Doctors and nurses walking in the hospital hallway

(SeaPRwire) –   BEIJING — Media negara China melaporkan serangan pisau dengan kemungkinan kematian di sebuah hospital di bahagian barat daya negara itu.

Agensi berita rasmi Xinhua News Agency menyatakan lebih daripada 10 kesan dalam apa yang dipanggil “serangan kejam” pada Selasa di wilayah Yunnan.

Satu posting dalam talian dari wilayah Guizhou mengutip pihak berkuasa tanpa nama menyatakan bahawa dua orang telah mati dan 23 orang cedera.

Suspek telah ditangkap, kata posting Guizhou TV itu. Serangan itu berlaku di Hospital Rakyat Zhenxiong County di bandar Zhaotong.

Seorang saksi memberitahu Red Star News, sebuah laman web berita dalam talian, bahawa beliau hampir melarikan diri dari serangan itu dan seorang doktor atau beberapa orang doktor terlibat dalam yang cedera. Video dari saksi itu menunjukkan orang yang berdarah dan jatuh ke tanah, dan seorang yang lebih tua cuba membantu orang lain, kata posting media sosial Red Star.

Serangan pisau pernah berlaku sebelum ini di China, sering di taska. Seorang lelaki membunuh enam orang dan mencederakan satu orang lain pada Julai tahun lepas di sebuah taska di wilayah Guangdong, tenggara China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.