Kenya Dam Bursts

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya — Sebuah empangan di barat Kenya pagi ini, membunuh lebih dari 40 orang setelah dinding air melanda rumah-rumah dan memutuskan jalan utama, kata polisi.

Old Kijabe Dam, terletak di kawasan Mai Mahiu di kawasan Lembah Rift Besar yang rawan banjir kilat, runtuh dan , menurut pejabat polisi Stephen Kirui kepada Associated Press.

Hujan lebat yang berterusan di Kenya telah menyebabkan banjir yang sudah membunuh hampir 100 orang dan menyebabkan pembukaan sekolah ditangguhkan.

Hujan lebat telah melanda negara itu sejak pertengahan Mac dan Jabatan Meteorologi memperingatkan akan turunnya lebih banyak hujan.

Kawasan Afrika Timur mengalami banjir akibat hujan lebat, dan 155 orang dilaporkan meninggal di Tanzania sementara lebih daripada 200,000 orang terjejas di negara jiran Burundi.

Lapangan terbang utama Kenya dilanda banjir pada hari Sabtu, memaksa sesetengah penerbangan dialihkan, kerana video lapangan terbang, terminal dan bahagian kargo yang dilanda banjir dikongsi secara dalam talian.

Lebih daripada 200,000 orang di seluruh negara Kenya telah terjejas oleh banjir, dengan rumah-rumah di kawasan rawan banjir tenggelam dan orang mencari perlindungan di sekolah.

Presiden William Ruto telah mengarahkan Perkhidmatan Belia Negara untuk menyediakan tanah untuk digunakan sebagai kem sementara bagi mereka yang terjejas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.