(SeaPRwire) –   SIEM REAP, Cambodia — Seekor bayi monyet berusaha dan melawan ketika ia cuba melarikan diri daripada lelaki yang memegangnya pada leher di atas tangki konkrit, berulang kali mencelupkannya dengan air.

Dalam satu lagi klip video, seseorang bermain dengan alat kelamin seekor monyet jantan muda duduk di atas blok batu kapur dari kuil kuno untuk mendapatkannya ghairah untuk kamera.

Penganiayaan monyet di Tapak Warisan Dunia UNESCO Angkor di barat laut Kemboja tidak selalu begitu grafik, tetapi pihak berkuasa mengatakan ini adalah masalah yang semakin meningkat kerana orang mencari cara baru untuk menarik perhatian penonton online untuk menjana wang tunai.

“Monyet itu seharusnya hidup di alam liar, di mana mereka seharusnya hidup, tetapi monyet kini dianggap sebagai haiwan peliharaan domestik,” kata Long Kosal, jurucakap untuk APSARA, pejabat Kemboja yang menyelia tapak arkeologi Angkor.

“Mereka membuat kandungan untuk memperoleh wang dengan mempunyai penonton di YouTube, jadi ini adalah isu yang sangat besar bagi kami.”

APSARA mempunyai sedikit alat untuk menghentikan YouTubers dari mengambil gambar secara umum, tetapi telah membuka siasatan dengan Kementerian Pertanian untuk mengumpul bukti untuk tindakan undang-undang terhadap penganiaya yang paling serius-yang jarang dilihat sendiri di kamera, kata Long Kosal.

“Jika kami boleh membina kes, mereka pasti akan ditangkap,” katanya. “Mana-mana penganiaya haiwan akan dihukum dengan berat oleh undang-undang di Kemboja.”

YouTube, Facebook dan laman web lain menghapuskan video berkandungan grafik, tetapi skor klip lain monyet lucu melompat dan bermain kekal, menjana ribuan pandangan dan pelanggan.

Hanya membuat video itu melibatkan interaksi yang sangat rapat dengan monyet, bagaimanapun, yang pihak berkuasa dan penyokong hak asasi haiwan mengatakan mencipta pelbagai masalah lain, baik untuk makak dan pelawat ke salah satu tapak pelancongan paling popular di Asia Tenggara.

Pada hari baru-baru ini di luar Kuil Bayon Angkor yang terkenal abad ke-12, sekurang-kurangnya dua belas YouTubers, semua lelaki muda, berkumpul di sekitar kumpulan kecil monyet ekor panjang, mendorong rapat untuk mendapatkan tembakan ibu dengan bayi di belakangnya dan menjejakinya ke mana-mana ia bergerak.

Cambodia Monkey Abuse

Monyet liar menjamu diri dengan pisang yang dilemparkan kepada mereka oleh YouTubers dan minum dari botol plastik air. Seekor monyet muda sementara menghiburkan dirinya dengan separuh dimakan ais krim hijau neon yang dibuang di tepi laluan, sebelum menjatuhkannya untuk bergerak ke pisang.

Seorang pengawal APSARA berbaju biru melihat tetapi mereka yang merakam tidak terkesan, menggambarkan masalah utama: Hanya mengambil video monyet adalah OK, walaupun memberi makan mereka dikecam. Pada masa yang sama, ia menjadikan mereka bergantung kepada tangan, dan interaksi rapat dengan manusia bermakna mereka semakin menjadi agresif terhadap pelancong.

“Pelancong membawa makanan mereka, dan mereka akan merampas makanan,” kata Long Kosal, mengalihkan beberapa gambar di telefon pintarnya mengenai kecederaan baru-baru ini yang disebabkan oleh makak. “Jika pelancong menentang, mereka menggigit dan ini sangat berbahaya.”

Pencarian makanan dari pelancong juga menarik monyet dari hutan sekitar ke tapak purba, di mana mereka menarik bahagian dari kuil dan menyebabkan kerosakan lain, tambahnya.

