2024 TIME100 Summit

(SeaPRwire) –   Selena Gomez komited untuk Rare Beauty, katanya di New York City pada Rabu. Gomez melancarkan jenama kosmetik vegan dan bebas kekejaman itu pada September 2020, dan sejak itu telah mencapai penilaian $2 bilion, satu angka yang membawa kepada pertumbuhan segera bagi masa depan Rare Beauty.

“Saya tidak fikir saya akan pergi ke mana-mana. Saya menikmati ini sedikit terlalu banyak,” kata pelakon dan penyanyi itu, menambah bahawa Rare Beauty adalah “kebanggaan dan kasih saya.” Gomez disertai di atas pentas oleh Elyse Cohen, Naib Presiden Impak Sosial dan Penyertaan di Rare Beauty, untuk perbualan bertajuk The Beauty of Impact, diselia oleh editor kanan TIME Lucy Feldman di New York City.

“Saya tidak mahu benar-benar memasuki dunia kosmetik tanpa misi,” kata Gomez, 31, mengenai keputusannya melancarkan Rare Beauty. Terutamanya adalah tumpuan jenama itu untuk membina komuniti untuk perbincangan bebas mengenai kesihatan mental. “Ia sebenarnya impian yang secara tidak sengaja berlaku dalam jenama ini, dan di atasnya kami berjaya membuat produk yang mungkin baik.”

Gomez komited secara peribadi untuk meningkatkan perbualan mengenai kesihatan mental dengan bercerita mengenai perjalanan dirinya. Pelakon, yang memasuki industri hiburan pada usia tujuh tahun, sebelum menjadi nama rumah tangga menerusi siri televisyen Disney Channel Wizards of Waverly Place, kini membintangi sitkom jenayah popular , yang menayangkan musim keempatnya musim panas ini. Beliau juga mempunyai kerjaya cemerlang sebagai penyanyi pop yang dinominasikan Grammy, dengan tiga album studio di namanya. Dalam dokumentarinya pada 2020, Selena Gomez: My Mind & Me, beliau berkongsi bahawa beliau didiagnosis dengan gangguan bipolar, satu keputusan yang beliau katakan “membebaskan.”

“Semua perkara yang membingungkan ini berlaku,” kata Gomez di atas pentas. “Setelah saya akhirnya mendapat jawapan, ia bukan ‘Oh, saya ada masalah ini.’ Ia sebenarnya membuat saya berasa lebih baik untuk mengetahui dan memahami apa yang berlaku dalam fikiran saya.”

Gomez mengatakan perkara paling penting yang dilakukannya untuk kesihatan mentalnya sendiri adalah mencari masa bersendirian. Cohen, yang juga berkhidmat sebagai presiden Rare Impact Fund, komitmen kecantikan jenama untuk kesedaran kesihatan mental remaja, berkata keutamaan kesihatan mentalnya adalah dua-peringkat: Yang pertama adalah mengelilingi diri dengan orang yang menaikkan semangatnya, katanya. Kedua adalah menemui kuasa dalam menceritakan kisah kita sendiri.

“Setelah anda mula berkongsi sedikit, anda hanya sedar betapa kurangnya anda sendirian dan betapa banyak daripada kita lebih serupa daripada berbeza,” katanya. Cohen menambah bahawa Rare Impact Fund telah mengumpul lebih daripada $13 juta sejak pelancarannya, yang menyokong 26 organisasi dalam menyokong orang muda. Sebelum sebarang produk dijual, Gomez menjanjikan 1% daripada semua jualan, bukan keuntungan, akan pergi kepada tindakan kesihatan mental. Saluran Rare Beauty juga mengarahkan pengikutnya ke arah sumber berfikiran positif, bukan hanya produk.

“Kami mempunyai peluang sedemikian untuk memberi hadiah seseorang seperti Selena, jenama baharu, dan isu yang datang ke tajuk berita,” kata Cohen.

Gomez menambah bahawa komuniti yang dibina Rare Beauty adalah apa yang membezakan jenama itu daripada pesaingnya: “Itulah yang membuat saya bahagia setiap malam apabila saya pergi tidur kerana ia didorong misi.”

Semasa perbualan Rabu pagi itu, Gomez juga berkongsi mengenai hubungannya dengan media sosial: “Saya mendapatinya menggalakkan. Kemudian saya menjadi sedikit bermulut dan saya mahu mempertahankan orang yang saya cintai.” Wanita paling diikuti di Instagram dengan 429 juta pengikut, Gomez mempunyai naik turun dengan platform itu. “Saya mengambil empat tahun cuti daripada Instagram, dan saya biarkan pasukan saya mempost untuk saya selama tahun itu. Saya rasa ia adalah hadiah paling memberangsangkan yang saya berikan kepada diri saya sendiri,” katanya.

TIME100 Summit menyatukan pemimpin daripada komuniti global TIME100 untuk menonjolkan penyelesaian dan menggalakkan tindakan terhadap dunia yang lebih baik. Summit tahun ini menampilkan pelbagai penceramah merentasi pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Penceramah untuk TIME 100 Summit 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

TIME100 Summit dipersembahkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.