(SeaPRwire) –   Gerhana matahari keseluruhan yang akan melewati bahagian Amerika Syarikat pada 8 April bakal memberi kesan ekonomi besar kepada bandar-bandar di seluruh negara kerana peminat astronomi beramai-ramai ke kawasan totaliti.

Faktor-faktor termasuk tarikh gerhana dan bilangan negeri dalam laluan totaliti bermakna berjuta-juta orang akan mempunyai peluang untuk melihat peristiwa itu – dan bahawa bandar-bandar yang menjadi tuan rumah mereka mungkin akan melihat gabungan AS$1.5 bilion disuntik ke dalam ekonomi negeri-negeri mereka.

“Jumlah itu akan termasuk kos penginapan bagi pelawat yang datang dari luar negeri atau bahagian jauh negeri mereka sendiri, serta kos petrol dan makanan,” kata Bulent Temel, profesor madya ekonomi di Universiti Texas di San Antonio, San Antonio, yang melakukan pengiraan untuk tiba pada angka AS$1.5 bilion.

Satu hingga empat juta orang dijangka akan bepergian untuk gerhana itu, menurut , laman web maklumat yang menjejak gerhana matahari di seluruh dunia. Jabatan Penerbangan Persekutuan (FAA) hari-hari yang membawa ke gerhana akan menjadi beberapa hari perjalanan yang sibuk musim itu, dengan 50,670 penerbangan pada Khamis, 4 April dan 48,904 penerbangan pada Jumaat, 5 April. Ini bermakna perbelanjaan akan disebarkan: “[Gerhana itu] pada hari Isnin, jadi anda mungkin mempunyai orang datang Jumaat, Sabtu, Ahad, menghabiskan beberapa hari di suatu tempat sebelum acara itu,” kata John Downen, Pengarah Analisis Impak di Camoin Associates.

Banyak kawasan sepanjang laluan totaliti telah menghabiskan bulan – jika tidak tahun – menyediakan untuk lonjakan pengunjung dan wang yang akan datang. Rochester, NY, mengharapkan 300,000 hingga 500,000 pelawat di seluruh kawasan Rochester yang lebih besar. Perniagaan tempatan mempunyai senarai istimewa dan acara yang dirancang akhir minggu membawa ke acara – termasuk bir bertema gerhana dari breweri tempatan dan tiket tiga hari dari Muzium Sains dan Rochester untuk pelawat menghadiri pelbagai ucapan dan persembahan.

Lembaga pelancongan kawasan itu mengatakan bahawa beberapa hotel melaporkan permintaan melonjak purata 1200% untuk tempoh empat hari membawa ke 8 April – permintaan luar biasa untuk Isnin di musim luar puncak kawasan.

Ia merupakan peningkatan ekonomi yang tiada jumlah perancangan – atau pemasaran – boleh meniru. “Ini benar-benar peluang pelancongan yang hebat,” kata Shannon Ealy, Pengarah Komunikasi dan Pemasaran untuk Greater Rochester Chamber of Commerce. “Anda boleh menghabiskan jutaan dolar untuk membeli media untuk mempromosikan jenama serantau kami, tetapi anda tidak sebenarnya boleh membeli matahari dan bulan menyeberangi kami.”

Tetapi cuaca yang tidak menentu masih boleh mengganggu perkara, terutamanya untuk perniagaan yang mungkin menimbun untuk lonjakan pengunjung, kerana banyak peminat gerhana memutuskan di mana untuk melihat gerhana berdasarkan cuaca yang tidak boleh diramalkan sehingga acara itu semakin dekat. “Bahkan faktor mudah seperti hari awan boleh hanya menjejaskan semua jangkaan ini cukup banyak,” kata Temel.

Tugas sebenar untuk lembaga perniagaan dan pelancongan tempatan terletak dalam menukarkan pelawat satu kali menjadi yang kembali – tanpa janji gerhana matahari. “Setiap pelawat tunggal adalah pelanggan masa depan yang berpotensi ke kawasan yang sama juga,” kata Temel. “Dalam jangka panjang, kesan ekonomi akan diperbesarkan dengan amat ketara.

Tambah Downen: “Ia pasti menyediakan peluang, terutamanya dalam komuniti lebih kecil, untuk mempamerkan diri mereka dan harap dapat menangkap beberapa pelawat ulangan masa depan.”

Lebanon, Indiana, misalnya, mengharapkan populasi mereka akan bertiga ganda semasa akhir minggu sebelum gerhana. Joe Lepage, pengarah komunikasi dan pembangunan komuniti bandar itu, berkata dia berharap gerhana itu akan mengubah cara penduduk tempatan dan luar bandar bercakap tentang Lebanon.

“Kami mempunyai taman perniagaan besar, hospital yang hebat, penubuhan di mana orang boleh bekerja, tetapi sebenarnya tinggal dan hidup di Lebanon sukar untuk dijual.” katanya. “Ia akan memberi orang yang kembali ke rumah peluang untuk melawat dan menyedari, ‘Hey, bandar kecil itu menarik.’ Tetapi kemudian penduduk tempatan boleh melihat semua perkara yang mereka miliki di halaman belakang dan menyedari, ‘Hey, komuniti saya juga cukup istimewa juga.’ “

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.