(SeaPRwire) –   Warga Mexico tergolong dalam mereka yang akan bekerja di ladang air kelapa di Florida pada Selasa apabila bas mereka bergerak terlibat dalam perlanggaran dan terhempas, membunuh lapan orang, berkata pegawai.

Alicia Bárcena, setiausaha hubungan luar Mexico, pada Selasa berkata melalui platform media sosial X bahawa beliau merasa kesal melaporkan bahawa kemalangan automotif tragis telah berlaku di Florida dengan pekerja pertanian Mexico terlibat. Beliau tidak menyatakan berapa ramai daripada lebih daripada empat puluh orang di atas bas itu berasal dari Mexico.

Konsulat Mexico di Orlando sedang berusaha untuk mengetahui lebih lanjut dan memberikan sokongan, mengikut kenyataan di X. Polis Lebuh Raya Florida berkata nama-nama orang yang mati akan didedahkan selepas ahli keluarga dimaklumkan.

Polis Lebuh Raya Florida menahan pemandu trak pick-up yang terlibat dalam perlanggaran dengan bas pekerja ladang. Anggota polis berkata Bryan Maclean Howard, 41, menghadapi lapan tuduhan memandu di bawah pengaruh yang membunuh untuk kemalangan pada pagi Selasa. Tiada butiran lanjut didedahkan, termasuk bahan apa yang didakwa meninggalkan Howard terjejas.

Tidak diketahui sama ada Howard mempunyai peguam untuk memberi komen bagi pihaknya. Percubaan untuk menghubungi Howard tidak berjaya pada Selasa.

Anggota polis berkata Howard memandu trak Ford Ranger 2001 yang menyeberangi laluan tengah-tengah di Lebuh Raya Negeri 40, jalan dua lorong yang melalui ladang kuda. Trak itu menyampingkan bas, menyebabkan bas itu terkeluar dari jalan pada kira-kira 6.40 pagi. Ia menembusi pagar dan terhempas ke pokok sebelum terguling. Selain lapan orang yang mati, sekurang-kurangnya 40 orang cedera.

Kemalangan itu berlaku kira-kira 80 batu (130 kilometer) utara Orlando apabila pekerja sedang menuju ke Ladang Cannon di Dunnellon. Bas itu berakhir di sisinya, dengan tingkapnya pecah dan pintu belakang kecemasan serta penutup atas terbuka. Trak itu berhenti di tepi jalan, dengan beg udara meletup dan kerosakan meluas di bahagian pemandu.

Andres Sequera, pengarah misi dan kebajikan untuk hospital AdventHealth, berkata kepada wartawan bahawa pekerja cedera yang dapat dikunjungi oleh paderi “berada dalam semangat yang baik untuk apa yang telah mereka alami.”

“Kami dapat memberikan sokongan, kehadiran, doa apabila diminta daripada kami,” katanya.

Tiada jawapan pada telefon di Olvera Trucking pada petang Selasa. Syarikat itu baru-baru ini mengiklankan untuk pemandu sementara yang akan membawa pekerja ke ladang air kelapa dan kemudian mengendalikan peralatan menuai. Bayaran ialah $14.77 sejam.

Dokumen Jabatan Buruh menunjukkan Olvera baru-baru ini memohon 43 pekerja H-2A untuk menuai air kelapa di Ladang Cannon pada bulan ini. Syarikat itu sekali lagi menawarkan kadar asas $14.77 sejam, dengan janji penginapan dan pengangkutan ke dan dari ladang.

Program H-2A membolehkan majikan AS atau ejen yang memenuhi keperluan peraturan tertentu membawa warga asing ke negara ini untuk mengisi pekerjaan pertanian sementara. Ladang-ladang Florida menggunakan lebih pekerja H-2A berbanding mana-mana negeri lain, kira-kira 50,000 setahun, mengikut Persatuan Buah-buahan dan Sayuran Florida.

“Terima kasih kepada semua yang telah menghubungi dan menawarkan ucapan takziah, bantuan dan doa” untuk keluarga dan orang terdekat yang terlibat dalam kemalangan, Ladang Cannon memaparkan di laman Facebooknya, menambah bahawa operasi milik keluarga itu akan ditutup sehingga Rabu.

Ladang Cannon menanam kacang tanah dan air kelapa, yang dihantar ke kedai runcit di seluruh AS dan Kanada.

Statistik persekutuan menunjukkan bahawa kemalangan kenderaan ialah punca kematian berkaitan kerja utama di kalangan pekerja ladang pada 2022, tahun terkini yang boleh didapati. Ia menyumbang 81 daripada 171 kematian. Tiada maklumat sama ada bas itu mempunyai sabuk pengikat.

Pihak berkuasa di beberapa negeri telah menekan untuk peraturan keselamatan pekerja ladang yang lebih ketat, yang kebanyakannya merupakan pendatang.

Jabatan Buruh mengumumkan keperluan sabuk pengikat baru untuk kenderaan majikan yang digunakan untuk pekerja ladang dengan visa sementara, antara lain perlindungan pekerja lain yang berkuat kuasa pada 28 Jun. Persatuan Buah-buahan dan Sayuran Florida telah menentang, memanggil keperluan sabuk pengikat “tidak praktikal.”

Undang-undang negeri menghendaki penggunaan kenderaan lebih kecil, berat kurang daripada 10,000 paun.

Kempen GoFundMe yang dianjurkan oleh Persatuan Pekerja Ladang Florida untuk menyokong mangsa kemalangan dan keluarga mereka telah mengumpul kira-kira $20,000 daripada sasaran $50,000 pada malam Selasa.

“Pekerja ladang cenderung dilupakan, tetapi penting untuk tidak melupakan pekerja ladang, terutamanya pada masa sukar seperti ini,” kata kenyataan itu.

Dua kumpulan yang menyokong pekerja ladang mengeluarkan kenyataan meminta undang-undang lebih ketat untuk melindungi mereka daripada bahaya.

“Ia terlalu mudah untuk menolak ini sebagai kemalangan biasa,” kata Asia Clermont, pengarah Florida untuk Liga Penduduk Amerika Latin Bersatu. “Florida mesti mengambil langkah mungkin untuk melindungi pekerjanya yang penting, yang merupakan manusia dan tulang belakang ekonomi negeri.”

Ty Joplin daripada Gabungan Pekerja Immokalee berkata undang-undang pengangkutan untuk pekerja ladang sering tidak dikuatkuasakan.

“Walaupun kemalangan akan berlaku, melindungi pekerja ketika mengangkut mereka dengan peruntukan keselamatan wajib dan boleh dikuatkuasakan, seperti sabuk pengikat dan pemeriksaan keselamatan, boleh mengurangkan kecederaan dan kematian,” katanya.

—Spencer melaporkan dari Fort Lauderdale.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.