Pelancong Cadi Hutchings memastikan dirinya menjaga jarak dari monyet, selepas diberi amaran oleh pemandunya mengenai risiko yang semakin meningkat untuk digigit.

“Apa yang mereka mahu adalah makanan anda, tetapi anda juga perlu menghargai bahawa perlu ada sempadan antara campur tangan manusia dalam alam semula jadi,” kata wanita 23 tahun dari Wales itu. “Ia jelas sesuatu yang hebat bahawa begitu banyak pelancong datang kerana ia adalah tempat yang indah, tetapi pada masa yang sama, anda perlu berhati-hati bahawa dengan lebih ramai orang … monyet tidak terlalu terbiasa.”

Banyak pelancong lain bagaimanapun berhenti untuk mengambil gambar dan video mereka sendiri-sesetengah memegang pisang untuk menarik mereka lebih dekat-sebelum menuju ke tapak kuil berhampiran.

YouTuber Ium Daro, yang mula menggambarkan monyet Angkor sekitar tiga bulan lalu, mengikuti ibu dan bayi di sepanjang jalan tanah dengan iPhone-nya dipegang pada tongkat selfie untuk mendapatkan rapat.

Lelaki 41 tahun itu tidak pernah melihat monyet secara fizikal disiksa, dan bahawa dia tidak melihat masalah apa yang dia dan yang lain sedang lakukan untuk mencari nafkah.

“Monyet di sini ramah,” katanya. “Selepas kami mengambil gambar mereka kami memberi mereka makanan, jadi ia seperti kami membayar mereka memberi kami peluang mengambil gambar mereka.”

Ketika beliau bercakap, seekor monyet muda memanjat kaki seorang penonton, cuba-cuba tidak berjaya untuk mendapatkan botol air plastik dari sakunya.

Seorang YouTuber mengatakan beliau mula menggambarkan monyet semasa wabak COVID-19 selepas bilangan pelancong merosot, menjadikan mustahil untuk mencari nafkah sebagai pemandu beca.

Daro mengatakan beliau mencari cara untuk menambah pendapatan sebagai penjual beras, dan bahawa dia terlalu baru untuk menyedari banyak pulangan.

Cambodia Monkey Abuse

Ramai, seperti Phut Phu, bekerja sebagai pekerja bergaji syarikat pengendali laman YouTube.

Lelaki 24 tahun itu berkata beliau mula menggambarkan monyet 2 1/2 tahun lalu ketika beliau mencari pekerjaan di udara terbuka untuk membantunya menangani masalah paru-paru.

Beliau biasanya bekerja setiap hari dari jam 7 pagi hingga 5 petang, mendapat $200 sebulan-setara dengan pekerjaan gaji minimum Kemboja-dan berkata beliau berharap pihak berkuasa tidak akan cuba menghentikan ia.

“Saya memerlukan monyet ini,” katanya, memegang kamera Nikon Coolpix dengan pembesaran ekstrem yang diberikan oleh majikannya, model yang sama kebanyakan YouTubers gunakan.

Dengan kesukaran melibatkan pengenalpastian dan menangkap mereka yang bertanggungjawab untuk penganiayaan fizikal monyet, ditambah dengan tarikan wang mudah melalui video YouTube, Long Kosal berkata tugas APSARA adalah yang sukar.

“Ini masalah bagi kami,” katanya. “Kami perlu mencari alasan kukuh yang boleh kami gunakan terhadap mereka untuk tidak membuat kandungan dengan menyalahguna monyet.”

Untuk Nick Marx, pengarah penyelamatan dan penjagaan haiwan Wildlife Alliance-yang melaksanakan program pemuliharaan di seluruh Asia Tenggara dan terlibat dalam melepaskan haiwan semula ke Angkor-jawapannya mudah, walaupun mungkin juga sukar dicapai.

“Masalah terbesar adalah video ini dihasilkan untuk mendapatkan wang,” katanya dalam temu bual dari Phnom Penh. “Jika orang yang tidak suka jenis ini akan berhenti menonton mereka, ia akan benar-benar membantu menyelesaikan masalah penganiayaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.