hilou berkata mayat tujuh sanak saudaranya dijumpai dalam puing-puing sebuah rumah berhampiran Shifa di mana mereka telah berlindung apabila ia dirobohkan oleh serangan.

“Berlaku pembunuhan beramai-ramai di rumah pak cik saya,” katanya kepada Associated Press. “Situasi tidak dapat dijelaskan.”

Mohammed Mahdi, yang berada di kalangan orang yang kembali ke kawasan itu, menggambarkan satu adegan “kemusnahan keseluruhan.” Beliau berkata beberapa bangunan telah terbakar dan beliau mengira enam mayat di kawasan itu, termasuk dua di halaman hospital, walaupun tidak jelas bila mereka mati.

Video rakaman yang beredar dalam talian menunjukkan bangunan utama Shifa terbakar dan rosak teruk. Beberapa saksi berkata buldozer tentera telah menggarau kubur mas yang telah digali di halaman Shifa pada November, meninggalkan banyak mayat terdedah.

Sekurang-kurangnya 21 pesakit mati semasa serbuan, menurut Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus, diposkan lewat Ahad di X, bekas Twitter.

Beliau berkata lebih seratus pesakit masih berada di dalam kompleks semasa operasi itu, termasuk empat kanak-kanak, 28 pesakit kritikal dan banyak yang mengalami luka-luka dijangkiti dan dehidrasi.

Tentera menafikan pasukannya menyakiti mana-mana orang awam di dalam kompleks. Israel menuduh Hamas menggunakan hospital untuk tujuan tentera dan telah menyerbu banyak hospital di seluruh wilayah itu.

Kritik menyalahkan tentera kerana dengan ceroboh meletakkan awam dalam bahaya dan merosakkan sektor kesihatan yang sudah tertekan dengan pesakit yang cedera.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap tentera tertinggi, berkata Hamas dan kumpulan kecil Jihad Islam menubuhkan ibu pejabat utara mereka di dalam hospital itu. Beliau menggambarkan hari-hari pertempuran jarak dekat dan menyalahkan Hamas atas kemusnahan, dengan mengatakan sesetengah pejuang mengunci diri di dalam wad hospital manakala yang lain melancarkan peluru berpandu ke arah kompleks itu.

Hagari berkata tentera menangkap kira-kira 900 suspek militan semasa serbuan itu, termasuk lebih 500 pejuang Hamas dan Jihad Islam, dan merampas lebih $3 juta dalam mata wang yang berbeza, serta senjata.

Beliau berkata tentera mengevakuasi lebih 200 daripada anggaran 300 hingga 350 pesakit dan menghantar makanan, air dan bekalan perubatan kepada yang lain. Dua askar Israel terbunuh dalam serbuan itu, kata tentera.

Tentera sebelum ini menyerbu Shifa pada November, selepas mengatakan Hamas mengekalkan pusat kawalan dan arahan kompleks di dalam dan di bawah kemudahan itu. Ia mendedahkan terowong bawah tanah yang mengalir di bawah hospital itu yang membawa kepada beberapa bilik, serta senjata yang dikatakannya dirampas dari dalam bangunan perubatan, tetapi tiada apa-apa pada skala apa yang dikatakannya sebelum serbuan itu.

, apabila militan Hamas — yang disokong Iran — menyerbu ke selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 orang tebusan.

Israel bertindak balas dengan serangan udara, darat dan laut yang membunuh sekurang-kurangnya 32,845 orang Palestin, kira-kira dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Kementerian itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam kiraan mereka. Tentera Israel menyalahkan korban awam pada militan Palestin kerana berjuang di kawasan perumahan padat.

Perang itu telah mengusir kebanyakan penduduk wilayah dan menghalau sepertiga penduduknya . Utara Gaza, di mana Shifa terletak, mengalami kemusnahan meluas dan secara besar-besaran terasing sejak Oktober, menyebabkan kelaparan meluas.

Kapal-kapal bantuan yang tiba Isnin membawa kira-kira 400 tan makanan dan bekalan dalam penghantaran yang dianjurkan oleh Emiriah Arab Bersatu dan World Central Kitchen, amal yang diasaskan oleh chef terkenal José Andrés. Bulan lepas sebuah kapal menghantar 200 tan bantuan .

Netanyahu telah bersumpah untuk mengekalkan serangan sehingga Hamas dimusnahkan dan semua tebusan dibebaskan. Beliau berkata Israel segera akan meluaskan operasi darat ke utara, di mana kira-kira 1.4 juta orang — lebih separuh penduduk Gaza — telah mencari perlindungan.

Tetapi beliau menghadapi tentangan daripada mereka yang menuduh beliau atas kegagalan keselamatan pada 7 Oktober dan daripada sesetengah keluarga tebusan yang menuduh beliau atas kegagalan mencapai persetujuan walaupun selepas beberapa minggu rundingan yang dimediasi oleh Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir. Negara sekutu, termasuk penyokong utama Amerika Syarikat, telah mendesak gencatan senjata.

Hamas dan militan lain masih berjuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.