Solar-eclipse-in-Washington-DC

(SeaPRwire) –   Sama ada anda, digagalkan oleh cuaca mendung atau tidak hadir, masih ada peluang lain untuk melihat sekilas.

Inilah perkara yang perlu diketahui tentang gerhana suria yang akan datang:

Bilakah gerhana solar penuh yang seterusnya?

Gerhana solar penuh berlaku kira-kira setiap satu atau dua atau tiga tahun, disebabkan oleh penjajaran yang tepat antara matahari, bulan dan Bumi. Gerhana ini boleh berlaku di mana-mana di seluruh dunia, biasanya di kawasan terpencil seperti Pasifik Selatan.

Catat tarikh: Gerhana solar penuh seterusnya, pada tahun 2026, akan melintasi pinggir-pinggir utara Greenland, Iceland dan Sepanyol.

Bila gerhana total seterusnya akan dapat dilihat dari Amerika Syarikat?

Gerhana total yang akan dialami oleh Amerika Syarikat seterusnya akan berlaku pada tahun 2033 apabila gerhana melintasi Alaska dan Rusia. Dan pada tahun 2044, gerhana akan melintasi Greenland dan Kanada barat, menyentuh sejumlah kawasan di North Dakota dan Montana.

Gerhana pada skala peristiwa hari Isnin tidak akan berlaku lagi sehingga 12 Ogos 2045.

“Tetapi ia akan menjadi sangat menakjubkan,” kata Mary Urquhart, seorang saintis planetari di University of Texas di Dallas. “Ia akan berlaku dari pantai ke pantai.”

Gerhana tersebut akan pertama kali disaksikan oleh penonton di California Utara, melintasi Utah, Colorado dan Mississippi dalam perjalanannya ke Cape Canaveral, Florida.

Apakah peristiwa langit lain selain gerhana solar?

Anda boleh menggunakan semula cermin mata gerhana untuk mencari bintik-bintik matahari—bintik gelap sebesar planet yang muncul di matahari disebabkan oleh medan magnet yang kusut.

Gerhana bulan separa pada bulan September akan dapat dilihat di Eropah dan kebanyakan Asia, Afrika, Amerika Utara dan Amerika Selatan.

Beberapa pancuran meteor dan bulan super juga akan memeriahkan langit sepanjang tahun 2024, seperti yang berlaku setiap tahun.

Para peminat angkasa lepas juga boleh melawat planetarium atau pusat sains tempatan. Planetarium di Ball State University di Muncie, Indiana, akan dibuka pada hujung minggu selepas gerhana untuk menawarkan pertunjukan bertema dan meditasi matahari terbenam yang dipandu.

“Orang ramai akan mahu kembali dan ingin mengetahui lebih lanjut,” kata pengarah Dayna Thompson.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.