Beyoncé RENAISSANCE WORLD TOUR - Warsaw

(SeaPRwire) –   Muzik Beyoncé sentiasa memaparkan senarai panjang kolaborator, penulis lagu, dan kredit untuk sampel dan interpolasi. , hanya dua lagu yang secara rasminya diiktiraf, namun kredit tersebut menceritakan kisah yang lebih mendalam. Album terbaharunya, , tidak berbeza. Senarai kolaborator juga luas. Banyak lagu menampilkan aksi muzik negara, termasuk pendatang baru seperti Tanner Ardell dan Shaboozey dan legenda genre tersebut, Willie Nelson, Linda Martell, dan Dolly Parton. Di bahagian teknikal, dia bekerjasama dengan penerbit hebat seperti DA Got That Dope, Ryan Tedder, dan Pharrell Williams.

BeyHive mula membaca daun teh pada petang Rabu, apabila Beyoncé memuat naik treklist samar ke laman media sosialnya. Penyenaraian trek “Jolene,” mengesahkan bahawa Beyoncé menggunakan lagu terkenal Dolly Parton dalam beberapa cara selepas penyanyi country itu bahawa Beyoncé merakamkan satu versi lagunya. Penggemar mendapat gambaran awal tentang apa yang akan datang apabila Beyoncé mengeluarkan single utama daripada album itu, “Texas Hold ‘Em” dan “16 Carriages” pada bulan Februari. Dia meminta bantuan Rhiannon Giddens untuk memainkan banjo dan viola pada lagu pertama dan Robert Randolph untuk memainkan gitar keluli pada lagu kemudian.

Renaissance memaparkan senarai kredit yang sama panjangnya dengan penghormatan Beyoncé kepada perintis queer Black bagi muzik house. Lagu-lagu seperti “COZY” dan “Break My Soul” menampilkan suara TS Madison dan Big Freedia, manakala “PURE/HONEY” mengambil sampel trek daripada Moi Renee, Kevin Aviance, dan Kevin Jz Prodigy. Album itu mengagungkan ikon-ikon yang tidak mendapat tempat sewajarnya yang menjadikan genre itu seperti sekarang. Cowboy Carter, yang dikeluarkan pada 29 Mac, menjangkau seluruh muzik country, dan Beyoncé memastikan untuk bukan sahaja menonjolkan mereka yang datang sebelum dia, tetapi juga untuk menaikkan artis yang lebih baharu sambil mendorong sempadan genre itu ke arah baharu.

Berikut adalah semua ciri, sampel, interpolasi, penulis lagu terkenal, dan penerbit yang bekerjasama dengan Beyoncé dalam Cowboy Carter

Siapakah yang ditampilkan dalam Cowboy Carter?

Album ini menampilkan penampilan dalam bentuk interlud kata-kata yang diucapkan oleh legenda muzik country Willie Nelson, Linda Martell, dan Dolly Parton. Lagu terakhir ini mempunyai lagu “Jolene” yang dinyanyikan semula oleh Bey, dengan banyak lirik diubah. Parton juga ditampilkan sekejap dalam intro lagu “Tyrant.” Nelson menyertai sebagai hos radio untuk dua interlud yang bertajuk “Smoke Hour” dan “Smoke Hour II,” manakala Martell ditampilkan dalam “Spaghettii” dan sebuah interlud yang bertajuk “The Linda Martell Show.” Martell dikenali sebagai artis Wanita kulit hitam pertama yang mencapai kejayaan komersial dalam genre muzik country dan mencatat sejarah sebagai artis Wanita kulit hitam pertama yang membuat persembahan di Grand Ole Opry. Untuk ciri tersebut, Beyoncé mendapatkan pelbagai artis. 

Post Malone membuat kemunculan dalam sebuah lagu yang bertajuk “Levii Jeans.” Shaboozey muncul dalam “Spaghettii” dan “Sweet Honey Buckin’,” dan Willie Jones ditampilkan dalam “Just For Fun.” Dalam lagu “Blackbiird,” Bey mendapatkan bantuan daripada empat penyanyi muda—Tanner Adell, Brittney Spencer, Tiera Kennedy, dan Reyna Roberts. Adell mempunyai lagu hit tular dengan muzik country/hip hop slammernya, “Buckle Bunny.” Salah satu penambahan yang paling mengejutkan kepada senarai artis yang ditampilkan ialah Miley Cyrus, yang mudah menyelaraskan dengan Bey dalam “II Most Wanted.” Mengikuti langkah adik perempuannya Blue Ivy, Rumi Carter ditampilkan dalam intro lagu “Protector.”

Lagu apa yang Beyoncé sampel atau interpola dalam album ini?

Terdapat beberapa sampel dan interpolasi yang tersebar di seluruh album. Lagu “Blackbiird” adalah kulit daripada lagu 1968 oleh The Beatles, yang ditulis oleh Paul McCartney pada musim panas tahun itu, yang diinspirasikan oleh pergerakan hak sipil. Dia berkata dalam bahawa dia menulis lagu ini dengan memikirkan wanita Hitam. Dia berkata, “Itu adalah zaman pergerakan hak sipil, yang kita semua pedulikan dengan penuh semangat, jadi lagu ini sungguh-sungguh dari saya kepada wanita Hitam, yang mengalami masalah ini di Amerika: ‘Biarkan saya mendorong anda untuk terus mencuba, untuk terus beriman, ada harapan.'”

Kulit kedua yang kita dengar dalam Cowboy Carter adalah “Jolene.” Walaupun intipati lagu asal Dolly Parton masih ada, Beyoncé mengambil kebebasan tertentu dengan lirik pada versi baharu ini. Dia lebih bersifat mempertahankan lelaki dalam lagu tersebut, dengan menambah baris seperti “I’m warnin’ you, woman, find you your own man” dan “I’m still a Creole banjee b–ch from Louisianne (Don’t try me).”

Kemudian dalam album itu, kita mendengar Beyoncé menginterpolakan “Good Vibrations” oleh Beach Boys dan versi Nancy Sinatra daripada “These Boots Are Made For Walking” dalam lagu “YAYA,” mensampel “Oh Louisiana” oleh Chuck Berry pada interlud dengan nama yang sama, dan lagu “Sweet Honey Buckin'” yang menunjukkan bahawa Beyoncé menyanyikan lagu hit country-pop Patsy Cline pada tahun 1961, “I Fall To Pieces.” Kolaborasi Miley Cyrus dan Beyoncé seolah-olah menginterpola progresi kord lagu Fleetwood Mac pada tahun 1975, “Landslide.” Kita juga mendengar dua lagu pada interlud “Smoke Hour” Nelson: “Maybellene” Berry, “Down by the River Side” Sister Rosetta Tharpe dan “Don’t Let Go” oleh Roy Hamilton.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.